Dva dny na horské dráze. Siao Him Fa se ze dna odrazil k historickému skoku

  18:08
Nevyzval v souboji o světové zlato Iliu Malinina, jak v průběhu celé sezony doufal. Nevyrovnal se šesti čtverným skokům Američana, nemá v repertoáru bláznivého čtverného axela. Přesto, když Adam Siao Him Fa na krasobruslařském šampionátu dokončil svou volnou jízdu, odměnilo ho montrealské publikum téměř srovnatelným jásotem jako hvězdného Američana. Bylo jasné, že Francouz nakročil k mimořádnému úspěchu.
PRO BRONZ. Z devatenáctého místa se Adam Siao Him Fa svou volnou jízdou...

PRO BRONZ. Z devatenáctého místa se Adam Siao Him Fa svou volnou jízdou proskákal až k medaili. | foto: Reuters

Jeho volná jízda odměněná 206,90 body by se mohla v poklidu zařadit vedle té z mistrovství Evropy, kdy si s ní pojistil obhajobu titulu, nebo těch z Grand Prix ve Francii a Číně, kde dokázal porazit Malinina i mistra světa Šomu Una z Japonska.

Průlomové MS v krasobruslení:

Nad 205 bodů jezdil v této sezoně pravidelně. Přesto byl volný program na světovém šampionátu v jeho podání unikátní. Nestartoval totiž v obklopení svých soupeřů mezi nejlepšími šesti závodníky. Naopak se představil hned v první rozjížďce, kdy průběžné první místo držel Korejec Kim Hyun-gyeom s výsledkem 147,90 bodů.

Třiadvacetiletý Siao Him Fa totiž na šampionátu vedle svých špičkových kvalit ukázal také už téměř pověstnou nestabilnost, která je vzhledem k jeho věku pochopitelná, ale dost mu komplikuje život.

Po krátkém programu měl on, trenéři i diváci nepříjemné déjà vu loňského šampionátu. Tehdy chtěl čerstvý evropský šampion potvrdit svou pozici mezi nejlepšími na světě, jenže neskočil prakticky nic a zcela rezignovaný skončil až na dvanáctém místě.

Tentokrát se pro Francouze vyvíjel závod ještě hůř. Jako už dvojnásobný mistr Evropy a rovněž dvojnásobný vítěz Grand Prix měl pozici mezi absolutní elitou danou. Vzhledem k jeho výkonům v první polovině sezony se dokonce zdálo, že může Unův útok na zlatý hattrick, případně Malininův pokus o premiérové zlato pořádně zkomplikovat.

Do krátkého programu startoval jako poslední závodník, po skvělých výkonech Japonce Jumy Kagijamy, Malinina i Una. Nejspíš právě to ho rozhodilo a následující tři minuty se pro něj změnily ve chvíle absolutní hrůzy. První dva skoky nedokázal provést bezchybně, u třetího spadl. S tím z něj spadl i výraz, energie, nadšení.

PÁD NA DNO. Adam Siao Him Fa snil o útoku na zlatou medaili, místo toho byl na světovém šampionátu v Montrealu po krátkém programu až devatenáctý.

Místo boje o první světovou medaili bojoval o přežití. Devatenácté místo, na kterém se ocitl, bylo daleko za významem, jaký má slovo neúspěch.

„Jsem na sebe fakt naštvaný. Ještě nikdy jsem nebyl tak dobře připravený, věřil jsem v sebe. Nedokážu říct, co se stalo,“ lamentoval.

O necelých čtyřiadvacet hodin později, jako by se na led postavil někdo úplně jiný. Své čtyři čtverné skoky předvedl s odzbrojující jistotou, k tomu přidal dva perfektní trojité axely a ještě obtížnou kombinaci. Když v choreografické sekvenci předvedl salto, montrealská hala vybuchla nadšením, které nepolevilo až do doznění hudby.

He did it again.

Adam SLAY Him Fa is in the house!

#FigureSkating #WorldFigure

24. března 2024 v 1:08, příspěvek archivován: 25. března 2024 v 16:31

Ani stříbrný Kagijama, ani obhájce zlata Uno nemůžou říct, že by poslední minutu programu odjeli za bouřlivého aplausu. Ten byl vyhrazený pro nového mistra světa Malinina a pro Siaa.

