Režisér David Frankel natočil před 18 lety snímek, který ukazuje poměry v zákulisí nejslavnějšího časopisu světa módy, a to s jeho leskem i daní, kterou si vybírá na těch, kteří ho vytvářejí.

Název filmu si mnozí z nás, kteří jsme byli jeho fanoušky, dodnes spojují s luxusními značkami a neotřelým stylingem. Jednou z klíčových postav, která za tímto módním fenoménem stojí, je stylistka Patricia Field, jedna z nejikoničtějších kostýmních výtvarnic posledních let.

V rozbouřených módních vlnách

Klíčová pro děj je transformace hlavní postavy Andy, která se mění z nezkušené asistentky v sebevědomou a úspěšnou ženu. Její plavba v rozbouřených vodách módy a přijímání pravidel tohoto svérázného světa je zobrazena prostřednictvím turbulentních změn v jejím oblečení a proměnou vzhledu jako v pohádce O ošklivém káčátku.

V době, kdy se začalo pracovat na tomto filmu, paralelně končilo natáčení Sexu ve městě. Patricia Field, hlavní stylistka obou projektů tedy měla prostor a čas se přeorientovat na zcela nový projekt. Stvořitelka stylu Carrie Bradshaw změnila tok módních dějin tím, že umí bravurně kombinovat haute couture s oblečením z řetězců. Svou kariéru začala v New Yorku, kde otevřela vlastní butik v East Village, který se brzy stal vyhledávaným místem milovníků extravagantního a nekonvenčního stylu.

Snímek Ďábel nosí Pradu představoval pro Patricii neuvěřitelnou příležitost uplatnit kreativitu v plné palbě na velkém plátně. Oděvní kreace, které vytvořila pro hlavní postavy Andy Sachs a Mirandy Priestly založila na kontrastu mezi jejich osobnostmi, který se promítal i do jejich stylů. Andy je ztělesněním nevinného až naivního pohledu na módu, zatímco Miranda reprezentuje autoritu a moc.

Každý kousek měl svůj vlastní příběh a každý detail byl pečlivě promyšlený. Film také proslavil mnohé, už tak ikonické kousky. Tady Patricia vytáhla stejná esa jako předtím v Sexu ve městě. Třeba birkinka od Hermès „hraje“ ve scéně, kdy Miranda vyžaduje, aby Andy získala výtisk nového dílu Harryho Pottera pro její děti, a to i přesto, že kniha ještě nebyla vůbec vydána.

Boty jako Carrie

Často se ve filmu objeví i návrhářčin love brand – boty Manolo Blahnik! Ano, jsou to ty, kvůli kterým Carrie ze Sexu ve městě neměla často na nájem… Ve filmu Ďábel nosí Pradu jsou představené jako součást Mirandiny módní výbavy, což skokově zajistilo ještě větší poptávku po manolkách. Další značky, které se díky filmu vyšvihly, jsou doplňky z řady bižuterie a kabátky od Chanel, elektronika od Bang and Olufsen (ano, ten divný telefon, co Miranda „nechtěla“) či kabelky od Marca Jacobse.

Zdroj: časopis Glanc, The Washington Post

Související články