Novým hejtmanem se stane primátor Havířova a poslanec hnutí ANO Josef Bělica

23. březen 2024 07:20

Nejistota, kdo bude hejtmanem Moravskoslezského kraje, netrvala ani jeden den. Široká krajská koalice našla jednoznačnou shodu na Josefu Bělicovi. Půl roku před krajskými volbami chtějí krajští politici hlavně stabilitu a klid. Navíc teď potřebují vyjednat se státem to, aby kraj nepřišel o stovky milionů kvůli změnám v rozpočtovém určení daní.

„Že je to kluk ze Šumbarku, má 190 centimetrů, má tři děti a je mu  pětačtyřicet let,“ vzkázal budoucí hejtman Josef Bělica (ANO), co by o něm lidé v kraji měli vědět. Řeč byla taky o sportu, ve kterém získal řadu mistrovských titulů. „Obecně do politiky se ze sportu dá přenést nějaký smysl pro fair play a ta týmovost,“ reagoval na otázku, zda se dají přenést nějaké zkušenosti z jeho špičkové karatistické kariéry do výkonu funkce hejtmana.

Týmově přednesla krajská koalice ve složení ODS s TOP 09, lidovci a SOCDEM také představu, že právě havířovský primátor Josef Bělica má být novým hejtmanem. „Respektujeme, že nejsilnější klub má nárok na hejtmana. Přivítali jsme, že nominovali právě Josefa Bělicu. Chceme pokračovat v práci, protože před námi jsou pořád projekty, které chceme dokončit anebo připravit pro následující volební období,“ popsal náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Josef Bělica (ANO)

Na dohodu jim stačilo pár hodin po odsouzení bývalého hejtmana Jana Krkošky (ANO) za podíl na korupci. To, že je Josef Bělica zároveň primátorem Havířova a poslancem za hnutí ANO ve sněmovně, nevadí ani Jakubu Unuckovi (ODS). „Pan Bělica nám řekl časový harmonogram, který je za nás úplně v pořádku – to znamená, jak často bude ve sněmovně, jak často v Havířově a za nás je to slučitelné s tím, že bude hejtmanem na plný úvazek,“ uvedl Unucka.

Právě Jakub Unucka teď ve funkci hejtmana zaskakuje. Ještě 11 dní, do středy 3. dubna, kdy si hejtmanský řetěz se slezskou orlicí na krk pověsí Josef Bělica.

Spustit audio

Související