Domů / Zajímavosti / Co je to padel a kde si ho můžete zahrát?
Co je padel?

Co je to padel a kde si ho můžete zahrát?

Zkoušíte rádi nové sporty? Pokud jste ještě neslyšeli o padelu, určitě neváhejte vyrazit na nejbližší hřiště a zahrát si ho. Kolik hráčů budete potřebovat a jak se vlastně padel hraje?

Kde vznikl padel

Hráli jste již někdy tenis či squash? Právě těmto dvěma sportům je padel nejvíce podobný. Hraje se na hřišti podobném tenisovému kurtu, ale jeho součástí je také zeď – už chápete, proč jsme přirovnali padel ke squashi a tenisu? Sport padel vznikl již v roce 1969 v Mexiku.

Jak vznikl padel

Tvůrcem padelu je Enrique Corcuera, který si chtěl na své zahradě postavit tenisový kurt, ale bohužel na jeho stavbu neměl dostatek místa. Poradil si ale po svém a při té příležitost rovnou vymyslel nový sport. Hřiště obehnal zdmi a místo rakety sáhl po dřevěné plážové raketě. O pět let později se padel rozšířil do Španělska, kde nechal hned dvě padelová hřiště postavit Corcuerův kamarád.

Padelové hřiště

Rozměry hřiště na padel jsou 20 x 10 metrů. Základová deska se nejčastěji vyrábí z betonu, asfaltu nebo štěrku, a to proto, aby po dešti nedošlo k zadržování vody na hřišti. Na desku je následně položen umělý povrch, nejčastěji trávník, a kurt je doplněn o kovovou konstrukci a místy je hřiště obestavěno kovovým pletivem a sklem. Na hřiště se také instalují stožáry se světly. Padelový kurt je hybridem mezi tenisovým kurtem, squashovým hřištěm a kovovou klecí sloužící k tréninku odpalování baseballových míčků.

Pravidla padelu

Pravidla padelu jsou podobná těm tenisovým. Cílem je získat více bodů než soupeř a stejně jako v tenise, i u padelu se hraje na dva vítězné sety.

  • Padel se hraje ve dvojicích a týmy jsou od sebe odděleny sítí. Tenisovou terminologií se dá říci, že se jedná o čtyřhru.
  • Hráč má právo na dvě podání a míč musí dopadnou do přesně stanového pole na soupeřově straně.
  • Během hry je možné využívat stěny a odehrát míč po odrazu od nich.

Proč si zahrát padel?

Do hraní padelu se může pustit i parta začátečníků a užít si pohodovou a zábavnou hru. Koupě vybavení na padel není nijak finančně náročná a díky tomu, že padel pronikl již do České republiky, lze si pronajmout padelový kurt i vybavení a hru si vyzkoušet. Nutno ovšem podotknout, že na profesionální úrovni se jedná o velmi fyzicky náročný sport. Abyste o padelu získali lepší představu, podívejte se na videa, kde se mu lidé věnují.

Zajímavosti o padelu

Protože padel je stále poměrně mladý sport, je mnoho věcí, které se o něm neví. Z tohoto důvodu jsme pro vás sepsali následující zajímavosti.

  • Padelové hřiště je oproti tomu tenisovému znatelně menší. To vychází již z historky o tom, jak sport vznikl. Jak moc malé je ale hřiště určené pro padel? Jeden tenisový kurt by se dal rozdělit přibližně na tři padelová hřiště.
  • Protože se jedná o sport, který se dynamicky rozvíjí a postupně se šíří do celého světa, je mu někdy přezdíváno “sport 21. století”.
  • Na našem území existuje Česká padelová federace, do které se můžete přihlásit a účastnit se turnajů a mít přehled o hřištích, kde se dá v Česku hrát, a novinkách, které s tímto sportem souvisí.
  • Padel se v současné době hraje ve více jak 100 zemích světa a největší oblibě se těší ve Španělsku, Portugalsku, Brazílii a Argentin

Neznáte ve svém okolí nikoho, kdo hraje tenis či squash, ale vy jste si vždy toužili zahrát nějaký raketový sport? Dohodněte se s přáteli, vytvořte čtveřici a společně zavítejte na padelové hřiště. Před tím si pusťte několik videí, abyste věděli, jak má hra vypadat, přečtěte si pravidla a následně si užijte hru.

Zdroj textu: www.czpadel.cz, www.playpadel1.com

Zdroj foto: www.freepik.com

O Michaela Romanová

Shlédněte také

Zvedáním činek neposílíte jen ruce!

Mnoho začátečníků si myslí, že zvedání činek je činnost vhodná pouze pro růst svalstva. Je …