Zdravotní komise Vysočiny opět řešila problémy s přístroji ve vozidlech záchranářů

Březnové jednání Zdravotní komise kraje Vysočina se opět zabývalo problematickým fungováním přístrojového přístrojového vybavení v sanitních vozech Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočiny. Alfou a omegou problémů je přístroj Tempus v hodnotě několika stovek tisíc korun, umožňující propojit přednemocniční péči ve vozidle záchranky s lékaři v nemocnici pomocí on-line sdílení dat.

„Míra spokojenosti s přístroji Tempus je individuální, podle osobních preferencí a podle schopností jednotlivých zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.

„Mohu potvrdit, že se Zdravotní komise opět zabývala problematickým fungováním přístroje Tempus. Za tři volební období ve zdravotní komisi nepamatuji, že bychom museli, takto opakovaně řešit problémy s jakýmkoli jiným přístrojem. A to je důležité vybavení záchranářů, kteří řeší akutní situace ohrožení zdraví a života. Přistroj považují za nespolehlivý a nemají k němu důvěru,“ uvedl krajský zastupitel Radek Černý (ODS).

Podle informací Občasníku mohou chybné informace dokonce ovlivnit záchranáře v medikaci pacienta. Mezi zaměstnanci záchranky roste nedůvěra.

„Ze stylu jednání na Zdravotní komisi jsem při názorové konfrontaci nabyl dojmu, že příkopy mezi managementem a zaměstnanci jsou hluboké,“ dodal zastupitel Černý.

Černý potvrdil přijetí usnesení s doporučením radním kraje Vysočina neodkladně řešit tento závažný stav s plnou vážností.

Mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová připustila možné poruchy přístroje Tempus při jízdě s pacientem do nemocnice.

„V rámci 11 300 výjezdů od začátku kalendářního roku 2024 eviduje ZZS KV dvě poruchy, které vznikly během transportu pacienta a vyžádaly si servisní zásah. Jednalo se o samovolné spuštění testu přístroje, což v žádném případě pacienta neohrozilo. Vnímáme, že míra spokojenosti s přístroji Tempus je individuální, podle osobních preferencí jednotlivých zaměstnanců. Chápeme, že jakákoliv poruchovost přístrojového vybavení jim komplikuje práci v terénu. Uděláme vše pro to, aby firma u všech komplikací byla flexibilní a rychlá,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů