Před nedávnem svět obletěla informace, že na konci dubna Airbnb zakazuje využívání kamer ve svých zařízeních. Je to téma, které se otevřelo už před více než pěti lety. Ukazuje se ale, že pokud sdílíme ekonomiku, tak sdílíme i různé interpretace toho, jak by měly tyto služby vlastně fungovat. A Airbnb se prostě rozhodlo žonglovat s tím, který uživatel je pro něj důležitější.

Na jedné straně je majitel bytu, který si legálně nastavil podmínky pronájmu svého majetku – kameru v bytě přiznal a dal ji jen do společných prostor (dodržoval tedy současné podmínky Airbnb). A nemusí v tom být nic nekalého – majitel bytu chce mít prostě jistotu, že jeho majetek nedojde k úhoně a prostor je využívaný podle předem domluvených podmínek.

Na druhé straně je uživatel, který ztrácí soukromí. Soukromí, které by mělo být jedním z jasně daných základních práv při jakémkoliv bydlení. Dovolená, kde vás ve společných prostorách někdo sleduje na kameře s nejasným cílem, není úplně pohodová dovolená. Nemluvě o tom, že informace o kameře mohou nájemníkovi uniknout.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč by se sdílená ekonomika měla řídit jasnými pravidly pro všechny?
  • Jak bude sdílená ekonomika dále růst?
  • A proč je potřeba, aby se všichni zapojili do diskuse o tom, jak bude fungovat?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás číst názory chytrých lidí? Odebírejte newsletter Týden v komentářích, kde najdete výběr toho nejlepšího. Pečlivě ho pro vás každý týden sestavuje Jan Kubita a kromě jiných píší Petr Honzejk, Julie Hrstková, Martin Ehl a Luděk Vainert.