U příležitosti 110. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala nechá...

U příležitosti 110. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala nechá Středočeský kraj vytisknout pamětní bankovku. Grafický návrh vytvořil Matěj Gábriš. (22. března 2024) | foto: ČTK

Hrabal má svou bankovku. Zájemci ji koupí jen v jeho chatě v Kersku

  • 0
Ke 110. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala, které připadá na 28. března, nechaly Středočeský kraj a Polabské muzeum vytvořit pamětní bankovku. Jejím autorem je Matěj Gábriš. Bankovku si budou moci lidé koupit za zhruba 200 až 250 korun v Hrabalově chatě v Kersku na Nymbursku, která by se měla veřejnosti otevřít v polovině května.

Na přední části bankovky je spisovatelův portrét, na rubové straně jeho chata v Kersku. „Z nové pamětní bankovky mám obrovskou radost a věřím, že se bude nejen sběratelům velice líbit,“ uvedl v pátek při představení bankovky na veletrhu Sběratel ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Chatu, kde spisovatel zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, koupil Středočeský kraj na konci roku 2021.

Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které se dlouhodobě stará o stálou expozici Bohumila Hrabala.

Po rekonstrukci, kterou nyní chata prochází, by měla získat původní podobu a vypadat tak, jako by z ní spisovatel právě odešel. Lidé si budou moci prohlídky rezervovat od 28. března na webu Polabského muzea.

„Jako by šel na pivo.“ Hrabalova chata se brzy změní, vrátí se přístavek i terasa

V lednu kraj vyzval veřejnost, aby pomohla se vznikem chystané expozice a darovala konkrétní dobové předměty. Velkou část už se tak podařilo získat, některé nadále chybí.

Lidé mohou darovat stejné nebo podobné věci, které tvořily vybavení chat na přelomu 80. a 90. let. Měly by být opotřebené, mít viditelné stopy používání nebo známky po opravách. Aktualizovaný seznam najdou zájemci na webu Polabského muzea.

,