Prostreno.cz

Čistá mikrovlnná trouba díky citronu

Zbytky jídla, zápach, nevzhledné skvrny. Tohle si mikrovlnná trouba nezaslouží! Kompletně ji vyčistěte citronem, neskutečně prokoukne.

Mikrovlnné trouby obvykle způsobují, že se molekuly jídla zahřejí tak rychle, až potraviny prskají a znečišťují své okolí. Co s tím? Povolejte citron a jedlou sodu. Mikrovlnka bude vonět a vypadat svěže a neposkvrněně.

Co budete potřebovat

Kromě jedlé sody a citronu misku, houbičku, utěrku z mikrovlákna, vodu a prostředek na mytí nádobí. Nejprve vytvořte čisticí roztok. Nalijte 1 šálek vody do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Nakrájejte jeden citron a přidejte jej do šálku. Pokud nemáte čerstvý citron, použijte 3 polévkové lžíce balené citronové šťávy nebo prášek kyseliny citronové, který se obvykle používá ke konzervaci potravin a koření. (Další náhražkou, jež ovšem nevoní tak hezky, je destilovaný bílý ocet. Do vody přidejte 1/2 šálku octa.)

Jak na to

Vložte směs vody a citronu do mikrovlnné trouby a nastavte vysokou teplotu tak, aby se voda plně vařila – dostatečně dlouho. Vytvoří se pára, která pokryje celý vnitřek mikrovlnky. Neotevírejte dvířka (alespoň pět minut). Pára pracuje na změkčení a uvolnění všech usazených kousků jídla

Odstraňte čisticí roztok

Asi po pěti minutách otevřete mikrovlnnou troubu a vyjměte misku s vodou a plátky citronu. Máte-li v mikrovlnné troubě otočný talíř, vyjměte všechny součásti a odložte je stranu. Díky tomu bude čištění interiéru jednodušší. Namočte čistou kuchyňskou houbu nebo hadřík z mikrovlákna do roztoku vody s citronem a vymačkejte většinu vody. Navlhčenou houbičkou otřete boční, horní a spodní část vnitřku mikrovlnné trouby. Houbu často vyplachujte.

Jedlá soda funguje jako abrazivo

Pokud se částice jídla sani nehnuly, ponořte vlhkou houbu nebo hadřík do trošky suché jedlé sody. Jedlá soda bude působit jako jemné abrazivo. Jemně drhněte. K čištění vnitřku dvířek použijte stejnou citronovou vodu. Nezapomeňte na gumové těsnění. Je-li vnitřek dvířek stále matný, přidejte 1 čajovou lžičku prostředku na mytí nádobí do 1 šálku horké vody. Roztokem potírejte vše, co vám přijde pod ruku. Houbu dobře opláchněte a vždy proces dokončete otřením místa čistým vlhkým hadříkem. A co dělat s otočným talířem?

Naplňte dřez nebo lavor teplou vodou, vlijte několik kapek prostředku na mytí nádobí a opět sáhněte po houbičce. Poté talíř dobře opláchněte, vysušte jej čistou utěrkou z mikrovlákna nepouštějící vlákna a vložte ho zpět do mikrovlnné trouby.

Tipy, jak udržet mikrovlnnou troubu v čistotě

Při ohřívání potravin v mikrovlnné troubě vždy jídlo zakrývejte voskovaným papírem, plastovým obalem, skleněnými kryty či silikonovými víčky. Nevkládejte do mikrovlnné trouby určité předměty, jako jsou polystyrénové kelímky, fóliové nádoby nebo papírové sáčky.

Zdroje: www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a17694/spring-cleaning-microwave-grime, https://www.thespruce.com/how-to-clean-a-microwave-with-lemon-5199448





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat