Jak na ucpaný odpad? Začněte prevencí a nebojte se ozvat odborníkům

Ucpaný odpad v domácnosti známe všichni. Občas se s ním jednoduše musí potýkat každý, a to jak v koupelně, tak třeba i v kuchyni nebo na WC. Je to samozřejmě poměrně nepříjemná situace, která vám zkomplikuje běžné fungování domácnosti, ale v žádném případě nejde o neřešitelný problém. Jak ucpaný záchod nebo potrubí vzniká, jak mu efektivně předcházet a co dělat, když už se mu nevyhneme?

Jaké jsou nejčastější příčiny ucpání odpadu?

Důvodů, proč vás tato nepříjemnost může postihnout, je hned několik. Asi nejobvyklejší příčina vychází z běžného používání kuchyně či koupelny. V potrubí se snadno usazují různé nečistoty, zejména pak vlasy, kůže, zbytky jídel, mastnota a další usazeniny, které postupně mohou blokovat průtok vody, a nakonec způsobit kompletní ucpání.

Dalším častým problémem bývá vhazování věcí, které do odpadu nepatří. Je nešvarem řady lidí, že do záchodu splachují vlhčené ubrousky nebo hygienické potřeby, se kterými si odpad rozhodně nedokáže poradit. Je totiž zásadní rozdíl mezi klasickým toaletním papírem, který je vyroben tak, aby se po pár minutách ve vodě takřka zcela rozmočil, a vlhčenými ubrousky, které tuto vlastnosti nemají a mohou se v potrubí hromadit a vytvářet zátky.

Méně často pak může dojít k poškození odpadního potrubí například prasklinami nebo prorůstáním kořenů, ale to obvykle bývá již komplexnější problém, který se nebude týkat pouze vaší domácnosti. V neposlední řadě pak může být na vině i již zastaralé potrubí, které prostě po letech vyžaduje obměnu.

Jak poznáte ucpané potrubí?

Jasným příznakem je samozřejmě to, že odtokem neodtéká vůbec žádná voda. Problém však může signalizovat i jen zhoršení či zpomalení odtoku, a také nepříjemný zápach. V takovém případě je vhodné zpozornět a začít situaci včas řešit, než se významně zhorší.

Jak řešit ucpaný odpad?

Jak již bylo řečeno, v žádném případě se nejedná o neřešitelný problém, ale je vhodné zakročit co nejrychleji, než se potíže znásobí. Jako první pomoc nejlépe funguje mechanické čištění odpadu. K tomu vám může pomoci hned několik pomocníků, které se hodí mít preventivně doma, abyste mohli zasáhnout, i když se vám tato nepříjemnost stane pozdě večer nebo o víkendu.

Velkými pomocníky mohou být různé chemické odtokové čističe, například hydroxid sodný či přípravky na bázi hydroxidu sodného známé jako “krtek”. Takové čističe jsou velmi účinné, ale také agresivní. Mají vždy svůj návod k použití, který doporučujeme pečlivě dodržovat, aby byl výsledek co nejlepší a aplikace bezpečná.

Pokud chemie nezabírá, může být nutné použít hrubou sílu. Vyzkoušet můžete spirálu na pročištění potrubí. Chce to trochu zkušeností a správný chvat, aby se spirála skutečně dostala do potrubí, ale pokud se vám to povede, jde o velmi spolehlivý způsob. Všichni také dobře znají klasický zvon na záchod, který má doma snad každý. Jeho použití je velmi snadné – stačí pouze přiložit zvon na otvor výpusti a pumpovat tak, aby vznikl potřebný podtlak. Stačí pár „pumpnutí“ a odpad se obvykle uvolní.

Jestliže ani to nepomůže, častokrát už bude nutné provést demontáž potrubí a ruční vyčištění, případně si na pomoc zavolat speciální stroje, jako jsou motorová pera nebo tlaková voda.

Jak zabránit ucpávání odpadu?

Podobně jako se vším ostatním platí, že prevence je základ a je lepší problémům předcházet, než je následně řešit. Vyplatí se proto zaměřit se na pravidelné čištění odpadů, abyste zabránili jejich zanesení. Na odtoky myslete přibližně jednou za 14 dní, kdy je vhodné zkontrolovat jejich stav a případně je pročistit. Do kuchyně i koupelny se vyplatí pořídit sítko, které zvládne zachytit malé kousíčky jídla, stejně tak jako vlasy či chlupy v koupelně. Sítko pak stačí občas vyčistit a do odpadu se nic nedostane.

Čas od času pročistěte odpad octem a jedlou sodou. Zbaví vás vodního kamene, ale zabrání také usazování nečistot v odpadu. Nejprve nasypejte do odpadu dvě polévkové lžíce jedlé sody, které nechte působit co nejdéle a následně odpad propláchněte půl litem octu a horkou vodu. Pokud máte pocit, že tento relativně ekologický postup není dostatečný, zvažte využití silnějšího kalibru v podobě výše zmíněných chemických prostředků.

V neposlední řadě myslete na to, že jídlo, tuk, vlasy, chlupy, nehty či vlhčené ubrousky do odpadu nikdy nepatří. Vyhněte se tomuto zlozvyku a pečlivě takové nečistoty vyhazujte do odpadkového koše, kam patří. Nebudete pak muset řešit nepříjemné potíže, které se navíc mohou i prodražit.

Kdy je vhodné pozvat si na pomoc odborníka?

Může se stát, že přes veškerou snahu s odpadem neustále bojujete. Mnohdy už prostě na tento problém sami nebudete stačit. Důvodů, proč pozvat specialisty, může být vícero. Typicky se jedná například o opakované ucpávání odpadu, a to i přes pravidelnou údržbu. V takovém případě se může jednat o závažnější problém, který sami vyřešit nezvládnete. Je možné, že bude nutná kontrola potrubí kamerou, aby se odhalila příčina problémů, a následně bude nutné například potrubí demontovat a pořádně pomocí techniky pročistit.

Ucpaný odpad je nepříjemnost, na tom se asi shodneme všichni. Pokud však vsadíte na účinnou prevenci, nemusí se vás tyto potíže vůbec týkat. Proto na to opravdu myslete, až se vám příště zachce do záchodu vyhodit vlhčený ubrousek nebo spláchnout do dřezu kousky jídla. Pokud stále nevíte, jak na ucpaný odpad a problémy se vám neustále opakují, je nejlepší volbou obrátit se o pomoc na odborníky. Mnohdy jedna návštěva vyřeší léta problémů s potrubím a vy konečně budete moci používat kuchyň i koupelnu bez obav z potíží.