QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavnosti svobody lákají na atraktivní kulturní program i novou gastro zónu

26.03.2024 13:05

Začátek května tradičně v Plzni patří Slavnostem svobody. Za výjimečnou atmosférou se do Plzně sjíždí tisíce návštěvníků z širokého okolí. Centrum města obsadí historická vojenská technika od 3. do 6. května.

Convoy of Liberty_070523_QAP (7)

Těšit se můžete na autentické vojenské kempy, vojensko-historický program, jehož součástí je i Convoy of Liberty s více než dvěma sty kusy historické vojenské techniky. Trasou po Klatovské třídě projede v neděli 5. května. Konvoj doprovodí přelet dobových letounů P-51D Mustang, Boeing B 75 Stearman a Stinson AT 19B /Reliant Mk III.

Chybět samozřejmě nebudou ani dobové kempy, které budou umístěny v části sadového okruhu, od Křižíkových sadů přes Šafaříkovy až po Kopeckého, kde se rozloží dobový kemp 16. obrněné divize.

„Přivezeme hodně techniky, polní kuchyni i nemocnici. Chybět nebude ani legendární tank Sherman. Jako vždy se budeme snažit, aby atmosféra v centru byla dobová,“ řekl Pavel Rogl z Klubu vojenské historie 16. obrněné divize.

Foto Milan Svoboda

Klub vojenské historie Tommy & Yankee ukáže, jak fungovala 45. polní nemocnice, která na Plzeňsku reálně působila. Své místo v sadech bude mít tábor Československé samostatné obrněné brigády nebo tábor RAF a WAAF s replikou stíhacího letadla Spitfire v měřítku 1:1.

V prostoru u muzea generála Pattona v Pobřežní ulici představí klub vojenské historie JTF Raiders současnou americkou armádu, především její druhou pěší divizi.

Kulturní program se bude tradičně odehrávat na náměstí Republiky, dále pak v Pobřežní ulici, v blízkosti muzea generála Pattona, kde si na své přijdou nadšenci folku a country. Vystoupí například Kateřina Marie Tichá & Bandjeez, O5 a Radeček, Nezmaři nebo Děda Mládek Illegal Band.

Novinkou je třetí scéna s názvem LIBÉ RTY, která vznikne v Kopeckého sadech.

„Do letošního programu se snažíme vsunout nové prvky. Všechny lokality propojíme hudebním programem, kde si dáváme záležet na výběru hudby tak, abychom zaujali diváky všech věkových kategorií. Přímo před Měšťanskou besedou vznikne úplně nová scéna,“ nastínila Jana Komišová z oddělení marketingu Magistrátu města Plzně s tím, že její programová skladba se opírá o vliv americké kultury, především hudby, na českou scénu.

Zahájení čtyřdenních oslav osvobození Plzně americkou armádou je naplánováno na pátek 3. května od 18 hodin na náměstí Republiky. Při slavnostním ceremoniálu vystoupí americký studentský marching band Stuttgart Legacy Drumline a kadeti z americké vojenské posádky v německém Ansbachu.

Další novinkou, která zajisté potěší nejednoho návštěvníka, je gastro zóna, která se zaměří na speciality inspirované americkou kuchyní.

„Letos jsme chtěli oživit slavnosti tím, že připravíme pro návštěvníky zajímavý gastronomický zážitek. Oslovili jsme foodtrucky, vybrali jsme patnáct nejlepších konceptů. Návštěvníci se mohou těšit na americkou kuchyni, tedy na nejrůznější burgery, wrapy, steaky a spousty dalších pochoutek. Každý si přijde na své,“ prozradil Tomáš Popp, který má na starosti gastro zónu Slavností svobody.

Součástí oslav je i řada pietních aktů. Hlavním vzpomínkovým setkáním a pomyslným vyvrcholením Slavností svobody je akt u památníku Díky, Ameriko! s tradičním přeletem letadel vzdušných sil Armády České republiky L-159 Alca a JAS-39 Gripen, který se uskuteční v pondělí 6. května.

V letošním roce došlo k posunu času. „Pietní akt vždy začínal již v 16 hodin, letos netradičně přesuneme časovou osu a hlavní pietní akt u památníku Díky, Ameriko! začne v 18 hodin,“ upozornil na změnu plzeňský primátor Roman Zarzycký.

Součástí Slavností svobody je i Běh pro Paměť národa. „V režii Paměti národa se odehraje i sobotní běh za všechny, kteří se nevzdali. Poběží se centrem města na 5 a 10 kilometrů dlouhých tratích a sadovým okruhem povede trasa rodinného běhu pro úplně každého,“ nastínil Jiří Kunc z plzeňské pobočky Paměti národa s tím, že pro rodiny s dětmi bude připraven i dopolední program na náměstí Republiky.

Kompletní informace jsou na https://www.slavnostisvobody.cz/.

Foto ilustrační QAP a Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24