Domů / Hubnutí / Hubněte zdravě!

Hubněte zdravě!

Na úvod si připomeňme, co vlastně hubnutí je. Hubnutí je proces, kdy se snižuje celková tělesná hmotnost daného jedince. Obvykle je to úbytkem tuku. Hubnutí může být ale také způsobeno i ztrátou svalové tkáně. Dochází k němu, když příjem energie nepokrývá energetickou potřebu organizmu (máme větší energetický výdej, než kalorický příjem potravin). U lidí s nadváhou je hubnutí zdraví prospěšný proces, který musí být prováděn postupně a nejlépe pod dohledem odborníka. Pokud ale chceme zhubnout, jak postupovat, aby hubnutí bylo zdravé a tělu prospěšné?

Nezdravé hubnutí

Hubnout ano, ale ne drastickými a nezdravými dietami, které tělu ubližují. Spousta lidí si myslí, že když přestanou úplně jíst a budou držet hladovky, tak zhubnou a budou se cítit fit. Opak je ale pravdou! Podle odborníků je možné přežít zhruba tři týdny až 70 dní bez jídla. Dopady jsou ale devastující. Tělo totiž využije veškeré zásoby glukózy, tuků a také svalů, aby mělo z čeho čerpat energii. Výsledkem bude ubývání na váze, strádání, vyčerpání a následně nevyhnutelná smrt. Nezdravé hubnutí má několik podob.

Jojo efekt

Tento efekt zná asi každý a někteří s ním dokonce dlouhá léta bojují, snažíte se co nejrychleji zhubnout, odpíráte si všechny nástrahy, které na vás číhají v ledničce, ale po nějakém čase se vrátíte zpět k vaší původní stravě, místo úbytku tuku se dostaví opačný efekt a nečekaně rychle přiberete, k jojo efektu dochází také při drastickém hladovění, kdy tělo si bere při dietě ze zásob, spaluje tuky i svalovou hmotu, jakmile se vrátíte k původní stravě, organismus začne potraviny proměňovat na tukové zásoby pro případ, že by se hladovění opakovalo, jojo efektem trpí především ženy

Malnutrice

Lidově řečeno podvýživa, jedná se o dlouhodobý stav, při kterém tělo nedostává správné množství živin potřebných pro normální vývoj a fungování organismu (kalorie a živiny nejsou přátelé), na první pohled nemusí být poznat, podvyživený člověk nemusí být nutně vyhublý, mezi příznaky patří např. suchá kůže, padání vlasů, únava, zpomalené hojení ran či otoky

Vitaminová deficience

Lze to přeložit jako nedostatek vitamínů, které jsou pro správné fungování organismu životně důležité, sám organismus si je ale vyrobit neumí, a tak je musíme tělu dodávat ve stravě, pokud se snažíme rychle zhubnout a zvolíme tak cestu hladovění, nedostane naše tělo dostatek potřebných vitamínů, což způsobuje poruchy funkcí organismu a vážná onemocnění (únava, nechutenství, bolest hlavy, vyrážky, ekzémy, lámavé vlasy a nehty, zpomalené reflexy a poruchy trávicího traktu)

Hormonální nerovnováha

Hormony jsou pro naše tělo nesmírně důležité a mají v něm nezastupitelnou funkci, aby byly hormony v rovnováze, je důležité se správně stravovat, špatné stravování pak vede k rozhození hormonálního systému a může spustit lavinu zdravotních problémů (nepravidelná menstruace, špatná pleť, výkyvy váhy, náladovost, deprese, únava, návaly horka)

Zdravé hubnutí

Zdravé hubnutí je pravý opak hubnutí nezdravého. Při nezdravém hubnutí nejíte, při zdravém hubnutí jíte třeba i 6x denně. Zdravé hubnutí má blahodárné a dlouhotrvající účinky nejen na váš psychický stav, ale také na vaši pleť, vlasy, nehty, tělo, organismus a vy osobně se budete ve svém těle cítit přinejmenším dobře. Zdravé hubnutí se ovšem neobejde bez několika zásad.

Pitný režim

Tekutiny jsou pro tělo nesmírně důležité nejen kvůli hubnutí, ale celkově pro fungování trávicí i oběhové soustavy, dospělý člověk by měl přijmout denně okolo 2,5 litrů tekutin včetně té, která je obsažena v potravinách, pravidelný pitný režim je kromě jiného také důležitý pro udržení určité formy disciplíny, což může pomoci při hubnutí a při dodržování disciplíny i v oblasti stravy, voda, nebo jiné tekutiny, které přijme tělo do žaludku, ho pomáhají více zasytit a snižují pocit hladu, tekutiny jsou důležité i pro vylučovací soustavu a pro vylučování toxických látek z těla, které mohou zhoršovat metabolismus nebo odbourávání tukových zásob, vyhněte se syceným, energetickým a slazeným nápojům. Pijte čistou vodu, kterou můžete kombinovat s citrónem, limetkou, nebo např. okurkou. Doporučují se také neslazené zelené, nebo bylinkové čaje. Během dne si můžete v malém měřítku dopřát také domácí fresh džusy, nebo smothie. V menším množství tělu neuškodí ani káva, ale pokud si dopřáváte kávu s mlékem, vyměňte např. plnotučné mléko za polotučné. A pozor! Káva ve větším množství dehydratuje!

