Hlavní obsah

Díky, Sparto, opakuje Hašek. Po 15 letech odtrénuje zápas v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 15 letech odtrénuje fotbalový zápas v Česku. Je až symbolické, že to bude v Praze na Letné. „Má krásnou atmosféru,“ vyznává se Ivan Hašek. Navštívil ji jako školák, dlouhé roky tam hrál, ukončil kariéru a potom i trénoval. Ve středu se tam ukáže znovu coby reprezentační kouč v přípravě proti Arménii (20.00).

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ivan Hašek na archivním snímku

Článek

„Letná na vás dýchne, už když procházíte tunelem,“ říká Hašek. Když z něj vyleze, dávno nespatří ve spodní polovině stadionu betonové ochozy. Místo nich září barevné sedačky s opěrkami. Sparta svůj chrám roky v rámci možností zvelebuje, ale v budoucnu se přiklání k variantě stěhování na prostornější Strahov.

Pořád platí, že sparťanský domov je na Letné, který nyní propůjčili národnímu týmu. „Musím poděkovat Spartě. I když měla nabitý program a hřiště v tomhle počasí dostávalo zabrat, nechá nás tady hrát,“ zmíní Hašek. Podobné věty pronesl v rozhovoru pro Sport.cz, při nominační tiskovce i den před kláním s Arménií.

„Budeme taky potřebovat pomoc od lidí. Budeme mít nové hráče, my jako trenéři jsme noví taky. Bude to těžký zápas.“

Kouč Hašek obnovenou reprezentační premiéru zvládl, Češi v pátek vyhráli v Norsku 2:1. Nejspíš i to mohlo mít vliv, že valná většina vstupenek na reprezentační zápas s Arménií postupně mizela. Reprezentanty požene plná Letná.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

„Poprvé mě na ni vzali rodiče, kteří fandili Spartě. Bylo to ještě na druhou ligu, když mi bylo kolem čtrnácti,“ vzpomíná Hašek. Bylo to také těsně předtím, než sám z Nymburku coby šikovný žák přestoupil do Sparty, s níž na Letné spojil podstatnou část fotbalového života.

Se Spartou porazil Real Madrid nebo Barcelonu. Doma zase slavil deset titulů, osm jako hráč a dva jako trenér.

Naposledy ve sparťanské domovině měl práci v říjnu 2009. Jako dočasný kouč vedl reprezentaci při výhře 2:0 proti Polákům. I na to si Hašek na úterní předzápasové tiskovce vzpomněl. Zpackanou kvalifikaci o mistrovství světa to nespasilo a on za pár dnů po bezbrankové remíze se Severním Irskem opustil reprezentační střídačku. Zanedlouho vyklidil i kancelář pro šéfa svazu.

Místo funkcionařiny se naplno ponořil do trénování v odlehlých končinách. Pracoval ve Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii, Kataru nebo Libanonu. Obří oklikou se šedesátiletý Hašek vrátil do reprezentace. A na Letnou, kterou má v srdci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články