Budova, která inspiruje. Nejmodernější ekologická budova na Slovensku

Vložil
Tisková zpráva
25.03.2024 08:30
Ruukki CZ s.r.o.

Slovensko

Žilina

V Žilině se podařilo realizovat stavbu, která přesvědčuje o tom, že administrativní budovy zvyšují kvalitu urbanistického prostoru. A nejen to. NORDCITY Obchodná představuje vzorový ekologický přístup k moderní výstavbě. Klíčovou roli při tom hraje fasáda od Ruukki.


Zasazení do kontextu města

Kancelářská budova NORDCITY Obchodná je součástí nové IT a technologické zóny ve žilinské městské části Vlčince. Na osmi poschodích sídlí inovativní firmy, které oceňují moderní kanceláře západoevropského stylu. Blízkost univerzity, parkovacího domu a další občanské vybavenosti vytvářejí ideální lokalitu pro rozvoj města.

S citem pro okolí i design

Budova už na první pohled přirozeně zapadá do okolní zástavby. I když jde o vícepodlažní stavbu, její objem odlehčuje velkorysé prosklení v horizontálním směru.


Navrhovat novou budovu do již existující zástavby je výzva. "Vnímáme to jako příležitost pro tvorbu prostředí, které je příjemné pro obyvatele a přispívá k celkové kvalitě života ve městě. Zároveň jde o vytvoření místa, kde se lidé mohou setkávat, pracovat a zároveň zažívat estetický a funkční design," říká kreativní ředitelka developerské společnosti Reinoo Renáta Dubec.

To se promítlo do celkového konceptu nové budovy. "Věnujeme zvláštní pozornost přírodním prvkům a zeleným řešením, abychom vytvořili administrativní prostředí, které je i esteticky příjemné," doplňuje.

Technologie inspirovaná přírodou

Může se to zdát jako oxymoron, ale právě kancelářské a obchodní prostory si vyžadují jasné propojení s přírodou. Stres, nároky na efektivitu a vysoké pracovní nasazení zvyšují potřebu blahodárného působení zeleně.

"Využíváme organické tvary, které se přirozeně vyskytují v přírodě, a paletu zemitých barev, která harmonicky zapadá do prostředí," říká Renáta Dubec z Reinoo.


Zaměstnanci budovy mají přístup k relaxačním zónám, kde mohou buď odpočívat, nebo je využít na neformální setkání. Navíc na střeše je zelená zóna s lavičkami, fontánou a poutavým výhledem na panorámu Žiliny.

Jedinečná, originální fasáda

Dominantním prvkem obložení je jeho kovový lesk. "Použití metalického povrchu fasády bylo zvoleno pro jeho schopnost reagovat na sluneční světlo. Budova se stala dynamickou a mění se během dne i v závislosti na počasí. Vertikální žebra fasády dynamiku umocňují podle aktuální polohy slunce - při východu a západu vrhají na fasádu dramatické stíny," vysvětluje výběr fasádního obložení Renáta Dubec.

Na budovu NORDCITY Obchodní byly použity na míru vyrobené ocelové Design profily Ruukki special profile Shark 390 v hnědo-bronzové metalické barvě. Design profily vytvářejí na fasádě pravidelný strukturovaný povrch a navíc se rychle a jednoduše montují.


Ekologie v hlavní roli

Co odlišuje tuto budovu proti desítkám podobných, je přístup k udržitelnosti. "Směřujeme k získání certifikátů LEED a WELL Platinum, což odráží náš závazek k environmentální odpovědnosti a trvalé udržitelnosti. Investice do vysoce kvalitních materiálů je důkazem, že kromě estetické stránky se zajímáme i o funkčnost a šetrnost k životnímu prostředí," říká projektový ředitel Reinoo Roman Petro.

Inovativní přístup je cítit v exteriéru i interiéru. Budova pracuje s efektivním využitím vody, energie a dalších zdrojů. "Také zelené střešní zahrady nejsou jen esteticky příjemné, ale zároveň snižují riziko přehřívání budovy v letních měsících. Výběr materiálů, které zajišťují dlouhou životnost a nízké nároky na údržbu, jsou pro nás neméně důležité," doplňuje Roman Petro.

Od představ k realitě

Realizace projektu čelila několika výzvám a omezením. Samotné zastavěné území je určeno omezeným prostorem. Vyžadovalo to nejen přesné plánování, ale i efektivní logistiku dopravy materiálu.

"Další výzvou byla doprava vzduchotechniky na střechu vrtulníkem, která si vyžádala přesné plánování a koordinaci," říká Roman Petro z Reinoo.


Spolupráce inspiruje

I ve světě stavebnictví a architektury jsou slyšet silné hlasy směrem k trvalé udržitelnosti a snižování emisí. Proto společnost Ruukki pracuje s nadšením na každém projektu, který myslí na udržitelné a nadčasové řešení.

"Oceňujeme možnost konzultovat výběr materiálu, vzorkování a další parametry s odborníky ze společnosti Ruukki. Jejich zkušenosti, kvalita a schopnost poskytnout komplexní řešení v oblasti fasádních materiálů nám dávaly důvěru, že budou schopni splňovat naše náročné požadavky a přispívat k výjimečnosti našeho projektu," dodává na závěr Roman Petro.

Developerská společnost Reinoo má s touto lokalitou další plány. Žilinská zóna NORDCITY se brzy rozšíří o další ekologickou budovu Obchodní 2.

Jen vzájemnou spoluprací můžeme vytvářet moderní stavby s maximálním ohledem na životní prostředí, které budou sloužit i pro budoucí generace. Poctivé materiály, kvalitní práce a využití technologií jsou klíčem k pozitivní změně. A to splňuje i budova NORDCITY Obchodní v Žilině.
0 komentářů
přidat komentář

Související články