Nechte děti, ať si hrají samy

Pokud se děti dokážou zaměstnat samy, a to i na delší dobu, je to pro jejich vývoj velmi dobré. S námi si můžete přečíst proč.

Hra a interakce s vrstevníky, sourozenci nebo jinými členy rodiny je pro děti a jejich vývoj velmi důležitá. Minimálně stejně důležité je pro ně ale hrát samy. Zkuste odolat nutkání si s ním hrát nebo jinak zasahovat do jeho samostatné hry. Místo toho vklouzněte do role tichého pozorovatele. Pokud vaše dítě později vyjádří touhu, abyste si spolu hráli, nemusíte to odmítat.

Proč je pro vašeho potomka hrát si sám se sebou a jaké výhody to přináší vašemu dítěti (a pokud budeme upřímní, i nám rodičům)?

Důvod 1: Lepší soustředění

Pokud se vaše dítě naučí postarat se o sebe brzy, bude z toho těžit nejpozději při nástupu do školy. Protože se již dokáže soustředit na sebe a své úkoly a má tedy výhody při učení. To má samozřejmě vliv i na pozdější školní výkony a chování při učení.

Důvod 2: Více kreativity a logického myšlení

Pokud si vaše dítě hraje samo bez rozptylování ostatních lidí, může to mít také velký vliv na jeho kreativitu a logické myšlení. Na jednu stranu si vaše dítě při hře vymýšlí svůj vlastní příběh. Nechává postavy mluvit, auta nalézají cesty nebo si zvířata hrají mezi sebou. Dokáže popustit uzdu své fantazii. Na druhou stranu se musí zamyslet nad tím, jak dokáže realizovat to, co si představuje.

A mimochodem, čas, ve kterém je vaše dítě zaneprázdněné, můžete jednoduše využít pro sebe. Ale měli byste zůstat na „dosah“.

Důvod 3: Větší sebevědomí

Pokud vaše dítě samo něco postaví nebo vymyslí, nesmírně mu to zvedne sebevědomí. Učí se řešit problémy a důvěřovat svým schopnostem. K tomu jsou ideální stavebnice. To dává vašemu dítěti příležitost vyzkoušet si věci a zažít pocit úspěchu při stavbě. Volné skládání a hraní zároveň podporuje kreativitu.

Důvod 4: Lepší řešení problémů

Děti, které si hrají samy, objevují svůj myšlenkový svět a představivost. Vymýšlejí si vlastní příběhy a zpracovávají prostřednictvím nich své zážitky. Přicházejí s vlastními hrami, postavami a situacemi. Učí se vyjadřovat, řešit problémy a nové situace.

Důvod 5: Silná psychika

Dítě, které si může hrát samo, se ve svém prostředí cítí bezpečně. Má důvěru v sebe a svou rodinu. To mu pomáhá procházet životem s důvěrou.

Stejně důležité, jako je pro děti hraní o samotě, je stejně důležité hrát si s dětmi nebo sourozenci stejného věku. Samozřejmě je to také důležitý aspekt vývoje vašeho dítěte. Při hře s kamarády, dětmi ze sousedství a dalšími spoluhráči se děti učí vycházet spolu a tím i sociálnímu chování a komunikaci.

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10766374/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7159209/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat