kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Lifestyle » Češi spí rádi na tužším 

Češi spí rádi na tužším 

Když si vybírá hotel, zkoumá, jaké tam mají v postelích matrace. Protože doma spí generální ředitel českého závodu HildingAnders Petr Vašíček na posteli Spirit Continental. „Je to náš nejlepší výrobek, který dává díky kombinaci použitých materiálů ideální pocit při spánku. Má ovšem jednu velkou nevýhodu. Máte pak problém vyspat se jinde. Pokud člověk hodně cestuje, tak si začne vybírat i hotely, kde se dobře vyspí,“ dodává Vašíček, který stál u zrodu závodu před více než 20 lety a před třemi lety ho opět postavil na nohy po ničivém požáru.

Když mluvíte o výběru dobré matrace, zdůrazňujete, že se na ní musíte dobře cítit. Co je ale ten správný pocit, když člověk spí?

V prvé řadě je třeba se cítit na matraci pohodlně. Spousta lidí, kteří přijdou do obchodu, se ptá, co je nejlepší. Jenže na tuto jednoduchou otázku je hrozně složitá odpověď. Každý máme jiné preference a případně i zdravotní obtíže. Na výběr matrace je tak nutné dívat se komplexně a spojit náš pocit s funkčním zdravotním hlediskem. Druhé kritérium je, jak rychle jste schopni upadnout do hlubokého spánku. Právě složení matrace nebo postele, na které se dobře cítíte, pak pomáhá prodlužovat fázi hlubokého spánku, po němž se probouzíte uvolnění a plní energie – ať už jste unaveni fyzicky, nebo duševně. To je hlavní kouzlo dobrého zdravého spánku. 

Pokud je důležité to, jak se člověk probudí, jak si může vybrat matraci, aniž by se na ní vyspal?

Matrace nejsou jako boty, které si vyzkoušíte a zjistíte, jestli někde tlačí. Ani ta jedna noc nemusí stačit. Pokud spíte dlouho na nevyhovující nebo již staré a proleželé matraci, tak se jí tělo do určité míry přizpůsobí. Jenže když si pak lehnete na správnou matraci se zdravotnickými certifikáty, tak může trvat třeba týden nebo čtrnáct dnů, než se na ní dobře vyspíte. Tělo prostě cítí, že je něco jinak, a musí dostat trochu času na nápravu. Samozřejmě, konzultace s odborníkem významnou měrou sníží riziko špatného výběru matrace. Jako příklad lze uvést ty, kteří si po 40 nebo 45 letech řeknou, že by bylo dobré začít spát na něčem kvalitním, a přeskočí ze základní řady matrací k nějaké kvalitnější. První týden jim někdy přináší velké problémy a ptají se sami sebe, jestli vůbec udělali dobře. 

Chtějí po takové první zkušenosti matraci reklamovat, protože se jim zdá, že nefunguje?

Máme takové případy. Bývají to většinou zákazníci, kteří odkládají nákup kvalitní matrace a trpí na zničeném starém lůžku. Ti pak zažijí většinou takový šok, že po třetí či čtvrté noci přicházejí s tím, že už to nemohou vydržet. My, respektive naši autorizovaní prodejci, jim vždy vysvětlujeme, že mají na případné vrácení měsíc a ať tomu zkusí dát čas. Pokud i po delší době si to nesedne, vždy hledáme řešení tak, aby zákazník byl spokojen. Díky tomu, že naše výrobky mají zdravotnickou certifikaci I. třídy a díky proškolenému týmu prodejců a odborníků na zdravé spaní v kamenných prodejnách, ale i v e-shopech, jsou tyto případy ojedinělé. 

Používáte do matrací studené pěny, paměťové pěny či latexy. Které z těchto materiálů jsou pro kvalitní matraci nejdůležitější?

Klíčová je kombinace vyšších objemových pěn s trvalou tvarovou stálostí. Kvalitní postel se totiž mimo jiné pozná podle toho, jak těžká je matrace. Když je těžká, je to indicie, že v ní jsou kvalitní materiály. Pěny s vysokou hustotou dokážou poskytnout tělu správnou oporu. I jejich mechanická životnost je delší, což je důležité, protože na matraci strávíme třetinu života. Matraci, kterou zvednu jednou rukou a má třeba deset kilo, si dám na chalupu, kde spím jednou dvakrát za měsíc. Paměťové pěny, které zajistí úlevu pro klouby, používáme také, s největším účinkem pak u matrací Curem.

V nabídce máte matrace za tři i třeba padesát tisíc korun. V čem se liší, když podle popisu jsou v nich laickým okem stejné nebo podobné materiály?

Na první pohled je složení podobné. Ale ve střední a vyšší cenové hladině je kvalita použitých materiálů výrazně vyšší. Matrace za pět tisíc korun nabízejí dostatečnou kvalitu pro dobrý spánek. Ovšem dražší matrace s vyššími objemovými hmotnostmi použitých pěn zaručí spánek perfektní. Je to jako u aut. Můžete mít auto s litrovým motorem, kterému všechno funguje, ale jet s ním na jeden zátah do Chorvatska už nemusí být úplně pohodlné. 

Mají vaše matrace nějaké zdravotní certifikace?

Získali jsme evropský certifikát MDR pro matrace pro zdravotnická zařízení, což byl poměrně složitý, a hlavně nákladný proces. Navíc jsme byli schopni požadavky na použití matrací v nemocnicích či domech s pečovatelskou službou implementovat i do výrobků, které jsou určené pro domácí použití. I díky tomu se lidé na našich výrobcích dobře vyspí.

Za více než dvacet let jste získali několik patentů a dál investujete do vývoje a inovací. Co se dá na matracích vyzkoumat nového?

Jde o to najít správnou kombinaci materiálů. To řeší i naše patenty. Každý materiál má výhody a nevýhody. Na nás je, abychom při vývoji matrace získali z materiálů co nejvíce jejich výhod a naopak co nejvíce potlačili jejich nevýhody.

Najdete nějaký konkrétní příklad?

Máme například unikátní technologii 3D rainbow, v níž kombinujeme vrstvy jednotlivých pěn – pohodlných paměťových, prodyšných studených a třeba chladivých gelových pěn. Nahoru například dáme poddajnou gelovou pěnu, která má otevřenou buněčnou strukturu, takže má daleko lepší ventilační schopnosti a krásně kopíruje tělo bez přehřívání. To je u matrací důležité, protože se v noci potíme a pot je živnou půdou pro roztoče, s nimiž úplně spát nechceme. Při dobrém průchodu vzduchu se množství roztočů snižuje. Abychom zajistili dostatečný komfort, dáme pod gelovou pěnu vrstvu viskoelastické pěny, která dokáže svou tvrdost přizpůsobit hmotnosti člověka a snížit efektivně tlak na klouby. Navíc nebrání dostatečnému prokrvení povrchových vlásečnic a po probuzení nemáte pocit unavených nebo bolavých svalů – prostě nejste rozlámaní. Takto jdeme strukturou dál až k základní vrstvě, kterou může tvořit kvalitní pěnové jádro nebo taštičková matrace s pružinami. Matrace vypadá jednoduše, ale aby přinášela hluboký spánek a splnila přísné zdravotnické předpisy, stojí za ní mnoho hodin vývoje a testování. I drobná změna v zónování nebo v odchylce materiálových vlastností může znamenat dost rozdílný výsledek.  

Máte testovací spáče, kteří novou kombinaci vyzkouší a posoudí, jestli se povedla?

Místo spáčů máme speciální deky vybavené tisícovkami senzorů, které přenášejí do počítačů data o tlacích mezi uživatelem a matrací. Takže sice nemáme přímo spáče, ale na širším vzorku různých typů postav skutečně testujeme, jak se která matrace chová a zda splňuje přísné zdravotnické požadavky. V naší laboratoři simulujeme zátěžovými mechanickými testy také dlouhodobé užívání. Dokážeme v počítači namodelovat, co se bude dít, když si na matraci lehne šedesátikilový nebo stokilový člověk a když bude ležet na boku nebo na zádech. Což je také velmi důležité, protože většinou se v noci na posteli otáčíme, chvíli spíme na zádech, chvíli na boku či na břichu. V tom je ta alchymie sestavit správnou materiálovou kombinaci, aby v každé poloze bylo ležení tak komfortní, abyste upadli do hlubokého spánku. Finální testy následně probíhají v akreditovaných zkušebnách nejen v České republice, ale také ve Švýcarsku. 

Na čem pracujete teď?

Vývoj našich produktů je neustálý, abychom udrželi krok s tím, jak se vyvíjí moderní materiály a technologické postupy. Děláme to tak proto, že to prostě funguje – zákazníci se k nám vrací. Teď připravujeme kombinaci nových taštičkových matrací. 

Co je taštičková matrace?

Pro někoho to nejlepší, co matracařina nabízí, pro někoho naopak průšvih. Do Česka a na Slovensko se začaly v 90. letech vozit pružinové, rádoby zdravotní matrace. Samozřejmě zdravotní na nich nic nebylo. Konstrukce byla špatná a pružiny vás tlačily. Těchto matrací se tady prodaly miliony. Z této zkušenosti si Češi a Slováci odvodili, že příště už pružinovou matraci nechtějí. Jenže kvalitní moderní pružinová matrace, což je právě taštičková matrace, dokáže nabídnout extrémně dobrý spánkový komfort. Proto i v našich nejlepších a nejkomfortnějších produktech používáme taštičková jádra – například řada matrací a postelí Spirit

V čem je pružinová matrace lepší než pěnová?

Když máte kvalitně vyrobenou pěnovou nebo taštičkovou pružinovou matraci, jsou si rovny. Výběr pak skutečně závisí na mnoha faktorech – například na čem bude matrace uložena, jakou míru pohodlí a vzdušnosti vyžaduji, zda mě něco bolí a tak podobně. Od toho jsou odborníci – prodejci, kteří umí zkušeně poradit a usnadnit vám správný výběr. 

V jak velkých sériích matrace vyrábíte a jste schopni dělat i matrace na míru?

Momentálně máme v sortimentu přes šest set druhů matrací. Vyrábíme od velkých sérií, ale jako jedni z mála umíme dělat i malosériové a zakázkové produkty. Výrobky našich značek najdete v prodejnách nábytku, u online prodejců, ale dodáváme i profesionální řadu matrací Medical pro zdravotnická zařízení a řadu pro hotelové provozy.

Na trhu jste už téměř čtvrtstoletí. Jak se za tu dobu změnila kultura spaní v Česku?

Jdeme správnou cestou. Požadavek na kvalitní spánek je každoročně větší a větší. Vidíme to i při výrobě kvalitativně vyšších produktových řad. Každý rok u nich máme nárůsty o 20 a více procent. Protože se soustředíme hlavně na český a slovenský trh, tak z toho usuzujeme, že kvalita spánku se musí razantně zlepšovat.

Češi už jsou při výběru matrace poučenější?

Osvěta určitě sehrává svou roli. Také více cestujeme. Spousta zahraničních hotelů ví, že to nejdůležitější je dobře se vyspat. Je to jeden z důvodů, proč se jim klienti vracejí. Možná i tato zkušenost pomohla, že se pak více zabýváme kvalitním spánkem doma.

Liší se preference Čechů ohledně matracíve srovnání s jinými zeměmi?

Rozdíl je znatelný třeba mezi Českem a Německem. Ty nejměkčí matrace, které nabízíme v Česku, jsou pro Němce přinejlepším středně tvrdé. Takže pro německý trh vyrábíme měkčí varianty. Spousta našich matrací, jako například Super Fox, má několik variant tuhostí a lehacích pocitů. V minulosti jsme zkusili matrace, které byly úspěšné na německém nebo rakouském trhu, prodávat i tady. Ale čeští zákazníci říkali: „Ano, má kvalitní potah, vypadá dobře, ale je moc měkká.“

Znamená to přesto, že si Češi a Němci volí z pohledu zdravého spánku správnou matraci, když se tělesnou konstitucí příliš neliší?

Záleží na celkové opoře a ortopedických vlastnostech, které matrace poskytuje. Tvrdost totiž nemá nic společného s kvalitou. Rozdílem mezi Čechy a Němci máme spíše na mysli obecné preference a zažité zvyklosti při výběru tuhosti. 

Jak velkou část produkce prodáváte do zahraničí?

Do deseti procent. Ale protože máme nejmodernější stroje a dostatečné kapacity, tak hledáme každou příležitost, jak se dostat na zahraniční trh. V poslední době jsme začali úspěšně exportovat naše matrace do Asie. 

Pomáhá vám v zahraničí, že patříte do holdinguHildingAnders, nebo si se sesterskými firmami spíše konkurujete?

V rámci rodiny máme dobré vztahy. Veškeré obchodní postupy na zahraničních trzích vzájemně koordinujeme. Třeba pro naši sesterskou společnost ze Švýcarska vyrábíme dvě unikátní certifikované řady matrací jak pro běžné zákazníky, tak i pro zdravotnictví. 

Loni jste chtěli vyrobit 300 tisíc matrací. Splnili jste plán?

Rok 2023 byl první rok od velkého požáru v našem závodě v roce 2020, kdy všechna oddělení celý rok plně vyráběla. Měli jsme poměrně ambiciózní plán, ale věděli jsme, že spotřebitelská poptávka v letech 2022 a 2023 byla výrazně nižší než v předcovidových a covidových letech. Ale jsme hodně spokojení, protože jsme nakonec dosáhli velmi optimistické verze plánu, když jsme vyrobili 350 tisíc matrací.

Zasáhly vás vyšší ceny energií a materiálů, jako to bylo v jiných průmyslových odvětvích?

Výkyvy u energií i u materiálů byly extrémní. Topíme plynem, takže když nám fixace cen energií v roce 2023 vypršela, tak nás to silně zasáhlo. Nemluvě o elektřině. Výroba pěny se řídí vývojem cen vstupních surovin na burze. V roce 2022 a 2023 byly i jejich dodávky velmi omezené, což se promítlo i do cen pěn. Ale i díky naší velikosti jsme byli schopni zajistit si vstupní materiály s menším cenovým nárůstem, takže jsme prodejní ceny mohli zvýšit jen mírně.

Teď už se situace uklidnila?

Pár měsíců byl klid, ale začínají se objevovat informace, že je nedostatek surovin pro výrobu polyuretanových viskoelastických pěn. To je vždycky indicie, že ceny pěn půjdou nahoru.

Jaký máte plán na letošní rok?

Chtěli bychom růst proti roku 2023 o 15 procent, v optimistickém scénáři až o 20 procent. 

Dostanete se tak na plné využití výrobních kapacit?

Vyrábíme na směny, takže máme ještě kapacitní rezervy. Při letošním plánu bychom se ale už měli přiblížit dvěma plným směnám. Zároveň rozšiřujeme i portfolio díky velikosti našeho nového závodu. Koncem roku 2023 jsme rozjeli výrobu přikrývek a polštářů, které už děláme v tisícikusových sériích. Start byl nad očekávání dobrý. Výrazně rozšiřujeme i výrobu čalouněných postelí.

Fungoval během covidové pandemie u matrací stejný efekt jako u jiných věcí v domácnosti, kdy si lidé na home office začali více všímat, jak žijí a spí?

Ano. Spousta lidí mělo home office a nejlepší home office je v dobré posteli. Přes naše počáteční obavy, jak přežijeme, když jsou všechny obchody zavřené, se po pár týdnech přelil prodej do online prostředí. V roce 2021 jsme díky tomu měli velmi solidní rok.

Matrace se dá kupovat přes internet bez vyzkoušení?

Je to zajímavé, ale spousta zákazníků si ji koupí online, aniž si ji vyzkouší. Zkusí si ji až doma. Obchodníci, s nimiž spolupracujeme, evidují jen promile vrácených matrací v zákonné čtrnáctidenní lhůtě. Takže rozhodně se nebojíme, že si lidé začnou objednávat pět matrací, z nichž si jednu, která jim vyhovuje, nechají a čtyři nám pošlou zpátky. Máme velké štěstí, že spolupracujeme s profesionálními prodejci, kteří dovedou odborně poradit nejen na prodejně, ale dokonce i na dálku při prodeji online.

Po požáru v roce 2020 jste přišli ze dne na den prakticky o kompletní výrobu. Pak přišla silná covidová poptávka. Dokázali jste objednávky i v tak těžké situaci odbavit?

Soustředili jsme se na to, abychom udrželi naše obchodní partnery a abychom rychle obnovili výrobu. Po čtyřech měsících jsme se už dokázali dostat na objem výroby z doby před požárem. Ale museli jsme hodně ořezat portfolio, protože třeba kapacita CNC řezacích strojů byla omezená. Musím říct, naši obchodní partneři nás podrželi. Ani jeden s námi neukončil spolupráci, přestože jsme dočasně nevyráběli. Všechny jsme navštívili, vysvětlili jsme jim, že musíme zúžit sortiment, ale také jsme jim představili plány na to, jak postavit závod znovu. Díky tomu jsme si udrželi reputaci, že to, co jsme slíbili, jsme také dodrželi. Dnes zákazníci vidí, že máme extrémně krátké dodací lhůty. Díky velikosti závodu a skladových prostorů jsme schopni reagovat na jejich požadavky velmi rychle. Za to, kde dnes jsme, vděčíme našim zákazníkům.

Jak moc se liší závod před požárem a ten nový, který jste vybudovali v novém areálu?

V původním závodě jsme si museli vystačit s plochou 6 tisíc metrů čtverečních. Teď máme k dispozici třikrát tolik. S výrobci strojů jsme dokázali výrobu navrhnout tak, abychom minimalizovali čas pro manipulaci s materiálem a polotovary a abychom co nejvíce výrobu automatizovali. 

Pustili jste se i do digitální transformace podle zásad Průmyslu 4.0?

Na tom pracujeme, abychom úroveň digitalizace mohli v jednotlivých krocích na stávající technologii posouvat výš. 

Co už jste udělali?

Příkladem může být CNC řezací linka, kde se zpracovávají obrovské bloky polyuretanových pěn. Teď potřebujeme na obsluhu čtyř strojů tři lidi. Dříve jsme měli u každého jednoho člověka plus ke každé patřil jeden pracovník, který se staral o manipulaci s materiálem. S dodavatelem technologie dál proces optimalizujeme a s aktualizacemi software zjednodušujeme plánování a snižujeme časovou náročnost obsluhy ze strany operátorů. 

Zaměřujete se při výrobě matrací také na udržitelnost?

Na snižování uhlíkové stopy pracujeme již velice dlouho. Neustále vylepšujeme výrobu tak, aby byla udržitelná z pohledu ekologie a s důrazem na nízkou míru odpadovosti. 

Text: Jan Stuchlík

Foto: Ondřej Pýcha

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky