Je na čase odstranit šedou z našich interiérů? II. díl

Sponzorované odkazy:

Je na čase odstranit šedou z našich interiérů? II. díl

předchozím článku jsme se věnovali tomu, jestli je opravdu nutné se zbavit nadobro šedé barvy z našich interiérů. Dnes v rozjímání o šedivé budeme volně pokračovat.

Co hovoří ve prospěch šedé?

Máme-li šedou v našich příbytcích obhájit, je třeba začít u kořenů. Šedá barva je opravdu universální. Velice snadno se kombinuje s jinými tóny – chladnými i hřejivými – a to opravdu napříč celým barveným spektrem. To se o béžové opravdu říci nedá, že? Když se vybere barva, která bude šedou akcentovat, rozhodně nebude šedá barva působit jako fádní a nudná. Máte-li šedivou sedací soupravu, je rozhodně nesmysl vzít šedesát tisíc z rodinného rozpočtu a jít koupit novou, jen abyste byli tzv. IN. Máte-li v plánu se šedivé zbavit, stačí, když na sedačku umístíte přehoz v barvě, ve které chcete interiér nově ladit. Za mě je toto celé zbytečné. Zakupte raději polštáře, polštářky, plédy, květiny a dekorace, které krásu šedé umocní. Klidně v překvapivých barvách. Všimla jsem si například, že pokud někdo doma kombinoval šedou, většinou to vyhrála tyrkysová.

Tyto dvě barvy spolu náramně ladí. O tom žádná. Ale po několika měsících celý tento koncept působí nudně a chladně. Když k šedé přidáte bílou a například pudrově růžovou, vznikne hřejivá kombinace, která je navíc nezvyklá a uklidňující. A co teprve s jarní zelenou, anebo blankytně nebesky (baby) modrou barvičkou? Chcete-li exkluzivní design, zvolte jako „kamarádku“ šedé bordó barvu, či opravdu tmavě fialovou. Když si pohrajete s texturou a na sedací soupravu si pořídíte sametové polštářky v těchto tmavých barvách, pletený pléd, a na konferenční stolek umístíte ladící květiny ve váze, kterou postavíte na stříbrný, či pozlacený podnos, budete mít koutek, který bude působit sofistikovaně a elegantně. A přitom velice nezvykle. A vězte, že určitě budete více originální, než ti, kteří ve velkém předělají svou domácnost do béžové barvy. (Beztak toho budou nejpozději za dva roky litovat.)

Pamatujte, že v interiérovém designu je to stejně jako v oblasti módy, když použijete vrstvení, nezvyklé kombinace a nezvyklé textury, celý pokoj bude působit mnohem lépe.

Další rozměr můžete dodat výmalbou akcentní zdi, anebo použijte tapetu s texturou, které se pomalu, ale jistě také vrací do módy. Zejména pokud jsou na tapetách výrazné květinové vzory. Chcete-li zmírnit vliv šedé ve vašem pokoji – drobné dekorace v barvách a na tapetě, dokáží přesvědčit vaše návštěvy, že dominantou místnosti není šedá, ale právě vámi vybraná akcentní barvička. Máte-li v obývacím pokoji šedou podlahu a šedý kusový koberec, i zde je možné udělat změnu. Určitě nedoporučujeme vytrhávat plovoucí podlahu, klidně si šedou podlahu, na které není tolik vidět špína, ponechejte. Pouze vyměňte kusový kobereček za takový, který bude korespondovat s barvou tapety a polštářků a přehozů.

Chybu neuděláte, bude-li na koberci a tapetě barev více. Snadno k nim doladíte barvu bytového textilu – a váš pokoj bude moci každý rok bude vypadat jinak, pouze za cenu nových přehozů a povlaků na polštářky. Ty se dají opravdu velice levně v ochodech jako je Pepco, Kik, Jysk, anebo Ikea, máte-li omezený rozpočet, zde můžete nakoupit za pár korun. Osobně bych však vsadila na kvalitnější materiály. Chcete-li mít originální povlaky a závěsy, můžete si dojít do galanterie s kouskem odstřižené tapety a vyberte si látku, která se bude k tapetě hodit, a povlaky na polštářky a závěsy si snadno ušijete sami doma. Zvládne to opravdu každý začátečník i s obyčejným strojem bez overlocku apod.

Barvu do interiéru dodají i dekorace – podnosy, vázičky, svícny, svíčky, rámečky obrázků, stínidla lampiček, či ubrusy. Pamatujte, že u dekorací a doplňků je méně více a vždy stavte dekorace ve větším počtu do lichých počtů – třeba tři sošky andílků různých velikostí udělají větší parádu, než 4 stejně velké.

První díl článku o šedivé barvě najdete ZDE.

Článek Je na čase odstranit šedou z našich interiérů? II. díl byl publikován 26. března 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...