Prostreno.cz

Chuť kávy ovlivňuje i šálek, ze kterého ji pijete

Bílý, zelený nebo snad roztomile růžový? Co barva hrnku, to jiná chuť kávy, respektive to, jak ji vnímáte. V jakém šálku bude kyselejší nebo mnohem intenzivnější? A do čeho ji nalít, když toužíte po sladším nádechu?

Šálek kávy patří k životním potěšením, které si zkrátka nechceme odepřít. Jeho pití je něco jako rituál, a to hlavně po ránu, kdy potřebujeme povzbudit a psychicky se připravit na celý den. O zdravotních benefitech voňavého obsahu nepřemýšlíme, ale samozřejmě to neznamená, že tu žádné nejsou.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno

V souvislosti s tímto nápojem si jako první obvykle vybavíme kofein. Trochu mu tím škodíme, neboť obsahuje i cenné antioxidanty a celou řadu dalších účinných látek, které mohou snížit vnitřní zánět a poskytnout ochranu před chronickými nemocemi. Podle odborníků je u konzumentů černého zlata méně pravděpodobné, že se u nich rozvine srdeční selhání, rakovina tlustého střeva i Parkinsonova a Alzheimerova choroba (1). Mimochodem – všimli jste si toho, že se chuť tohoto aromatického nakopávače může měnit jako chameleon?

Barva jako zesilovač intenzity?

Podle studie (2) z roku 2014 má káva intenzivnější podtón, když se podává v bílém hrnečku. Její autoři spekulují, že je to pravděpodobně způsobeno výrazným barevným kontrastem, jenž ovlivňuje lidské multismyslové vnímání. Článek publikovaný v zahraničním internetovém časopise Food & Wine (3) zase poukazuje na to, že kafe lépe chutná i tehdy, když se pije z šálku zeleného, protože to jemně podtrhne jeho hlavní atribut, jímž je kyselost. Chcete-li, aby bylo sladší – i bez přidaných sladidel, sáhněte po hrnku růžovém (4). „Chuť je něco velmi zvláštního. Cokoli, čeho se dotýkáte, vidíte, cítíte a slyšíte, má velký vliv na to, jak ji vnímáte. Mozek je v okamžiku konzumace zahlcen vším, co je okolo vás,“ shodují se experti (5). No vida, káva může mít mnoho tváří!

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you, (2) www.flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2044-7248-3-10, (3) www.foodandwine.com/how-to-taste-better-7570617, (4) www.noccoffeeco.com/en/blog/how-your-coffee-mug-affects-the-taste-of-your-coffee/, (5) www.nypost.com/2024/02/22/lifestyle/your-mug-could-impact-the-flavor-of-your-coffee-experts-claim-heres-why/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat