Varování: Kdo má v telefonu tuto aplikaci, musí ji neprodleně smazat. Je nebezpečná a krade citlivé údaje

Tahle aplikace ukradne vaše citlivé údaje. Měli byste ji urychleně odinstalovat a ochránit tak svá osobní citlivá data. O co přesně se jedná?

citlivé údaje i Zdroj fotografie: Senado Federal / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Aplikace Nothing Chats končí. Můžou za to vážné obavy o soukromí a bezpečnost jejích uživatelů. Mělo se jednat o zabezpečněnou platformu k posílání šifrovaných iMessage zpráv, ale ve skutečnosti kradla citlivé údaje. Bylo potvrzeno, že zaznamenává a uchovává veškeré zprávy a data uživatelů v nešifrované formě, včetně obrázků a videí.

Krade citlivé údaje

Prvním varovným signálem, který aplikaci od počátku provázel, bylo zjištění nedostatečného zabezpečení přihlašovacích údajů. Nothing Chats měla posílat citlivé údaje přes prostý text HTTP, přitom standardně se pro lepší zabezpečení používá HTTPS. Společnost, která aplikaci Nothing Chats provozovala, tuto skutečnost striktně odmítala. Na scéně se však objevily mnohem závažnější problémy.

Vývojářská aplikace Sentry, kterou aplikace Nothing Chats používala při řešení vzniklých problémů, měla údajně ukládat citlivé údaje v nešifrovaném textu ve své databázi zvané Firebase. Nebezpečné na tom je, že díky tomu byly všechny nasbírané údaje jednotlivých uživatelů přístupné komukoliv. Součástí těchto dat přitom byly kromě zpráv a médií také uživatelská jména a telefonní čísla, která mohou být využita k různým podvodům.

telefonní číslo - dítě s telefonem v ruce
iZdroj fotografie: Marielle Velander / Creative Commons / CC BY-SA
Aplikace kradla citlivé údaje. Před nebezpečím se jen tak neschováte

Aplikaci už nestáhnete

Pracovníci Googlu naštěstí okamžitě reagovali na zprávy o nedostatečném zabezpečení aplikace a stáhli jí ze svého oficiálního obchodu Google Play. To jen potvrdilo výše zmíněné dohady o tom, že aplikace kradla citlivé údaje uživatelů. Jméno společnosti Nothing, která působí v operačním světě Androidu, tak celá kauza nenávratně poškodila. Uživatelé a recenzenti jsou v tomto ohledu nekompromisní a dokonce vyvstaly dotazy na způsob, jakým vlastně společnost své platformy testuje a zajišťuje jejich zabezpečení.

Telefon s Google Play

Aplikace, kterou používá až 97 % Čechů, nás jde nechutně obrat o peníze

Nothing Chats už ne

Pokud jste si čirou náhodou stihli aplikaci Nothing Chats stáhnout, důrazně vám doporučujeme, abyste ji zase odinstalovali. Bezpečnostní riziko této aplikace je příliš velké a v zájmu každého z nás by měla být snaha ochránit své citlivé údaje. Jelikož se špatná pověst této aplikace rychle šíří, je nepravděpodobné, že by ji kdokoliv dále používal. Udělejte tak ve svém zařízení místo nějaké užitečnější a lépe zabezpečené aplikaci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články