Jak vybrat návrh domu?

Jak zvolit správný návrh domu a na co při jeho přípravě nezapomenout?

Při navrhování domu je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí výběr ideálního půdorysu. Rozvržení domu na papíře ovlivňuje nejen funkčnost vašeho domova, ale také celkový průběh vašich každodenních úkolů. Při stavbě nového domu je třeba zvážit mnoho faktorů. Může být proto obtížné rozhodnout, který návrh je pro vaše potřeby skutečně nejlepší. Jaké jsou klíčové faktory, které je třeba vzít v úvahu při tvorbě návrhu domu?

Potřeby prostotu

Prvním a nejdůležitějším faktorem, který je třeba při výběru půdorysu zvážit, je velikost a uspořádání vašich požadovaných prostor. Nezapomeňte změřit svůj stávající prostor a zvážit počet místností, které budete potřebovat. Také zapřemýšlejte nad tím, jaké činnosti plánujete v jednotlivých místnostech provádět. Pokud například plánujete samostatnou jídelnu, zvažte, kolik času budete v tomto prostoru trávit, a také jako moc je tento prostor pro vás důležitý.

Dejte prostor přirozenému světlu

Přirozené světlo je důležitým faktorem při výběru půdorysu. Zvažte množství přirozeného světla, které budou mít jednotlivé místnosti, a také směr, kterým jsou okna orientována. To vám pomůže určit, který půdorys je nejvhodnější.

Pokud hledáte dům s dostatkem přirozeného světla, zvolte návrh s velkými okny a nejlépe s okny na více stranách místnosti, aby vám vzniklo takzvané křížové osvětlení. Okna orientovaná na jih budou během dne přijímat nejvíce slunečního světla. Pokud chcete mít dům plný přirozeného světla, měli byste se vyhnout návrhům s malým počtem oken nebo oknům směřujícím na sever.

Průchodnost

Zamyslete se nad umístěním dveří a chodeb a nad dostupností věcí, jako jsou úložné prostory na kabáty a boty u vchodů do domu a podobně. Typické vzorce pohybu a využití prostoru jsou prvkem, nad kterým tráví designéři opravdu hodně času. Praktičnost průchodů je tedy na prvním místě.

Úložné prostory

Nezapomeňte také zvážit množství úložných prostor, které potřebujete. Navrhněte si vestavěné úložné prostory, jako jsou skříně nebo spíže, a také typ úložného prostoru, který chcete. Přidejte také prostor na podkroví, garáž a případné kóje.

Styl

Nakonec je důležité zvážit celkový styl vašeho domova. Vyberte ten správný typ nábytku a dekorací, které se k sobě hodí. Také se zamyslete nad barevnou paletou, kterou chcete použít. To vám pomůže určit, který návrh domu bude nejlépe vyhovovat vašemu stylu a poskytne dokonalé zázemí. Myslete také na to, že domov působí přirozeněji, pokud se exteriér a interiér stylově shodují.

Umístění

Před samotným navrhování byste měli myslet ale také na situování pozemku. Možná nemáte děti, tak vás ani nenapadlo zamýšlet se nad tím, jak daleko jsou školky, školy či dětská hřiště. Do budoucna to ale třeba bude důležitý milník. Určitě je také třeba vzít v potaz vzdálenost MHD, a to i v případě, že máte auto. Co když se vám pokazí a vy budete rychle potřebovat na schůzku? A již zmíněné děti. Jak vyrostou, budou potřebovat třeba dojíždět do školy. Je sice pěkné bydlet na opuštěném místě daleko od civilizace, ale zase za jakou cenu?

Výběr správného návrhu může být náročný úkol, ale po pečlivém zvážení výše uvedených faktorů můžete vybrat dokonalý prostor pro vaši rodinu. Tento návrh je však pouze prvním krokem při vytváření dokonalého domova – nezapomeňte si udělat čas a prozkoumat všechny dostupné možnosti.

Zdroj foto: www.freepik.com