PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 Jana Čiháková

Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Současná politika Evropské unie klade na zemědělce a potravináře další a další požadavky a tím významně snižuje jejich konkurenceschopnost a potravinovou soběstačnost. Požadavky na úpravu podmínek Green dealu jsou důležité pro nás pro všechny, protože evropská klimatická politika v současné podobě je natolik zdrcující, že v konečném důsledku může celé zemědělství a potravinářství zlikvidovat.

Pro potravináře jsou nejdůležitější požadavky týkající se snižování byrokracie a administrativní zátěže, zejména omezení mnohanásobných kontrol, kdy tu samou věc kontroluje současně několik institucí a snížení počtu nových legislativních požadavků.

DOVOZ ZE TŘETÍCH ZEMÍ JE PROBLÉM

Výhrady máme také k dovozům ze zemí mimo EU, kde jsou plodiny pěstovány a zvířata chována za podstatně benevolentnějších podmínek (používání v EU zakázaných pesticidů, antibiotik, minimální požadavky na welfare zvířat a další). Všechny tyto kroky významně podkopávají konkurenceschopnost našich zemědělců, ale i potravinářů a postupně tak dochází k omezování českého, resp. evropského zemědělství a potravinářství.

„Zemědělci i potravináři chtějí společně udržet domácí produkci zemědělských surovin. „Protesty neustávají napříč celou Evropou, proto věříme, že návrhy na úpravu podmínek Green dealu budou úspěšné,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.