Jak připravit chatu na jaro?

Jak připravit chatu na jaro?

S příchodem jara je nutné připravit na nadcházející sezónu i vaši chatu. Jaké úkony by v této rutině neměly chybět? Sepsali jsme pro vás praktický návod na to, jak přivítat jaro na chatě.

Otevřete okna i dveře dokořán

Trávíte na vaši chatě či chalupě pouze omezenou část roku a na chladné měsíce ji řádně zazimujete a opět navštívíte až na jaře? To je pak zcela jasné, že tím prvním krokem, který po zimním spánku musíte udělat, je otevření všech dveří i oken dokořán, aby se dovnitř dostal čerstvý vzduch a nebyla cítit zatuchlina. Při této příležitosti rovnou zkontrolujte, zda jsou všechna okna v pořádku. Pokud si povšimnete prasklé okenní tabulky nebo jakékoliv jiné závady, okamžitě si to zapište do bloku.

Prohlédněte si celou chatu zvenčí

Než se pustíte do kontroly a úklidu interiéru, projděte se okolo chaty a celou ji důkladně prohlédněte. Blok a tužku si opět vezměte s sebou a jakoukoli závadu si okamžitě zapište. Pozornost věnujte obložení, okapům a střeše. Zatímco drobné opravy zdí počkají, okapy ucpané listím vyžadují co nejrychlejší vyčištění.

Zkontrolujte pasti na myši

Pokud před zimou pokládáte do chaty pasti na myši, nastal ten správný čas na jejich kontrolu. Zkontrolujte, zda se k vám nenastěhovali nějací hlodavci a pokud nějaké najdete, okamžitě se jich zbavte.

Prohlédněte pečlivě interiér

Nedostatek čerstvého vzduchu a nadbytek vlhkosti mohou vést k výskytu plísní. Jejich přítomnost v chatce poznáte podle nepříjemného smradu a také podle vlhkých míst na omítce. Pečlivě proto prohlédněte každý kout a případnou plíseň ihned odstraňte. Pomohou vám k tomu speciální přípravky, které stačí na postižená místa aplikovat, podle návodu nechat působit a následně s pomocí rukavic odstranit. Jakmile se u vás plíseň jednou vyskytne, je možné, že se opět vrátí. Prevencí je pravidelné a důkladné větrání a vytápění.

Zkontrolujte vodu a elektřinu

Během vaší nepřítomnosti v chalupě mohlo dojít i k řadě závad. Než se pustíte do dalšího úklidu, zkontrolujte, zda fungují všechny zásuvky a také nechte odtočit vodu. Během toho věnujte pozornost trubkám a ujistěte se, že voda nikde neprotéká.

Pusťte se do úklidu interiéru

Dalším krokem v jarní očistě chaty je nezbytný úklid v interiéru. Aby byla práce efektivní, vezměte to od podlahy. Zameťte a vytřete podlahy, setřete prach, vyměňte ložní prádlo a lůžkoviny dejte vyvětrat na čerstvý vzduch. Uchováváte-li v chalupě přes zimu nějaké potraviny, zkontrolujte, zda se k nim přes zimu nedostali nechtění hosté a případně je rovnou vyhoďte a nahraďte novými.

Věnujte pozornost dokumentům

Součástí jarní očisty chaty by měla být také kontrola veškerých dokumentů. Zaplatili jste všechny poplatky spojené s provozem chaty a máte platné pojištění? Když si z kontroly dokumentů s příchodem nové sezóny vytvoříte rutinu, neuniknou vám žádné platby, protože si veškerá data automaticky zapíšete do kalendáře.

Doplňte zásoby

Ve chvíli, kdy budete mít jarní úklid chaty zdárně za sebou a seznam úkolů, které je potřeba během sezóny splnit, budete mít sepsaný, vrhněte se na doplnění zásob. Na chalupě by vám neměly chybět následující položky:

  • nářadí
  • čistící prostředky a hadry
  • zásoba toaletního papíru
  • lékárnička
  • krém na opalování
  • repelent
  • náhradní utěrky, ručníky a ložní prádlo
  • zahradní nábytek

Pokud vám něco ze seznamu chybí, jednoduše si to dopište k úkolům a příště si vše dovezte na chatu s sebou.

Užijte si bezstarostnou a ničím nerušenou sezónu na své chatě a naplánujte si jednotlivé opravy tak, abyste je během jara a léta stihli a chata tak byla připravená na další zimu. Příprava chaty na jaro vám sice zabere celý víkend, ale následně bude skvěle připravená na vaše víkendové pobyty.

Zdroj textu: www.cabinlife.com, www.familyhandyman.com

Zdroj foto: www.freepik.com