Gordon G. Chang

25. 3. 2024

Komentář

Dne 13. března Sněmovna reprezentantů USA schválila zákon o ochraně Američanů před aplikacemi řízenými zahraničními soupeři poměrem hlasů 352 ku 65, přičemž jeden poslanec hlasoval jako přítomný.

Návrh zákona H.R. 7521 by vyžadoval kvalifikovaný odprodej – podle rozhodnutí prezidenta – jakékoli společnosti kontrolované zahraničním soupeřem do 180 dnů. Navrhovaný zákon za takové společnosti konkrétně považuje TikTok, velmi populární aplikaci pro sdílení videí, a jeho čínskou mateřskou společnost ByteDance Ltd.

Návrh zákona by také stanovil, že prezident může označit aplikace sociálních médií jako „podléhající kontrole zahraničního soupeře“, a proto se na ně vztahuje pravidlo o odprodeji.

Pokud by k odprodeji nedošlo během 180denní lhůty, právní předpis by zakázal americkým obchodům s aplikacemi a webhostingovým službám poskytovat označenou aplikaci veřejnosti.

Zastánci zákona chtějí zajistit, aby TikTok už nikdy nemohl odesílat údaje amerických uživatelů, kterých je nyní 170 milionů, do Číny. Generální ředitel TikToku Shou Chew opakovaně popřel, že by to jeho aplikace někdy udělala. Například 31. ledna sdělil senátnímu výboru pro soudnictví, že aplikace nikdy neposkytla údaje Číně, ale ze zpráv, včetně obzvláště podrobného článku BuzzFeed News z června 2022, je zřejmé, že četná ujištění pana Chewa byla nepravdivá.

Jak 13. března informoval deník The Wall Street Journal, odpůrci návrhu zákona tvrdí, že společnost TikTok podnikla kroky k zajištění toho, aby všechna data amerických uživatelů byla uložena v cloudu Oracle, nikoli v zahraničí, a že obavy ze služby jsou přehnané.

Ujednání o cloudu společnosti Oracle, známé jako Projekt Texas, nebylo plně realizováno a je chybně koncipováno.

Projekt Texas se zabývá pouze jednou ze dvou hrozeb pro národní bezpečnost, které představuje nejmocnější platforma sociálních médií v historii.

„Ještě nikdy se na světě nerozšířila aplikace sociálních médií tak divoce – nebo algoritmus, který by přesněji předvídal vaše přání – jako TikTok,“ napsal v březnu 2022 autor časopisu Axios.

Pokud máte nainstalovaný TikTok, dostáváte to, co chce Komunistická strana Číny (KS Číny), abyste viděli. Čínský režim používá svůj algoritmus k šíření prohamasovských dezinformací, ruských narativů o válce na Ukrajině a další prokomunistické propagandy. Strana se také pomocí aplikace snaží zničit americkou mládež tím, že ji zaplavuje zprávami propagujícími užívání nelegálních drog, sebepoškozování, a dokonce i sebevraždy. Jak uvedl australský analytik národní bezpečnosti Paul Dabrowa pro Gatestone, „algoritmus TikToku zhoršuje psychické problémy amerických teenagerů a vyvolává v nich nenávist k demokracii“.

„Komunistická strana Číny využívá TikTok jako trojského koně k infiltraci, propagandě a podvracení Ameriky,“ řekl mi tento měsíc Kerry Gershaneck, autor knihy Political Warfare: Strategies for Combating China’s Plan to Win Without Fighting.

Není pochyb o tom, že TikTok je mocný nástroj. KS Číny tento měsíc zmobilizovala americké uživatele TikToku, aby pomocí klamavých zpráv kontaktovali své zvolené zástupce a zablokovali legislativu Sněmovny reprezentantů. Uživatelé tak houfně činili. Představte si, že by TikTok za jiných okolností prosazoval jiná politická poselství Číny, jako by byla například výzva k opuštění Tchaj-wanu.

