Jak na slimáky bez chemie

Zeleninu pěstujete od semínka, pečujete o ni, aby netrpěla chladem nebo naopak prudkým sluncem a když už si myslíte, že máte vyhráno, přijde nezvaný host jménem slimák a úrodu vám sežere. Je u vás slimák každoročním nevítaným návštěvníkem, který ničí vaši úrodu? Nebojte se, boj s ním není marný. Můžete si vybrat účinné zbraně, díky nimž budete proti tomuto škůdci bojovat, a to bez chemie. A vítěz budete vy!

Prevence je základ

Mírné zimy slimákům svědčí, objevují se proto na zahrádce už brzy na jaře. Můžete tak celkem včas začít proti nim bojovat. Vypozorujte, kde se na zahradě vyskytují nejvíce. Zřejmě to budou vlhká místa, kde se snadno schovají a večer ze svých úkrytů vylezou. Pokud to jde, zničte místa, kde jsou slimáci zalezlí. Mohou to být shnilé zbytky rostlin, plevel nebo třeba spadané listí či ležící prkna. Porost na zahradě udržujte vzdušný, omezte mulčování a zelené hnojení.

Ruční sběr a trik s pivem

Nejúčinnější je slimáky ručně posbírat. Nebývá to vždy snadné, protože slimáci (správně plzáci) vylézají ze skrýší až pozdě večer. Práci vám může usnadnit starý trik s pivem. Vykopejte jamku, do které vložte zavařovací sklenici a nalijte do ní levné pivo (stačí do výšky 5 cm). Pivo slimáky naláká, vlezou do sklenice a utopí se. Ráno je jednoduše vyhodíte.

Překážkové zóny

Zkuste vytvořit mechanickou zábranu, která bude zase o něco těžší na zdolání. Je-li zábrana dost široká, dá slimákům dost práce ji překonat. Někteří zahrádkáři chrání své záhony pásem vysypaným z materiálu, který je slimákům nepříjemný. Použít můžete písek, ostré kamínky, piliny, rozbité skořápky z vajec či ořechů, jehličí, smirkový papír nebo vápno. Tyto zábrany je však nutné obnovovat, např. po větším dešti. V každém případě tyto materiály škůdce zpomalí a vy budete mít čas je vysbírat. Dobře fungují také vyvýšené záhony ze dřeva.

Přírodní postřik proti slimákům

  • Jablečný ocet – smíchejte vodu a jablečný ocet v poměru 1:1, nalijte do rozprašovače a tento postřik aplikujte na plodiny. Slimáky vůně octa odpuzuje.
  • Mýdlo a česnek – rozdrťte 15 dkg česneku, vložte jej do sklenice a zalijte 5 lžícemi rostlinného oleje. Tuto směs nechte 3 dny odstát. Poté rozpusťte v 1 litru vody 10 gramů mýdla a přidejte česnekovou směs. Dobře promíchejte a přeceďte přes sítko. Nalijte do rozprašovače a máte vynikající postřik na odpuzení slimáků. Postříkejte rostliny, na které jdou slimáci nejvíce, a uvidíte, že si jich už nevšimnou.
  • Kávová sedlina neboli lógr – kofein je pro slimáky toxický a doslova je znehybní, proto lógr dobře zabírá na jejich likvidaci. Zbytky sedliny nalijte kolem nejčastěji napadaných plodin, můžete ho nalít i na pás pilin, skořápek atd. Po dešti je nutné kávovou past znovu obnovit.
  • Bylinný postřik – účinný postřik si můžete vyrobit z levandule, šalvěje, majoránky nebo pelyňku. Sušené či čerstvé byliny klidně zkombinujte. Dvě hrsti bylin povařte v 1 litru vody a po vychladnutí nalijte do rozprašovače. Nezapomeňte postříkat nejen plodiny, ale i záhon a okolí.

Nepřátelé slimáků

  • Byliny – slimáci nemají rádi vůni cibule, česneku, rozmarýnu, máty, muškátů nebo třeba fenyklu. Pokud to lze, můžete tyto rostliny vysadit v blízkosti hojného výskytu slimáků.
  • Ptáci  přilákejte na vaši zahradu více ptactva. Začněte už v zimě, kdy si postavte více krmítek a ptáčky pravidelně krmte. Tím je naučíte, aby létali právě k vám. Na jaře krmítka odstraňte a opeřenci si budou vyhledávat jinou potravu, například právě slimáky. 
  • Hlístice – jedná se o dravá háďátka, která se do půdy aplikují zálivkou, nejlépe na jaře a na podzim. Tito pomocníci vyhledávají slimáky a vnikají do jejich těla, čímž je zahubí.
  • Kachna „indický běžec“ – tyto kachny slimáky přímo zbožňují, zeleniny si však nevšimnou. Pokud si je chcete pořídit, budete potřebovat zahradu o rozloze alespoň 700 ma jakoukoli vodní nádrž. Vodu je nutné denně měnit a kachny krmit klasickou krmnou směsí, přikrmovat je můžete ječmenem, pšenicí a občas jim dát vaječné skořápky. Na zimu kachny potřebují suchý zateplený kurník s podestýlkou. Indický běžec je párový pták, je proto nutné si pořídit alespoň 2, lépe však 4 kusy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *