Vlastnoručně vyrobený odstraňovač skvrn, který si poradí i se zažraným potem: Hlavní přísadou je kyselina citronová

Přírodní prací prášek odstraní během 15 minut všechny odolné skvrny od potu, trávy i mastnoty. Ingredience pro jeho výrobu má doma každý.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Skvrny, věčný nepřítel čistého oblečení. Na oděvu se objeví mnohdy zcela nepozorovaně – jistě si vybavíte situaci, kdy si po vyndání trika nebo kalhot ze skříně nevěřícně prohlížíte jakýsi flek, o kterém netušíte, jak se tam objevil. Je lhostejné, zdali se jedná o zaschlé skvrny od kávy, trávy, oleje, make-upu či potu. S domácím pracím práškem, který si doma snadno připravíte z přírodních surovin, se všech zbavíte během čtvrt hodiny.

SOS domácí prací prášek

Zaschlé a odolné skvrny jdou z oblečení odstranit jen těžce. Většina z vás spoléhá na drahé čističe společně se zdlouhavým předepíráním v pračce. Jestliže nechcete nadále investovat do speciální chemie, která je k vašim oděvům zbytečně nešetrná a při opakovaném používání je může poškodit, vsaďte na domácí prací prášek. K jeho přípravě budete potřebovat pouze kyselinu citronovou, jedlou sodu, ocet a přírodní mýdlo/prací prášek.

Připravte si menší misku a v ní smíchejte všechny připravené suroviny v poměru 1 díl kyseliny citronové, 1 díl jedlé sody, 1 díl octa a 4 polévkové lžíce nastrouhaného mýdla. Místo kyseliny citronové můžete použít šťávu z čerstvého citronu. Co se týče mýdla, zde byste měli volit přírodní jádrové mýdlo. Pokud ho doma nemáte, sáhněte místo něj po pracím prášku. Po chvíli míchání získáte účinnou čisticí pastu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Odolné skvrny odstraníte z oblečení s pomocí domácího pracího prášku během 15 minut.

Nyní si připravte znečištěné oblečení. Na místo, kde je skvrna, naneste menší množství umíchané pasty a pomocí houbičky začněte skvrnu přejíždět sem a tam. Jakmile budete mít pastu rozprostřenou všude, kde ji potřebujete, nechte ji 15 minut působit. Po uplynutí potřebné doby oděv omyjte pod vlažnou vodou (již v tuto dobu by měla být skvrna pryč) a následně vyperte na běžný prací program.

Na odolné skvrny je nejlepší síla přírody

Možná jste k domácím čističům skeptičtí, ale vězte, že s odolnými skvrnami si nic neporadí lépe. Kyselina citronová dokáže nejenom odstranit skvrny a špínu, ale zároveň působí antibakteriálně a umí dokonale odvápnit např. zanesené spotřebiče, jak uvádí i web Mschistota. Stejnými vlastnostmi se chlubí i ocet nebo jedlá soda.

Hluboko „zažrané“ skvrny od trávy účinně odstraní kyselé tekutiny, jako jsou ocet nebo citronová šťáva, což potvrzuje i článek na webu HowStuffWorks. Ošetřené oblečení nicméně musíte vždy po dokončení odstraňování skvrny vyprat.

Které fígly používáte při odstraňování skvrn vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Zobrazit další články