Peking dokonce dovolil, aby byl TikTok využíván k politickým trikům. Příznivci tehdejšího prezidentského kandidáta Joea Bidena použili TikTok k narušení nejméně jedné akce Trumpovy kampaně, a to v Tulse v červnu 2020.

Ve výročním hodnocení hrozeb americké zpravodajské komunity pro rok 2024, které 11. března zveřejnil Úřad ředitele národních zpravodajských služeb, se uvádí, že Čína tuto aplikaci použila také k zasahování do amerických průběžných voleb v roce 2022. Následující den ředitelka Národního zpravodajství Avril Haynesová ve svém svědectví uvedla, že nemůže vyloučit, že KS Číny využije TikTok v nadcházejících volbách. Čína TikTok vyzbrojila a učinila z něj nástroj války. KS Číny vede proti Americe takzvanou neomezenou válku.

Neomezená válka je výstižné pojmenování. Rádio Svobodná Asie v srpnu 2020 informovalo, že zpravodajská jednotka Lidové osvobozenecké armády, která pracovala na nyní již uzavřeném čínském konzulátu v Houstonu, využívala data k identifikaci Američanů, kteří se pravděpodobně zúčastní protestů Black Lives MatterAntify, a poté jim posílala videa ušitá na míru o tom, jak organizovat nepokoje. Související zpráva odhaluje, že videa byla distribuována prostřednictvím služby TikTok. Podněcování násilí v jiné zemi je válečným aktem.

Jak důležitý je algoritmus TikToku pro čínský režim? Bývalý prezident Donald Trump se v roce 2020 pokusil prosadit prodej aplikace společnosti Oracle. Obchod ztroskotal nikoli na ceně, ale na kontrole nad algoritmem.

Proti opatřením Kongresu mířeným proti TikToku se ozvaly silné hlasy, zejména senátor Rand Paul. Ten 8. března naznačil, že se staví proti legislativě TikToku z ústavních důvodů, a v příspěvku na X napsal: „Proč prostě nebránit první dodatek?“

Maria Cantwellová, která jako předsedkyně senátního výboru pro obchod bude projednávat návrh zákona Sněmovny reprezentantů, uvedla, že se „pokusí najít cestu vpřed, která bude ústavní a bude chránit občanské svobody“. Návrh zákona o TikToku však neporušuje první dodatek.

Lidé, kteří vytvářejí a zveřejňují videa, mají samozřejmě nárok na ochranu podle prvního dodatku, ale Kongres se nesnaží regulovat to, co se v aplikaci objeví. Jak upozornil komisař Federální komise pro komunikace Brendan Carr a další – návrh zákona o TikToku reguluje chování společností ByteDance a TikTok; nereguluje obsah toho, co je zveřejněno.

Někteří si stěžovali, že návrh zákona deleguje příliš mnoho pravomocí na prezidenta, ale Ústava dává vrchnímu veliteli široké pravomoci k ochraně Ameriky před zahraničními protivníky a nepřáteli. Navrhovaný zákon navíc obsahuje záruky omezující prezidentovu diskreční pravomoc. Stručně řečeno, KS Číny nemá ústavní právo zaútočit na Ameriku.

V srpnu 2020 se prezident Trump odvolal na zákon o mezinárodních mimořádných hospodářských pravomocích z roku 1977 k zákazu TikToku.

Prezident Biden zákaz zrušil a jeho volební kampaň – Biden HQ – se minulý měsíc k platformě vlastněné Čínou připojila. Národní výbor Demokratické strany se k TikToku připojil v březnu 2022. Nyní se pokus zbavit se aplikace nelíbí ani prezidentu Trumpovi. Bývalý prezident dal najevo svůj nesouhlas v příspěvku ze 7. března na sociální síti Truth Social. Je na čase Číně TikTok odebrat.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory Epoch Times.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."