Miniaturní drony odhalují obtíže při likvidaci následků havárie v oblasti Fukušimy

25. 3. 2024 – 20:35 | Nedd | Pavel Makal | Diskuze:

Miniaturní drony odhalují obtíže při likvidaci následků havárie v oblasti Fukušimy
zdroj: Foto: Profimedia

Úklid bude ještě trvat

Nedávná výprava týmu miniaturních dronů do radioaktivních pozůstatků jaderných reaktorů ve Fukušimě vrhla světlo na nelehký úkol, kterému čelí japonští úředníci při odstraňování následků havárie. Zveřejněné záběry jsou jasnou připomínkou rozsáhlé práce, která je před námi.

Společnost Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), která dohlíží na projekt rekultivace elektrárny Fukušima Daiiči, zveřejnila tříminutové video pořízené zmenšenými létajícími drony, které doprovází hadovitý robot zajišťující osvětlení. Záběry pořízené během dvoudenní sondy poskytují bezprecedentní pohled na zbytky uvnitř primární ochranné vrstvy reaktoru č. 1 a ukazují strukturální problémy, s nimiž se potýkají sanační práce.

Elektrárna Fukušima Daiiči podlehla 11. března 2011 katastrofickému roztavení reaktoru po ničivém zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály a následné 130metrové vlně tsunami. Ze tří postižených reaktorů utrpěl nejvážnější škody reaktor č. 1, v němž podle odhadů zůstalo 880 tun roztaveného radioaktivního paliva. Katastrofa vedla k evakuaci přibližně 160 000 osob, přičemž v následujících letech byl povolen pouze omezený návrat. Samotná vlna tsunami si vyžádala přibližně 20 000 obětí.

Nedávné záběry z dronu odhalily pozůstatky mechanismu pohonu řídicí tyče reaktoru č. 1 a dalšího zařízení, což ukazuje na uvolněné části v důsledku roztavení. Odborníci se domnívají, že některé pozorované útvary, popisované jako "rampouchovité objekty", mohou představovat zbytky jaderného paliva, které se skládají ze směsi roztaveného paliva a okolních zařízení.

Navzdory neocenitelným poznatkům, které bezpilotní letouny poskytly, omezily logistické problémy jejich přístup pouze ke zlomku poškození a znemožnily průzkum dna aktivní zóny kvůli špatné viditelnosti. Absence přístrojů pro měření radiace na dronech navíc znemožňovala vyhodnocování úrovně radiace během mise, která zajišťovala manévrování v elektrárně.

Společnost TEPCO hodlá analyzovat údaje z dronů, aby mohla formulovat účinnou strategii sběru a odstraňování radioaktivních trosek v areálu Fukušimy. Toto úsilí probíhá na pozadí vícefázového projektu zahájeného v srpnu 2023, který zahrnuje vypouštění vyčištěných radioaktivních odpadních vod z elektrárny do Tichého oceánu. Navzdory ujištěním o bezpečnosti od mnoha agentur a dozorčích orgánů se toto úsilí setkalo se značným odporem sousedních zemí, zejména Číny.

Původní odhady japonské vlády a společnosti TEPCO počítaly s dobou sanace 30-40 let. Kritici však tvrdí, že tato lhůta může být příliš optimistická, a zdůrazňují složitost a problémy spojené s rozsáhlým sanačním úsilím.

Zdroje:

Nejnovější články