Pokud budete špatně sekat trávu, můžete slíznout pokutu 100 000 Kč. Stačí jedna chyba

Sekání trávy nemusí být vždy ta nejpříjemnější činnost. Pozor však, že pokud se dopustíte této chyby, může na vás čekat velká pokuta.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Nejde ani tak o to, jak dobře svůj trávník sečete, ale spíše jak často. Pokud totiž svou zahradu zanedbáváte a plevel, který vám na ní roste, zasahuje do sousedského pozemku, může vám být udělena vysoká pokuta. Problém však může představovat téměř vše – a to od rozpadající se stodoly, starého stromu až po zapáchající kompost a nevynesený odpad. Tuto skutečnost nařizuje zákon a za jeho porušení hrozí pokuty ve výši až 100 000 Kč.

Špatně posekaná tráva a mastné pokuty 

Každý majitel pozemku má ze zákona o rostlinolékařské péči povinnost starat se o svou nemovitost. To znamená, že by měl jako každý spořádaně sekat trávník, vyvážet větší odpad na skládku a opravovat poškozené části, ať už se jedná o rozbitou studnu nebo rozpadající se strop stodoly. Na druhou stranu je však třeba poznamenat, že není stanoveno, jak často by to měl daný člověk dělat a jaká kritéria se považují za přijatelná. 

Pokuta vám tedy může být udělena zejména v případě, že plevel a vysoká tráva z vaší zahrady narušují sousedův pozemek, který s tím nemůže nic dělat. Jakmile by si této skutečnosti všiml a nelíbilo by se mu to, může kontaktovat obec, která vám v závislosti na závažnosti nepořádku udělí pokutu. Na pozoru by měly být zejména právnické a fyzické osoby, u nichž se výše pokuty může podle serveru TN.CZ vyšplhat až na 100 000 Kč. 

Sekání trávníku iZdroj fotografie: Pixabay
Za nesprávně posekaný trávník můžete od obce schytat vysokou pokutu.

Hrozit vám mohou i další pokuty 

Pokud byste poté na svém pozemku nedodržovali čistotu a pořádek do takové míry, že by to narušilo vzhled samotné obce, mohou vám být uděleny další pokuty. V zásadě to však bývá 10 000 Kč a starosta či jiné příslušné orgány si na vás v takovém případě začnou nejspíše dávat větší pozor. Na webu adbz jsme také psali o chybách při používání sekačky na trávník, kterých se dopouští mnoho kutilů a bohužel přístroj vážně poškozují. 

Jak často sekáte trávník vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články