© UN Photo/Mark Garten

Rada bezpečnosti OSN vyzývá k příměří v Gaze

  Článek

  Palestinian Territory publikován 26.3.2024

Po prvních třech neúspěšných hlasováních přijala rada Rada bezpečnosti OSN rezoluci požadující okamžité příměří v Gaze. To by mělo trvat nejméně po dobu měsíce ramadánu, dokument nicméně vyzývá k tomu, aby bylo příměří trvalé.

Předchozí hlasování o rezoluci neuspěla kvůli vetu Spojených států. Ty se hlasování tentokrát zdržely, zbylých 14 států návrh jednohlasně podpořilo. Kromě výzvy k okamžitému příměří volá schálený dokument také po bezpodmínečném propuštění rukojmích a zpřístupnění humanitární pomoci do Pásma Gazy.

„Není čas ztrácet čas. Izraelské úřady musí okamžitě zastavit svou brutální bombardovací kampaň v Gaze a usnadnit dodávky humanitární pomoci. Izrael, Hamás a další ozbrojené skupiny musí také pracovat na zajištění trvalého příměří. Civilní rukojmí musí být okamžitě propuštěni.“

- Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International


V Pásmu Gazy probíhá v současnosti humanitární katastrofa. Zabito bylo už přes 32 tisíc lidí, izraelské omezení dodávek humanitární pomoci pak zbavilo mnoho dalších přístupu k odpovídajícím potravinám, vodě, hygieně a lékařské pomoci. Rozsáhlé oblasti Pásma Gazy se staly neobyvatelnými kvůli masivnímu bombardování a nejméně 1,8 milionu Palestinců bylo vnitřně vysídleno.

Po rezoluci přijaté Radou bezpečnosti musí následovat mezinárodní polický tlak, který by vedl k okamžitému a komplexnímu zbrojnímu embargu. Takový krok by pravděpodobně vedl k trvalému zastavení bojů a v dlouhodobém horizontu i zlepšení trýznivé situace v Gaze.

„Mezinárodní společenství nyní musí odložit politické hraní stranou a upřednostnit záchranu životů tím, že zajistí, aby rezoluce připravila cestu pro trvalé příměří,“ dodala Callamard.

Hrozba genocidy v Gaze

Na podnět jihoafrické republiky se Mezinárodní soudní dvůr se v současnosti zabývá obviněním, zdali Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Už v lednu nicméně tento tribunál Izrael vyzval, aby přijal opatření, která by humanitární situaci v Gaze zlepšila a hrozící genocidě zabránila.

Před genocidou v Gaze varovala také Amnesty International, a to kvůli šokujícímu počtu zabitých Palestinců, rozsáhlému ničení způsobenému izraelským bombardováním a záměrnému odpírání humanitární pomoci v rámci pokračující nezákonné blokády. Alarmující byl rovněž nárůst rasistické a dehumanizující rétoriky některých izraelských vládních představitelů. 

Amnesty Internationa vyzvala také k propuštění všech civilních rukojmích zadržovaných Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami. 

Petici Amnesty International požadující příměří, které by ukončilo utrpení civilistů, podpořilo více než milion podpisů.

Další informace naleznete zde.

Aktuální petice

  Palestinian Territory

Vyzvěte společnost TripAdvisor, aby stáhla své nabídky v nelegálních izraelských osadách v okupované Palestině

Naučte se střílet jako voják, jezdit na velbloudovi anebo vyrazte na exkurzi po památkách – to vše na ukradeném území! S pomocí společnosti TripAdvisor můžete všechny tyto aktivity provozovat, když navštívíte jednu z mnoha nelegálních izraelských osad.

Aktuální počet podpisů: 791

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...