Jak založit biozahradu

Ovoce a zelenina v obchodem se vyšplhala do až nesmyslně astronomických cen, které donutily spoustu lidí k zamyšlení nad tím, jak se s danou situací vyrovnat a přitom si zajistit kvalitní zeleninu a ovoce. Ti šťastnější, kteří vlastní zahrádku, si mohou zdravé plodiny vypěstovat v bio kvalitě, pokud se budou řídit základními pravidly. Pravidlo číslo jedna při zakládání biozahrady je kladení důrazu na ekologii, udržitelnost a úctu k prostředí, ve kterém rostliny pěstujeme i k živočichům, kteří na zahradě žijí, protože i ti přinášejí užitek. Pokud máte možnost a čas toulat se v přírodě a vidíte na vlastní oči zdevastovanou zemědělskou půdu šedé barvy, uhynulé rostliny a byliny na okrajích polí, které jsou trvale ničeny anorganickými hnojivy a naprostý deficit jakýchkoli živočichů, ať už půdních organismů, hmyzu, motýlů, zajíců, pak vám bude jasné, že přesně takhle se pěstovat nedá, při šetrném zacházení je půda, která je základem zdravých plodin i vysokých výnosů, nádherně hnědá, voňavá, plná mikroorganismů a drobných živočichů.

Co je to biozahrada

Biozahrada je ekosystém, ve kterém žijí všechny jeho součásti v dokonalé symbióze, vzájemně se podporují a přináší si užitek. Biozahrada je společenství zeleniny, ovoce, květin, bylin, keřů rostoucích v kvalitní půdě ve vzájemné harmonii. Základním pravidlem pro vytvoření takového zdravého prostředí je naprostá eliminace všech jedů, škodlivých postřiků, anorganických hnojiv a dalších prostředků, které ekosystém i živočichy v něm žijící devastují. Základem pro bio pěstování je kvalitní půda, která je hnojena pouze organickými hnojivy přírodního původu – chlévskou mrvou, zralým kompostem, slepičinci nebo koňským hnojem. 

Pro biozahradu je typické nejen střídání květin a bylin, ale také barevný kontrast jednotlivých druhů na záhoně

Zdravá půda je základ

Hlavním kritériem kvality půdy je počet žížal na metr čtvereční, pokud zaryjete do hlíny a je plná žížalek, je to pro zahradníka ta největší odměna, tento stav je důkazem toho, že je půda zdravá, v té nejlepší kondici a připravena vás za vaši námahu odměnit vysokými výnosy kvalitního ovoce a zeleniny v biokvalitě. Půdní systém se také hemží nejrůznějšími mikroorganismy, díky jejímž výměškům získává půda na kvalitě. Podpořte tyto drobné pomocníky nejrůznějšími organickými zbytky z vlastních zdrojů, pro tyto drobné živočichy je to zdroj potravy, o to víc vám biozahrádku prohnojí. Dalším důležitým kritériem při pěstování je zamezení vysychání půdy, které ji ničí i živočichy v ní žijící, proto v sezóně pokrývejte veškerá volná místa mezi květinami a zeleninou drobně nasekaným trávovým mulčem nebo jiným organickým materiálem. V podzimním a zimním období díky srážkám půda pokryv nepotřebuje.

Důležitost jednotlivých společenství

Správně založená biozahrada je prolínajícím se společenstvím jednotlivých druhů květin, bylin, zeleniny i ovoce, které následně vytvářejí příznivé prostředí pro život hmyzu, ptáků, motýlů a ostatních živočichů. Nezapomeňte si při jarní výsadbě nechat na záhonech místo pro tak užitečné rostliny, jako je například afrikán nebo měsíček lékařský, chrání zeleninu před chorobami a zároveň poskytují nektar drobnému hmyzu. Nesmírné kouzlo i užitek dodají biozahradě bylinkové záhony, rostliny jako levandule, oregáno, tymián, meduňka, libeček, máta nebo rozmarýn vypadají krásně, úžasně voní, odpuzují škůdce a přidaným bonusem je jejich následné využití v kuchyni. Nezapomeňte na takovém typu zahrady také na pítka pro ptáky nebo malé jezírko, z klestí vytvořte prostředí pro přezimování ježků, budete mít jistotu, že vám příští rok slimáci nesežerou tak pracně vypěstovanou úrodu. Dokonalý dojem vytváří také skupiny z trvalek a letniček. Rozkvetlý kozlík lékařský přiláká do zahrady spoustu užitečného hmyzu.

Hnojení na biozahradě

Některé náročnější druhy zeleniny – např. rajčata, papriky, cukety, ale také ovocné stromy i keře je třeba během sezóny přihnojovat, aby byl zajištěn vysoký výnos plodin i jejich prosperita. Na biozahradě používejte k tomuto účelu vlastní bylinné výluhy a zákvasy, které zajistí půdě dostatek kvalitních živin. ideálním hnojivem je zákvas kopřivový, který dodá potřebný dusík, ale tak křemík, vápník i stopové prvky. Příprava výluhu je velmi jednoduchá, 1 kg stonků kopřivy s listy zalijte 10 vody, nechte 24 hodin odstát, poté přeceďte a aplikujte zálivkou na půdu v poměru 1:10 jednou za 14 dní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *