Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Další skvěle zvládnutá PC verze. Druhý Horizon vypadá parádně

Sony letos dál pokračuje ve svém záměru posílat na PC dosavadní playstationové exkluzivity. Horizon Forbidden West dorazil na PC ve skvělé formě a dává možnost širší hráčské základně prožít strhující pokračování ze světa vzdálené budoucnosti.
90

Horizon Forbidden West Complete Edition

Platforma: PC
Výrobce: Guerilla

  • Propracovaný otevřený svět
  • Poutavý příběh
  • Skvělá a detailní grafika, animace
  • Dobrá optimalizace PC verze
  • Datadisk v ceně
  • Nevhodné pro starší PC sestavy

Herní karta

Studio Nixxes se ukazuje jako opravdu velký přínos pro Sony. Jeho PC porty původně konzolových exkluzivit se mají k světu a nejinak tomu je i u nejnovějšího titulu, který si po dvouletém čekání mohou zahrát i PC hráči: Horizon Forbidden West. Ten měl cestu na PC v podstatě jistou vzhledem k tomu, že se zde již dříve objevil první díl.

Dobrodružství hrdinky Aloy v originálním postapokalyptickém světě se zvířecími roboty a obnovené lidské civilizace patří k předním titulům nabídky Sony. Vedle zatím dvoudílné série ještě vyšla hra s podtitulem Call of the Mountain (naše recenze zde), která je však určená pro virtuální realitu. U té naopak moc nadějí na PC port nemáme. Je totiž částečně navržena i jako ukázka toho, co umí model brýlí PSVR2. Druhý díl každopádně jistě bude zajímat ty, kteří si v roce 2020 mohli na PC užít jedničku. A možná nejenom ty.

Hru se zcela jistě vyplatí hrát se znalostmi prvního dílu a byť se vám dostane řádné rekapitulace děje, některé souvislosti vám i tak mohou unikat. Pro podrobnější dojmy nad příběhem, hratelností a dalšími záležitostmi vás nicméně odkážu na naší playstationovou recenzi, jelikož v těchto ohledech se nic nezměnilo. Dnes tu jsme hlavně kvůli tomu, jak se Forbidden West hraje na počítačích.

Nejdřív trochu technických dat. PC port přináší odemknutou snímkovací frekvenci a podporou řady technologií pro zvýšení výkonu, jako jsou Nvidia DLSS 3, AMD FSR a Intel XeSS. Lidé s výkonnými sestavami si mohou zapnout i AI anti-aliasing DLAA. Hra využívá technologii DirectStorage pro rychlé načítání na PC. A samozřejmostí je i podpora širokoúhlých zobrazovačů (21:9 i 32:9), včetně kompatibility pro sestavy se třemi monitory (48:9). Lze rovněž připojit i ovladač DualSense, který podporuje patřičnou haptickou odezvu stejně jako na PlayStationu 5.

Nároky na PC sestavy nejsou úplně hrozivé, nicméně starší sestavy si nejspíš budou muset na hru nechat zajít chuť. Já jsem využil svou PC sestavu s šestijádrovým procesorem Ryzen 5 3600, grafickou kartou RTX 3070 Ti a 16 GB operační paměti. K hraní využívám 1440p monitor. Podle požadavků s takovým počítačem už spadám někam na mix středních a vysokých grafických detailů. Kompletní nároky na PC můžete vidět zde:

Horizon Forbidden West nároky na PC

Hra mi nicméně sama přiřadila vysoké detaily a dopočítávání obrazu přes DLSS v režimu kvality obrazu. Bohužel zde nenajdete režim testování výkonu (benchmark), takže musíte využít buď vlastní externí nástroj, anebo se prostě řídit klasickým počítadlem, které se dá zapnout i v rozhraní Steamu.

Za sebe musím optimalizaci výkonu na takto hezkou hru pochválit. Na výše zmíněné vysoké detaily a DLSS kvalitu obrazu v 1440p mi hra povětšinou držela snímky nad hranicí 60 FPS, často dokonce i přes 70 i 80 FPS. Jen opravdu málokdy spadly snímky pod 60 FPS, hra přitom vypadala vždy naprosto nádherně, ostře a detailně. I zpětně mne pořád fascinují animace mimiky obličejů a celkově snímané pohyby postav, které i oproti velké části současné produkci působí extrémně realisticky.

Co se výkonu týče se však našlo i pár výjimek. A to některé náročnější cutscény s vícero postavami na obrazovce, případě ještě nějakými efekty a nebo vyobrazením velké a zároveň detaily poseté lokace. Snímky mi sem tam nehezky spadly až někam k hranici 15 FPS, byť vždy jen na malou chvilku. Chvíli jsem musel pročítat diskusní fóra a v podstatě jsem se dopátral dvou různých vysvětlení.

V první řadě jsem našel informace, že grafická karta s 8 GB VRAM nemusí na některé náročnější scény stačit, a paměť si musí sem tam vypůjčit z úložiště, což způsobí onen propad snímků. Řešením je stáhnout detaily textur na střední a nebo snížit rozlišení hry. Zároveň jsem objevil i informace, že hra má vyšší nároky i na procesor a že „starší“ Ryzen s šesti jádry už někdy může docela potrápit. Všechny tyto informace jsou samozřejmě vysoce individuální a záleží na vaší konkrétní sestavě.

Horizon Forbidden West (PC)
Horizon Forbidden West (PC)

Tak či onak to ve výsledku byly úplně drobnosti, jelikož během samotného hraní jsem se s žádným větším záškubem nesetkal. To jen podtrhuje kvalitu tohoto PC portu, který je opravdu povedený a pokud máte alespoň trochu novější PC a nepotřebujete hrát v závratně vysokých rozlišeních, se hrou by si mělo poradit. Máte tu navíc tolik možností, jak výkon optimalizovat, třeba právě různými technologiemi s dopočítáváním obrazu.

A pokud máte o Horizon Forbidden West alespoň lehký zájem, hra rozhodně stojí za vyzkoušení. Příběh se mi už před dvěma roky hodně líbil, hratelnost v otevřeném světě je opravdu skvělá, grafika s propracovanými animacemi je jednou z těch nejlepších, jaké už moderních her najdete. Navíc tu v kompletní edici najdete i povedené DLC, což dále vylepšuje už tak dobrou nabídku. Tak šup, na co ještě čekáte, běžte lovit roboty!

Hodnocení hry

Redakce

90 %

Čtenáři

75 %

Vaše hodnocení

Doposud hodnotilo 52 čtenářů

  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 53

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 18

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

magazín 23. 4. 2024 16

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

novinky 23. 4. 2024 7

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

magazín 27. 4. 2024 4

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

novinky 27. 4. 2024 2

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

novinky 26. 4. 2024 6

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

magazín 26. 4. 2024 10

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...