Koupelny

Vana, nebo sprchový kout: Věčné dilema, které vám pomůžeme rozlousknout

Od   | 

Pokud se vám do koupelny nevejde vana i sprchový kout, pak patříte k tisícům z nás, kteří stanuli před rozhodnutím, čemu dát přednost. A přesto, že jsme každý jiný, existuje několik pravidel, která by mohla pomoci v rozhodování.

Trendem jsou černé baterie i sprchy. Zdroj: Hüppe

V první roli místo

Co se velikosti týče, pak samozřejmě prostorově úspornější je sprchový kout, přičemž i ta nejmenší varianta by měla být minimálně 80 x 80 centimetrů velká. Trochu více pohodlí získáte s koutem o velikosti 90 x 90 centimetrů. Velmi příjemná je varianta s obdélníkovým půdorysem, kdy stačí hloubka cca 80 cm a délka 100 cm. Takový kout bude velmi pohodlný a častokrát vychází dobře s ohledem na prostorové možnosti. Vana logicky zabere místa více a standardně má délku 160 a více centimetrů. Na trhu koupíte vany o šířce 65 cm, nicméně pro pohodlné koupání se doporučuje alespoň 75 cm. 

Vana samozřejmě zabere více místa. Na druhou stranu lze zvolit variantu i se zástěnou. Zdroj: Ravak

 

Sprchový sloup vhodný i do malé koupelny

 

Výhody a nevýhody vany

Vanu si užijete zejména, pokud máte malé děti, nicméně ocení ji i milovníci koupání a koupelových pěn. Výhodou u vany je i to, že se můžete rychle vysprchovat – i přestože sprchování nebude tak pohodlné jako ve sprchovém koutu. Některé vany mohou mít i zabudované masážní trysky, které podtrhnou příjemnou relaxaci. Koupele se také doporučují ze zdravotních důvodů – příjemně prohřejí tělo nejen v zimě, zbaví ho stresu a posiluje se jeho obranyschopnost. Nevýhodou je vyšší spotřeba vody než u běžného sprchování, ale hlavně to, že na vanu musíme mít v koupelně opravdu místo a do každého prostoru ji zkrátka nedostaneme. 

Vanu si užijete zejména s dětmi. Zdroj: Hansgrohe

Výhody a nevýhody sprchového koutu

Hlavní výhodou sprchového koutu je možnost instalace i v té nejmenší koupelně. Ocení ji senioři či osoby s omezenou pohyblivostí, a pokud zvolíte sprchu s nízkou, nebo žádnou vaničkou, získáte bezbariérový přístup. Sprchu lze také zajímavě oddělit odlišnými obklady, čímž v koupelně vytvoří zajímavý prvek. Kromě toho je sprchování šetrnější k životnímu prostředí, protože při pětiminutovém sprchování spotřebujeme až 5x méně vody než u samotné koupele. Oproti vaně si však ve sprše tak dobře neodpočinete, a to i přesto, že dnešní sprchy již nabízí širokou škálu doplňků či masážních trysek. 

V uzavřeném sprchovém koutu vám bude větší teplo. Zdroj: Hüppe

Řešením může být kompromis

Na trhu můžete koupit i model vany s dvířky, což je kompromis, protože poskytuje úplně všechno co potřebujeme, a to v jednom produktu. Faktem zůstává že tento model patří k finančně náročným, pokud ale nemáte hluboko do kapsy, pak je ideálním řešením. 

Horní hlavice umožňuje udělat ze sprchy luxusní zážitek. Dvířka do vany zase poslouží méně pohyblivým lidem. Zdroj: Duravit

Zdroj: Kapitoly o bydlení, Moderní koupelna, Svět koupelen

 

Fotogalerie:

 

Radiátor Zehnder Kazeane je nepřehlédnutelným doplňkem každé koupelny

 


You must be logged in to post a comment Login