​Středočeský kraj prodlouží smlouvu s ČD na provoz na neelektrifikovaných tratích

​Středočeský kraj prodlouží smlouvu s ČD na provoz na neelektrifikovaných tratích

26.3. - Středočeský kraj uzavře dodatek smlouvy s Českými drahami (ČD) na provoz nových nebo modernizovaných motorových jednotek na léta 2029 až 2034, jezdit by měly na neelektrifikovaných tratích.

Dohodu schválili středočeští zastupitelé. Krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký připomněl, že ČD mají s krajem smlouvu o zajištění drážní obslužnosti z roku 2019, která vyprší v roce 2029. Hejtmanství už delší dobu připravuje rozsáhlý tendr, který vybere pro období od roku 2029 nové dopravce. Tato železniční soutěž se ale týká výhradně koridorových tratí, jež jsou elektrifikované. Kromě nich jsou regionální tratě neelektrifikované. Schválený dodatek prodlužuje dosavadní smlouvu, která se týká všech neelektrifikovaných tratí ve Středočeském kraji.

Výměnou za prodloužení smlouvy ČD investuji do vozového parku na regionální železnici. Do konce roku 2027 by na středočeských kolejích mělo přibýt 38 vlakových jednotek RegioFox a 40 typu RegioSpider. Nové vlaky by měly jezdit třeba na trasách mezi Prahou a Mladou Boleslaví, Hostivicí a Podlešínen, Prahou-Smíchovem a Rudnou u Prahy.

(čtk)

Ilustrační foto: LAN

spinner