Jak vybrat zahradní fontánu?

Proč mít v zahradě vodní element? Jak vybrat fontánu, jezírko, rybníček či bazén

Voda je nedílnou součástí našich životů. Jsme ji neustále obklopeni a je pro náš život důležitá a vlastně i nezbytná. Proč byste ji měli věnovat čestné místo i ve vaší zahradě a v jakých podobách se může voda stát její součástí? Inspirujte se některým z následujících tipů.

Harmonická zahrada podle feng shui obsahuje všechny přírodní elementy

Podle tradičního učení feng shui by se v zahradě mělo objevovat všech 5 základních přírodních elementů:

  • voda
  • dřevo
  • oheň
  • země
  • kov

Tím, že se v zahradě vyskytnou všechny tyto elementy a správně se umístí, vznikne harmonický prostor, ve kterém bude radost odpočívat, scházet se s přáteli a trávit čas s rodinou.

Zahrada podle feng shui

Právě voda přináší, podle feng shui, do vaší zahrady pozitivní energii. Ovšem i bez tohoto učení je zcela jasné, že voda v zahradě je vítaným oživením, prvkem, který zahradě dodá jiskru a vytvoří zároveň uklidňující prostředí, ve kterém budete chtít relaxovat. Zurčení vody dokáže totiž přehlušit další nevítané zvuky a pomoci vám zrelaxovat po náročném dni. Pohled na klidnou vodní hladinu i vesel zurčící potůček je podobně léčivý, jako procházka v přírodě a zahrádkáři jistě ocení, že mohou v zahradní vodní ploše pěstovat řadu vodních rostlin a dekorovat květinami i jejich okolí.

Fontánka, potůček, rybníček i bazén do zahrady

Když chcete do své zahrady implementovat vodu, nezáleží na tom, jak velký máte pozemek. Je součástí vašeho domu pouze malý dvorek, kam se vejde akorát stůl a pár židlí? Do takového prostoru se výborně hodí malá fontánka. Koupíte ji v každém hobby marketu a na výběr máte z minimalistických konstrukcí i bohatě zdobených uměleckých fontán. Máte k dispozici naopak ohromný pozemek, který nevyužíváte a chcete mu vdechnout nějakou funkci? Rozhodnout se můžete mezi potůčkem, rybníček i bazénem.

Vybudování umělého potůčku vyžaduje pečlivé plánování a nezbytné terénní úpravy. Připravte se na to, že čím komplikovanější potok si vymyslíte, tím více za jeho realizaci zaplatíte. Chcete-li při jeho budování ušetřit, můžete se spokojit i s malým potůčkem vytvořeným z umělého koryta, které se bude vlévat do rybníčku či jezírka.

Rybníček s rybami a rostlinami nebo bez?

Další možností je vybudování umělého rybníčku, do kterého můžete nasadit také ryby a přidat i několik vodních rostlin. Aby byla voda v rybníku celoročně čistá, určitě nezapomeňte při jeho budování na filtrační sety, které pomohou udržovat vodu čistou a nezakalenou.

Myslíte-li to s přítomností vody na své zahradě skutečně vážně, můžete si na ni vybudovat jezírko či bazén. Jezero, zejména během klidných dní, bude díky své klidné hladině připomínat zrcadlo a mít uklidňující efekt také na vás. Bazén vám zase zpříjemní horké letní dny, ale stejně jako rybníček a jezírko vyžaduje neustálou údržbu.

Voda, ať už v jakékoliv podobě, dodá vaší zahradě jiskru, podle učení feng shui vám také pomůže se správným prouděním energie, celý prostor zharmonizuje a vytvoří perfektní místo pro váš odpočinek. Proměňte snadno a rychle svou zahradu v oázu klidu a relaxace. Uvidíte, že vodní element je tím pravým do každé zahrady i zahrádky. Stačí se rozhodnout, v jaké podobě ji na svém pozemku chcete. Rozhodnete se pro fontánku, potůček, rybníček, jezero či bazén? Všechny podoby vody mají zelenou.

Zdroj foto: www.pixabay.com