Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Pomůže Fico „zrádci“ Pellegrinimu? Nejdřív musí skousnout dvě věci z minulosti

Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Na Slovensku začala kampaň před druhým kolem prezidentských voleb zostra. Ivan Korčok vyrazil na mítinky, Peter Pellegrini zkouší sbírat hlasy neúspěšných soupeřů. Klíče k úspěchu ale drží Robert Fico a Štefan Harabin. A koalice Spolu ztrácí na hnutí ANO už ve druhém průzkumu před červnovými eurovolbami. Popisujeme, jak teď vypadá boj o mandáty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pondělní dění shrnula Markéta Boubínová, vývoj na Slovensku popsal Jan Tvrdoň.

Klíč k Pellegriniho úspěchu

Dvoutýdenní kampaň před druhým kolem slovenských prezidentských voleb začala zostra. Vítěz prvního kola, bývalý ministr zahraničí a kandidát demokratické opozice Ivan Korčok absolvoval první veřejné mítinky, jeho soupeř, šéf parlamentu a strany Hlas Peter Pellegrini zase začal lovit ve vodách neúspěšných konkurentů z prvního kola.

Hned na začátku se zaměřil na voliče, kteří mohou být pro jeho šance urvat post prezidenta klíčoví, tedy na maďarskou menšinu. Pellegrini proto přijel na jižní Slovensko, kde se nechal slyšet, jak mu na vztazích s Maďarskem záleží.

Je to chytrý tah. Kandidát maďarské Aliance Krisztián Forró v prvním kole získal necelá tři procenta hlasů a Pellegrini je spolu s dalšími jednotkami procent od jiných neúspěšných kandidátů nutně potřebuje.

O jeho úspěchu ale mohou rozhodnout úplně jiní dva politici –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější