Procházku lesem si už budou moci dovolit jen bohatí. Nová pravidla budou platit bez výjimky

Pokud rádi chodíte do lesa, brzy vám to pravděpodobně překazí novela zákona. Jakmile dojde k jejímu schválení, bude vám do něj vstup zakázán.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Mnoho Čechů si život bez přírody již nedokáže představit, a to ať už žijí na venkově, nebo každý víkend dojíždí z většího města na vesnici do svých útulných chat. Procházky lesem, houbaření nebo oddych pod jehličím stromů si však brzy nebude moci dovolit každý. Chystá se totiž novela zákona, která má pohyb mezi lesy výrazně omezit, přičemž v některých případech si na takovou procházku budou moci dle webu DenikSvetla zajít pouze bohatí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy ti, kteří si kus pozemku koupí pro sebe.

Zákaz volného vstupu do lesa pro veřejnost 

Novela zákona o myslivosti má vejít v platnost počátkem příštího roku a mnoha lidem se pravděpodobně líbit nebude. Uvádí totiž, že majitel lesa o rozloze alespoň 50 hektarů bude moci prohlásit toto území za oboru a zakázat veřejnosti, aby se po něm pohybovala. Stejně tak bude moci rozhodnout, jestli a v jaký čas to bude možné. Ačkoli se proti této skutečnosti obrací mnoho institutů, včetně Českého svazu ochránců přírody, ministerstvo kritiku odmítá. 


V současné době je totiž dle serveru Ekolist na území České republiky 200 uzavřených obor, které již dnes značně omezují pohyb mezi přírodou. S novelou jich však bude neustále přibývat a někteří odborníci dokonce tvrdí, že vstup do lesů bude brzy pouze pro bohaté a veřejnost se tam již nejspíše nepodívá. Nejde však pouze o lidi, ale také o zvířata a ochranu přírody, která může být narušena v důsledku oplocování lesa ve velkém. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do lesa se již jen tak někdo nepodívá 

Ministerstvo zemědělství dále hájí novelu zákona tím, že chce zavést vyhlášku, ve které bude stanovena minimální doba, kdy bude obora přístupná. Tomu však oponují základní práva a listina svobody, neboť dle svazu nesmí být právo na vstup do volné krajiny všech občanů omezováno zájmy jednotlivců. Navíc to podle něj může dopadnout tak, že si movitější občané začnou kupovat klid uprostřed přírody, zatímco ostatní do něj ztratí přístup. 

Co si o této novele myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články