Jarní slunce už pomalu nabírá na síle, ale pořád nás atakují mrazíky, takže zahodit bundy a čepice ještě tak úplně nemůžeme. Přesto už teď můžete načerpat sílu slunečních paprsků a nálož vitamínu D jen v tričku a kraťasech, když si sbalíte tašku a frnknete někam, kde teploměr ukazuje víc. Co takhle písečná klasika Egypt?

Starověký Egypt

Z Prahy jste v Egyptě za čtyři až pět hodin a pak už vám nic nebrání, abyste si užili písek, žhnoucí slunce a teplé moře, které je oblíbeným cílem milovníků podmořského života. Tady nachytáte bronz hned, v zemi, kde se velikonoční ráno probudíte s výhledem na moře a majestátní pyramidy a ovane vás teplý vánek namísto tradičního jarního chladu. Egypt zve nejen k objevování bohatého dědictví faraonů, návštěvě starobylých chrámů v Luxoru a Karnaku nebo k plavbě po Nilu, který je životem této země. Pokud hledáte čistě relaxaci, užijete si pohodové dny na plážích Rudého moře, které jsou ideální pro potápění mezi barevnými korálovými útesy. Tohle bude jistě nezapomenutelná velikonoční dovolená.

Zdroj: Youtube

Za sluncem na Kapverdy

Cítíte, že už opravdu potřebujete po zimě načerpat sílu? Pak budou Kapverdské ostrovy to pravé. „Kapverdy jsou místem, kde o teplé slunečné dny opravdu není nouze. Ostrovy se nacházejí v Atlantském oceánu nedaleko rovníku na západní straně afrického kontinentu. Letní počasí zde tedy zůstává po celý rok. Vysoké teploty kompenzuje osvěžující vzduch, který proudí od oceánu. Kapverdy jsou proto skvělou volbou pro všechny, kteří se chtějí vydat za teplem, ale zároveň nejsou příznivci přílišného horka,“ komentuje expertka na cestování a obchodní ředitelka cestovní kanceláře Lenka Pátek.

Cesta sem je delší, ale jelikož jsou Kapverdy známé svým uvolněným tempem, přátelskými obyvateli a hudbou, která vás provází každým dnem, rychle se po letu aklimatizujete. Čeká na vás nejen příjemná teplota, ale i nádherné písečné pláže a skvělé jídlo a zatímco si budete vychutnávat čerstvé mořské plody, můžete plánovat výlet po tajemné vulkanické krajině.

Na otočku do Dubaje

Z typických velikonočních starostí vás vytrhne Dubaj, která se stává už takovou klasikou, pokud chcete rychle na pár dnů zmizet pryč do tepla. Let trvá obvykle šest hodin a za tu chvíli se ocitnete v naprosto jiném světě, kde si nejen odpočinete a nasajete novou kulturu, ale také velmi dobře nakoupíte. „Spojené arabské emiráty nabízí totiž nekonečnou škálu rozmanitých služeb, zážitků a kvalitní klientský servis. Konkrétně Dubaj je velmi mladým městem, kde není nouze o kulturní ani společenské vyžití,” dodává Lenka Pátek.

Svátky v exotickém Ománu

Dubaj už možná máte zmapovanou, co teď? Hned vedle leží Omán. Zřejmě si ho představujete jen jako suchou zem, ale kromě fantastických písečných dun se tu nachází i vesnice obklopené mohutnými horami, zejména pohoří al-Hadžar, nebo kaňon Wádí aš-Šáb s jezírky a křišťálově čistou vodou, včetně vodopádu. To je v pouštní zemi rarita. Až načerpáte síly v přírodě, zajděte si třeba na tržnici Al Hafah Market, která vás okouzlí pestrými barvami a nevšedními vůněmi.

Tradice ve španělském kabátu

Nechcete o Velikonoce úplně přijít? Pak by se vám mohlo líbit ve Španělsku, kde se tento křesťanský svátek slaví pod názvem Semana Santa (Svatý týden). Termín připadá na první neděli po prvním jarním úplňku a končí týden nato Velikonoční nedělí, kdybyste si toužili svátky protáhnout na delší dovolenou. Na jihu Španělska už teď všechno krásně kvete a je příjemně teplo, obzvláště andaluská města zahaluje až mystická atmosféra, po čas Velikonoc zde křižují procesí a probíhají vášnivé oslavy, z nichž ty největší se konají v Seville.

Zdroj: iGlanc.cz, expertka na cestování Lenka Pátek, Lidé a země

Související články