TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO
22.03.2024 Jana Čiháková
Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 500 g bílého toustového chleba
- 300 g uzené kýty
- 300 ml smetany ke šlehání
- 150 g másla
- 100 g mladých kopřiv
- 7 vajec
- 30 g petrželové natě
- 3 šalotky
- sůl
- bílý pepř
- 1 PL rostlinného oleje
- 1 PL vepřového sádla
- muškátový oříšek
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
- Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
- Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 PL oleje a šalotku orestujte dozlatova.
- Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.
- Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe 🙂
- Formu vystelte pečícím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemne ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.
Video recept najdete na https://www.instagram.com/p/C40p31JNB7Z/
Mohlo by vás zajímat
22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.
Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.