Vojenská podpora Ukrajiny = víra v její vítězství?

lennon zed praha.jpeg
25.3.2024 21:09
Ten otazník v titulku by tam být nemusel; ten, kdo si představuje, že Rusko ustoupí do hranic před r. 2014, je chorobný snílek, který by měl okamžitě z politiky odejít a jít se léčit. Ten otazník je tam z milosrdenství k těm, kteří mají jen jednu mantru ve formě vojenských, i jiných dodávek – i za cenu strádání vlastních občanů.

    Řada vojenských expertů jak u nás, v Evropě, ale i z USA se v důkladných rozborech (zjednodušeně) shoduje na jediném: Rusko se vojensky porazit nedá. Já vím, takové konstatování nahrává těm, kdož charakterizují konflikt jako „opotřebovací válku“ a hned v závěsu jsou všichni ti, kteří jsou hanlivě (nespravedlivě) označováni jako „chcimírové“. Tím, že prosazuji zastavení zabíjení formou příměří s následným jednáním za mezinárodní účasti, k nim také patřím.

     Už jsem to jednou napsal – čím déle bude válka trvat, tím méně se v historických záznamech bude o Volodymiru Zelenském psát kladně. Tak přesvědčivě deklarovaný vlastenec (tedy hlavně vlastními slovy), který dnes už i nátlakově volá do Evropy a do USA o podporu všeho druhu – tedy hlavně vojenskou, by všem ukrajinským zbohatlíkům (kdo ví, jakým způsobem) měl dát jasně najevo, aby se části bohatství vzdali, ve prospěch boje proti Rusku. Samozřejmě by sám měl jít příkladem a z vlastního majetku cca v desítkách miliónů dolarů podstatnou část ukrojit! Nic takového, ani v náznacích jsem nezaznamenal a tak se ptám: proč on NE, ale český občan ANO? -  cca 50miliard dávají matky s dětmi, invalidé, důchodci atd. Kdo jiný by měl dávat na válku především, než sami Ukrajinci a samozřejmě ti v čele by měli jít příkladem!

     Další otázkou je stále větší potřeba doplnit lidskou zdroje, které se ukrajinské armádě začínají hrubě nedostávat (další důvod, proč to zabíjení skončit). Jak by se měla Fialova válečnická smečka zachovat, když zde pobývá mnoho mladých ukrajinských mužů, kteří zjevně nechtějí bojovat? Násilím zajistit a poslat šupem na Ukrajinu? To platí nejen o ČR, ale o dalších státech v Evropě. Tady se mně „otvírá kudla v kapse“, když se jen někdo zmíní o účasti vojsk NATO – naprosto nepřípustné pro podnět k III. světové! A je to naprosto stejné jako u financí – dejte, dejte, ale sami nic; nebudou lidi, pošlete dobrovolníky, ale minimálně ty tisíce Ukrajinců v zahraničí na ně udělají dlouhý nos. A další: dejte zbraně… a za krátko jsou u kriminální spodiny po Evropě.

    Něco zásadního se musí změnit a i vzhledem k signálům o připravované ruské ofenzivě by to brzké příměří řešilo. Ale jen poznámku na okraj: čím více bude ukrajinskými drony zasaženo uvnitř Ruska strategických cílů, jako jsou třeba rafinerie, tím více bude případné příměří vzdálené; tedy ač to je jistě ukrajinský vojenský úspěch. A je tu paradox – i úspěch může být někdy mínusem.

 

 

 

miroslav kulhavy
Jsem důchodce, který neztratil zájem o dění doma i v zahraničí.
Klíčová slova: Zvítězí Ukrajina?

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.