Měsíček lékařský – nádherná nenáročná bylina, která rozzáří každou zahradu

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, která vykvétá od května do zámrazu množstvím nádherných oranžových, ojediněle žlutých květů. Ve světě léčivých rostlin si vydobyla několik prvenství: jako jediná bylina umí vyhledat zánět a vyléčit jej, patří k nejvýznamnějším ženským bylinám a má také díky vysokému obsahu přírodních bioaltivních látek silné protinádorové působení. Měsíček lékařský je velmi nenáročná květina, která svým květenstvím doslova rozzáří každou zahradu, které přináší nejen krásu, ale i užitek – svou typickou vůní odpuzuje spoustu škůdců, proto je velmi vhodné jej vysazovat do zeleninových záhonů. 

Pěstování

Tato bylina potěší i ty, kteří  nechtějí investovat do pěstování příliš úsilí, nevyžaduje prakticky žádnou péči, vyhovuje jí slunná poloha a hlinitopísčitá půda, zálivka pouze při velmi suchém počasí, jako většina bylin nesnáší přemokření. Velmi dlouhá doba kvetení zajišťuje oranžovou krásu po celou řadu měsíců, po seříznutí brzy vyraší nové listy a v krátké době vykvétá. Další výhodou měsíčku lékařského je schopnost vysévat se na stejném stanovišti po řadu let.

Obsah účinných látek

Květ měsíčku lékařského obsahuje tak vysoké množství přírodních bioaktivních látek, že máte při trhání květů doslova polepené prsty. Tento fakt je způsoben vysokým množstvím silic, saponinů a hořčin. Dalšími významnými látkami jsou vitamíny C, E a karotenoidy, které jsou všechny silnými přírodními antioxidanty (brání vzniku nádorového bujení). Jejich účinek je zesílen přítomností polyfenolů, zejména flavonoidů.

Účinky na lidský organismus

Měsíček lékařský je nevšední bylina se širokým spektrem léčivých účinků na lidský organismus:

  • silné protizánětlivé působení – jako jediná bylina má schopnost lokalizovat zánět v lidském organismu a vyléčit jej. A protože každý zánět je považován za prekarcenózu, význam těchto účinků byliny je klíčový pro léčbu i prevenci
  • posiluje imunitu
  • má schopnost regulovat krevní tlak
  • úspěšně léčí gynekologické záněty, výtoky a další ženské problémy
  • harmonizuje zažívání
  • příznivě působí na činnost jater a žlučníku a pomáhá léčit poruchy funkce těchto orgánů
  • díky vysokému obsahu karotenoidů zlepšuje ostrost vidění
  • pomáhá při likvidaci vnitřních parazitů
  • díky vysokému obsahu přírodních antioxidantů má silné protinádorové účinky, je skvělou prevencí rakoviny prsu a dělohy – inhibuje enzym cyklooxygenázu 2, která je příčinou těchto zdravotních problémů
  • účinně pomáhá při bodnutí hmyzem
  • zevně působí příznivě při ošetření ran, oděrek a dalších drobných zranění, ale také při různých typech kožních onemocnění nebo zánětlivých ložisek na kůži

Způsoby využití bioaktivních látek obsažených v měsíčku lékařském

Tato bylina nachází široké množství využití nejen ve fytoterapii, léčitelství, aromaterapii, na trhu je k dispozici ve formě tablet, tinktur, oleje, mastí nebo sušených květů. ale také v kosmetickém průmyslu, je vyhledávanou přísadou do mýdel, šampónů, sprchových gelů, krémů, pleťových tonik a i odličovacích mlék. Není bez zajímavosti, že odvar z byliny aplikovaný tampónem na vyčištěnou pleť významně hydratuje a má silný anti-aging efekt, účinně vyhlazuje vrásky. Pro tento účel je využíván samostatně nebo společně s řebříčkem lékařským.

Vhodní sousedé na zahradě

Pokud si chcete na zahradě vytvořit nádhernou pasáž kvetoucí od jara do pozdního podzimu, vysazujte měsíček lékařský společně s fialově kvetoucí šantou kočičí, vzájemný barevný kontrast vytváří dokonalý vizuální dojem, pro barevnou odlišnost  i tvar  listů je vhodná kombinace s dlužichou nebo kontryhelem.

Zdroj náhledové fotografie: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *