Praha bude mít po 13 letech opět linku do Káhiry, bude jí létat Egyptair

25.03.2024 17:20 - Česká republika



Letecká společnost Egyptair zahájí pravidelné lety mezi Prahou a Káhirou. Oznámení o otevření nové linky bylo zveřejněno na stránkách českého zastoupení Egyptairu. Nová linka bude provozována od 9. července třikrát týdně.

Podle zveřejněného letového řádu budou odlety linky MS790 z Prahy každé úterý, čtvrtek a neděli v 16:20 s příletem na hlavní káhirské letiště International ve 20:55. V opačném směru budou odlety linky MS789 z Káhiry ve stejné dny ve 12:20. Přistání na pražském letišti Václava Havla je plánováno vždy na 15:20.

Boeing 737-800 společnosti Egyptair (foto: RHL Images/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0)

Egyptair na linku nasadí Boeing 737-800 s uspořádáním kabiny do dvou tříd. V byznys třídě bude k dispozici 16 sedadel, dalších 138 sedadel bude v ekonomické třídě. Letenky na novou linku do Prahy je možné již rezervovat na webu společnosti Egyptair. Nicméně zatím rezervační systém nenabízí zvýhodněné tarify.

Díky nové lince Egyptairu se cestujícím z Česka otevírá snadnější možnost letů do více než šedesáti destinací v síti egyptského dopravce. Egyptair poměrně často nabízí cenově atraktivní tarify zejména na dálkových destinací. Další výhodou je, že společnost je členem Star Alliance, a je tak možné sbírat míle do příslušného věrnostního programu.

Přímé letecké spojení Prahy s Káhirou má dlouhou tradici. ČSA totiž začaly provozovat pravidelnou linku do Káhiry již v roce 1947. Provoz linky byl zastaven po více než šedesáti letech v roce 2011 v rámci rušení linek ČSA. Od té doby Praha neměla přímé letecké spojení s Káhirou a cestující museli létat do egyptské metropole jen s přestupem. Vloni v srpnu společnost Smartwings oznámila, že od listopadu bude létat z Prahy do Káhiry. Přestože český dopravce získal potřebná přepravní práva, nakonec od svých plánů ustoupil z důvodu slabé poptávky.

Stejně tak dlouhou tradici mají lety Egyptairu na pražském letišti. V roce 1962 společnost tehdy operující jako United Arab Airlines zahájila lety do Prahy. Na novou linku pokračující dále do Moskvy společnost nasadila svá tehdy moderní letadla DH104 Comet 4C. Od konce 60. let pak společnost provozovala lety do Prahy a Moskvy jako dvě samostatné linky. V 70. letech pak Egyptair již pod současným názvem nasazoval na pražskou linku rovněž své Boeingy 707, ale také Iljušiny Il-18 a Tupolevy Tu-154. V roce 1976 pak společnost své pravidelné lety do Prahy ukončila.

Egyptair se vrátil do Prahy až po začátku nového tisíciletí, kdy se jeho letadla začala objevovat na charterových letech s turisty. V roce 2021 pak společnost opět zahájila pravidelné lety do Prahy, když otevřela pravidelnou linku z egyptského letoviska Hurgháda.

Témata