Po zatím životní jízdě čekal Francouz dvě hodiny na to, kam až ho pořadím vynese. „Byly to dlouhé dvě hodiny. Ale mohl jsem aspoň sledovat ostatní jízdy, k tomu jinak nemám prostor,“ pochvaloval si.

Viděl tak, jak Uno svou jízdu kazil podobně jako on o den dřív, a pustil ho tím na pódium. „Když jsem viděl Šomovo skóre, došlo mi, že budu mít medaili. To jsem po krátkém programu rozhodně nečekal.“

Pouze Kagijama a Malinin dokázali Francouzův výkon překonat. A Siao Him Fa tak získal první světovou medaili pro svou zemi od bronzu Briana Jouberta na šampionátu v roce 2010.

PO ČTRNÁCTI LETECH. Adam Siao Him Fa získal pro Francii světovou medaili poprvé od roku 2010.

Zároveň se zapsal do historie svým obrovským skokem z 19. na třetí místo. Do Montrealu vládla „skokanským“ tabulkám Ruska Alexandra Trusovová, která se na šampionátu ve Stockholmu před třemi lety posunula z dvanácté pozice na bronzovou.

Nutno ovšem dodat, že v krasobruslařské historii jsou takové výsledkové skoky možné pouze posledních dvacet let. Za předešlého šestkového systému byly podobné posuny pořadím prakticky nemožné.

Příběh pro Hollywood. Návrat po 16 letech, mistryní světa ve čtyřiceti!

Nechybělo ale mnoho a Siao Him Fa by svůj bronz vůbec neslavil. Po součtu výsledků z krátkého a volného programu ho od čtvrtého Una dělily čtyři body. Stačilo, aby Japonec posbíral trochu víc plusových bodů za prvky nebo zvládl čtverný flip bez výpadu, a všechno by bylo jinak.

Stále se totiž ve vzduchu vznášela otázka, jestli Francouz nedoplatí na své rebelské salto, kterým sice pobláznil fanoušky, ale jako stále zakázaný prvek je rozhodčími oceněné dvoubodovou srážkou.

„Neměl jsem co ztratit, tak jsem si řekl, že na tom nezáleží. Předvedl jsem ho pro radost, pro diváky,“ říkal hned po jízdě. Jak ale pořadím stoupal, hrozilo, že právě na těch dvou bodech bude záležet vše. „Jo, nakonec jsem se toho docela bál,“ uznal posléze pobaveně.

DŮVOD ZÁKAZU. Právě kvůli okamžiku, kdy je bruslař ve vzduchu hlavou dolů je salto nepovoleným prvkem. Adam Siao Him Fa ho i přesto na MS v Montrealu předvedl.

Právě Siaova zatvrzelost v zařazování salta, přestože není oficiálně povolené, by mohla přispět k dlouho probírané změně pravidel. V budoucnu by mohlo být salto součástí choreografické sekvence – tedy přesně tak, jak ho předvádí Siao - neplynuly by z něj proto žádné extra body v technické známce, pouze od rozhodčích za provedení.

„A také by mělo být povoleno pouze v seniorských kategoriích, což je správně. Dnes umí salta a podobné věci kdekdo, tak proč je nezařadit. V jízdě na takové úrovni vůbec nepůsobí rušivě, naopak jsou potvrzením kvality bruslaře,“ komentovala situaci mezinárodní rozhodčí Kateřina Kamberská.

Stejně jako Malinin i Siao v Montrealu s medailí na krku ujišťoval, že pro příští sezonu má v plánu opět něco extra, čím své jízdy ozvláštní. Nezbývá, než si vychutnávat období rekordů, historických unikátů a posouvání hranic, ve kterém se krasobruslení i díky Francouzovi ocitlo.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Pastrňák pomohl Bostonu k mečbolu, konec odvrátili Islanders i Tampa Bay

28. dubna 2024  7:10,  aktualizováno  8:44

David Pastrňák přispěl v prvním kole play off NHL gólem k výhře Bostonu 3:1 v Torontu a byl...

Příběhy sedmých finále. Jak Straka rozhodl, ikony plakaly a Slavia křepčila

28. dubna 2024  7:55

Bolístky a ubývající síly musí stranou, nervozita stoupá, tlak a očekávání jakbysmet. Už není kam...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...