Psychická rovnováha

Psychická rovnováha je velmi důležitý faktor, protože pokud je člověk ve stresu a snaží se hubnout, už nemluvíme o zdravém hubnutí, ale o tom nezdravém. Sedněte si a zamyslete se nad tím, co vám stres způsobuje. Pokud jsou to např. starosti všedních dní a máte pocit, že nic nestíháte, kupte si diář a zaznamenávejte si vše, co musíte udělat následující dny. Udělejte si ve svém životě systém a řád a netrapte se věcmi, které se třeba staly, nebo stanou a nemůže je změnit. Všechno je to o správném nastavení ve vaší hlavě.

Spánek

Spánek a zdravý životní styl spolu úzce souvisí. Kvalitní a pravidelný spánek podporuje nejen rychlejší hubnutí, ale také lepší imunitu, duševní pohodu, dobrý sexuální apetit a mimo jiné také plodnost. Choďte spát každý den ve stejnou dobu, zhasněte světla, tma vede mozek k uvolnění spánkového hormonu melatoninu, kdežto světlo jej blokuje, vypněte televizi, mobil alespoň hodinu před spaním. Při usínání se zkuste soustředit jen na sebe a svůj dech, nemyslete už na práci, povinnosti atd. Doba kvalitního a nepřerušovaného spánku by měla být 7 – 9 hodin.

Pohyb a cvičení

Zdravě hubnout neznamená jen zdravě se stravovat, ale zdravé hubnutí také vyžaduje pravidelné dávky pohybu a cvičení. Někdo je nadšený běžec, někoho zase baví cvičení, posilování, kolo, plavání, někoho sport nebaví vůbec a v tom případě se doporučují alespoň pravidelné a dlouhé procházky na čerstvém vzduchu. Tvrzení, že někdo nemá alespoň 30 minut sám pro sebe za celý den jsou pouze plané řeči a výmluvy. Ovšem všeho moc škodí a dřít 7 dní v posilovně je naopak pro tělo škodlivé, proto poslouchejte své tělo a uzpůsobte si svůj týden tak, aby vám to vyhovovalo. Zde je uveden jeden příklad ze života. (30letá žena, zaměstnaná, dvojčata 5 let, dům, manžel – pondělí a středa volno, odpočinek a relaxace, kosmetika, úterý posilování s činkami, čtvrtek běh + cvičení, pátek cvičení na břicho, sobota běh + cvičení, neděle posilování s činkami)

Zdravá strava

Dalo by se obecně říci, že zdravé hubnutí = zdravý životní styl = zdravá strava, pro začátečníky, kteří se stravují v rychlém občerstvení, nebo nejedí celý den a nacpou se večer, budou začátky velmi těžké, ale celé je to o tom, vytrvat a postupem času se z toho stane rutina, jako např. čištění zubů, nebo mytí rukou. Důležité je nejen jíst zdravě, ale také pravidelně s 2-3 hodinovými časovými rozestupy. Nejdůležitější je do svého jídelníčku zapojit zeleninu, ovoce, maso, ryby, vejce, luštěniny apod., úplně odbourat, nebo alespoň částečně omezit smažená a tučná jídla a sladké a jako názorná ukázka je zde předložen jídelníček sportovkyně 30let, dvojčata 5 let .

  • snídaně – musli, ovesná kaše, odtučněný tvaroh, bylinkový čaj, káva s polotučným mlékem
  • svačina – ovocná miska
  • oběd – maso, ryby, luštěniny, rýže, těstoviny, zelenina
  • svačina – chléb, šunka, sýr, zelenina, káva s polotučným mlékem
  • večeře – vejce, šunka
  • 2. večeře – odtučněný tvaroh, protein
  • po celý den 2 – 2,5 litrů vody
  • doplňky stravy protein, aminokyseliny, BCAA

Zdroj náhledové fotografie: Pixabay.com

O Dalibor Svoboda

Shlédněte také

Zdravé svačiny, které podpoří růst svalové hmoty

Pokud se snažíte nabrat svalovou hmotu, potřebujete ve své stravě dostatek bílkovin a pravidelnost. Tu …