Slovensko vybíralo prezidenta, ale hlasovalo proti premiérovi Ficovi

Překvapení pro sebe, pro voliče Slovenska, ale i pro sázkové kanceláře připravil během víkendu bývalý diplomat a prezidentský kandidát Ivan Korčok. V prvním kole voleb slovenské hlavy státu dokázal s relativně výrazným náskokem více než pět procentních bodů porazit favorita a současného šéfa parlamentu Petra Pellegriniho.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Korčok

Mobilizovat pasivní voliče, kteří nevolili v prvním kole, bude těžké, když už v tom prvním byla volební účast nejvyšší od roku 1999 | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Ještě den před volbami se přitom zdálo, že všechno je jasné – první kolo vyhraje Peter Pellegrini a ve druhém kole by mohl získat hlasy voličů těch kandidátů, kteří nepostoupili, a tím svůj náskok ještě zvýšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamila Pešeková: Slovensko vybíralo prezidenta, ale hlasovalo proti premiérovi Ficovi

Teď je ale všechno jinak. Pro něj tak jde o další volby, které nevyhrál, ačkoli do nich šel jako skoro jistý vítěz.

Pellegrini promarnil šanci i v nedávných parlamentních volbách, ve kterých byl dlouho favoritem, nakonec skončil až třetí. Prohrál i parlamentní volby v roce 2020, do kterých šel jako úřadující premiér a které nakonec vyhrál Igor Matovič.

Nynější úspěch Ivana Korčoka ukazuje, že veřejnost reaguje negativně na razantní reformy prosazované vládou Roberta Fica. Ta totiž neslevila z rychlého tempa změn, které se po svém nástupu snaží provést.

I když část společnosti Ficovy změny odmítá a demonstruje tento názor na náměstích při shromážděních, slovenský kabinet na to nebere žádné ohledy. Frustrace těchto voličů proto narůstá a i to byl jeden z důležitých motivů, proč se teď při nejbližší příležitosti nepřímo postavili proti Ficovi.

Kde brát v 2. kole?

Nyní už na Slovensku začala kampaň před druhým kolem, ve které kandidáti začínají prakticky od nuly. Znamená to, že musí udržet nejenom hlasy získané v prvním kole, ale získat ještě i další. Otázkou je, jak to udělat.

Klíčové body slovenských voleb: překvapivý náskok, důležitý Harabin i vysoká volební účast

Číst článek

Mobilizovat pasivní voliče, kteří nevolili v prvním kole, bude těžké, když už v tom prvním byla volební účast nejvyšší od roku 1999.

Oslovit voliče kandidátů, kteří nepostoupili, bude také obtížné. Někteří z nich už začali vyjednávat, co by mohli z případné podpory vytěžit. Zda šlo pouze o vstřícná prohlášení a jiná podobná gesta, nebo dokonce o příslib veřejných funkcí, které může obsadit budoucí prezident, se ukáže teprve časem.

Nevyzpytatelný slovenský volič

Pellegrini i Korčok toho mají hodně společného. Kromě toho, že oba pocházejí z Banské Bystrice, sázejí na slušnost, klid, sjednocování společnosti, ani jeden z nich není kandidátem nacionalistů nebo extremistů. O to těžší pak může být rozhodování voličů.

Korčok sice vyhrál ‚zahřívací‘ první kolo, Pellegrini se ho ale bude snažit vykreslit jako ‚kandidáta války‘

Číst článek

Někteří si pak mohou v druhém kole vybírat i podle toho, že chtějí jednoduše stát na straně vítěze. Anebo mohou cítit potřeby vyvažování v politice, tedy aby funkci premiéra a prezidenta zastávaly v zemi dva rozdílné názorové proudy, které by tak zároveň byly nuceny se spolu dohodnout.

I proto bude druhé kolo nepředvídatelné. Ani předvolební průzkumy nedokážou vždy správně odhadnout nálady voličů.

A také proto, že slovenský volič je do značné míry nevyzpytatelný. Ne vždy se totiž řídí rozumem, mnohdy se nechává unést emocemi. Zároveň ale také platí, že byl schopný dát emoce stranou, pokud bylo v sázce skutečně něco velkého. A další osud demokracie na Slovensku do této kategorie patří.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu.

Kamila Pešeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme