Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Lexar představil 2TB microSDXC i netradiční 1TB paměťovou kartu NM

25.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Lexar představil 2TB microSDXC i netradiční 1TB paměťovou kartu NM
Lexar představil několik nových paměťových produktů. Zajímavá je např. 2TB karta typu microSDXC, netradiční je pak miniaturní karta NM s kapacitou 1 TB a SDXC UHS-I s vysokou rychlostí až 205 MB/s.
Společnost Lexar je tradičním výrobcem paměťových karet a jiných úložišť. Nyní se na trhu objevuje trojice zajímavých novinek. Blue microSDXC UHS-I je kartou, která do formátu microSD dokázala nacpat kapacitu 2 TB. Využívá 12 vrstev pamětí NAND a dosahuje max. přenosové rychlosti 150 MB/s u čtení a 70 MB/s u zápisu, což znamená, že s kompatibilními čtečkami překonává teoretické maximum standardu UHS-I (108 MB/s). Určena je drony, akční kamery, mobilní herní konzole, tablety i telefony. Podporuje standardy Android A1, UHS-I U3 a Video Class 10.
 
Huawei přes 6 lety vytvořil standard ještě menších paměťových karet NM a Lexar má svou kartu i pro tento systém. V extrémně malém formátu (o 45 % menší než microSD, zhruba jako Nano-SIM) má kapacitu 1 TB a jde tak o první kartu tohoto typu, která to dokázala. Máme tu čip Longsys WM6000 a vrstvicí technologii od Yuancheng Shuzou.
 
Nakonec tu máme Professional Silver Plus SDXC UHS-I, jejíž kapacita může dosahovat 1 TB. Zajímavá je na ní ale především max. rychlost. Je zde sice rozhraní UHS-I, díky speciálnímu firmwaru a 400MHz čipu WM5000 dokáže na kompatibilních čtečkách dosahovat rychlostí 205 MB/s u čtení a 150 MB/s u zápisu. To je 2krát tolik, co je teoretické maximum pro UHS-I.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.