Jistě si pamatujete ty plastové variace, které jsme nosily na základce. Někdo k nim tehdy získal odpor, protože ty pevné konstrukce byly těsné, zoubky hřebínku se nám zabodávaly do hlaviček. Dejte však čelenkám šanci. Jsou totiž zdobné, efektní, tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Nemusí tak být pouze kouskem, který zkrotí vlasy, když si jdete umýt obličej. Jak pracovat s různými typy? A jaké jsou trendy v čelenkách pro tento rok?

Nepřehlédnutelný skvost

Nemusíte být ani fashion maniac, abyste si všimli, že Prada vytvořila trend, který se drží už několikátou sezonu. Objemnou čelenku, jež vytváří nepřehlédnutelnou „korunu“ na hlavě. Klasika je ze saténu, známý brand na vrcholek umístil pečeť v podobě loga. V letošní kolekci se můžete těšit i na háčkovanou variaci, masivní řetězce prodávají tyto opulentnější čelenky i ve formě kožené. Jelikož je doplněk výrazný, neměl by se párovat s objemným účesem. Záleží samozřejmě i na tom, jaký máte tvar hlavy, užší obličeje tyto kombinace možná ještě snesou. Sázkou na jistotu je však ohon, rovné vlasy, jež jsou spíš ulízané. Rozhodně by za čelenkou neměly trčet rozčepýřené kadeře. Jen nechte ozdobu vyniknout. Z jistého úhlu působí i jako baret, takže je opravdu lepší, když jsou vlasy ulíznuté.

Jako carevna

Jinou objemnou variací čelenek jsou ty skutečně opulentní, někdy až kýčovité, barevné, zdobené i různými blyštivými aplikacemi. Zkrátka jako tiára pro carevnu. Takže když už, tak už. Celý outfit můžete doladit rovněž do trochu extravagantní podoby, oblékněte například sako připomínající uniformní kroj. Ozdobná čelenka se hodí spíš na večírky, pokud ale v létě budete mít garden party, k minimalistickému outfitu si ji vezměte.

Květiny ve vlasech

Do kategorie nepřehlédnutelných čelenek můžeme zahrnout i řadu květů spletených jako věneček, který jsme si dělávaly z pampelišek. Nabízí je menší designéři na různých marketech, koupíte je leckdy i v galanterii, dokonce i květinářství. Vypadá to pěkně, ovšem tento doplněk se zase hodí například na rozvernější zahradní party. Dejte si pozor, aby vlasová ozdoba nepůsobila jako spleť umělých květin, které byste si nedala ani do vázy. Všeho moc škodí, takže radši volte jemnější kvítky, abyste nepůsobila jako víla Amálka, nebo zkuste variace, kde jsou poupata pouze na jedné straně. Což platí u spousty čelenek. Bohatší aplikace pouze na jedné straně není tak divoce. Květinovému vzoru sluší vlny, v nichž se nápadnější aplikace trochu ztratí, takže doplněk nebude tak pompézní. A také je to romantické!

Inspirace antikou

Chtělo by to ubrat? Žádný problém. Antické skvosty mají florální motivy, různé ornamenty, často si designér vyhraje pouze s kovem. Efektní jsou tiáry, jež se nenasazují jako klasické čelenky. V podstatě je navléknete kolmo, mohou zasahovat do čela, na druhé straně jsou v místě temene. Tomuto typu čelenky sluší nahoře rovné vlasy, jež se postupně vlní. Pokud jste zruční, můžete prameny zaplést do tiáry.

Třpyt královen krásy

A co ozdoba miss? Často v obchodech s doplňky vídáte korunky a jistě si řeknete, že pořadatelé soutěží krásy neobíhají obyčejné bižuterie, aby tam našli korunovační klenot. Takže jsou tam pro vás? Ano, ale maximálně na party nebo tematický ples. Sázkou na jistotu je spíš štrasová čelenka v decentním provedení, zkusit můžete i perly, jež jsou elegantní. Těmto čelenkám sluší bohatý účes, jemné vlny. Nemusíte si nasadit ozdobu klasickým způsobem, tedy kdy zepředu ulíznete všechny vlasy. Mějte pěšinku a čelenku nasaďte 2-3 centimetry od čela, kde začínají vlasy. V této části vám budou prameny padat do obličeje. Čelenka vám skvěle sedne do účesu, kdy vám skrz vlny budou prozařovat kamínky.  

Efektní šátek

Čelenku si můžete uvázat i z hedvábného šátku. Jestli máte problémy, že vám ozdoba nebude držet, upevněte ji pinetkami. A když nechcete uvazovat šátek, můžete si koupit již naaranžovanou čelenku, kterou si lze nasadit „pod vlasy“, stejně tak můžete doplněk naaranžovat jako čepici.

Sportovní a kosmetická čelenka? Tady pozor!

Volně přecházíme i ke klasickým „natahovacím“ čelenkám. Některé sporty typy se rozhodně nehodí k elegantním oufitům, a to ani tehdy, když je na nich logo luxusní značky. Myslete na to, že podoba sportovních a kosmetických čelenek je specifická, takže zvažte, k čemu a jestli vůbec je obléknete.

A jedno pravidlo na závěr. Brýle nejsou čelenka! Brýle jsou od toho, aby chránily oči před sluncem, ovšem spousta žen je bere jako doplněk v podobě právě čelenky. Samozřejmě, že pokud potřebujete na něco na chvilku nahlédnout, můžete si brýle z očí posunout nahoru do vlasové části, ale je fail, když brýle nosíte skutečně jako čelenku třeba v místnosti.  

Zdroj: iGlanc.cz, Marie Claire, Fashionista

Související články