Mops – plemeno psa, které hlasitě chrápe, ale bezvýhradně miluje svého pána

Přidat na Seznam.cz

Mops je velmi staré plemeno, jeho původ není zcela jasný. Existuje mnoho teorií o tom, kde se vzal a kdo byli jeho předkové, ale kdo ví, jak to tehdy skutečně bylo. Jisté je, že mops se za ty roky výrazně nezměnil a zůstal nám dokonalý, trpělivý a neagresivní domácí pes. Jeho obliba byla vždy veliká a není se čemu divit. Jsou to miláčci, kteří se přizpůsobí tomu, co chce majitel dělat – s radostí s vámi půjde na procházku, se stejnou radostí ale s vámi bude i ležet u televize.

Společník, který se nebojí ozvat

Mopsové jsou nejradši se svým páníčkem. Nejradši se k vám budou tulit na klíně, v posteli a moc rádi se celý den povalují. Mají zkrácený nos, takže dost funí a chrápou, takže je dobré s tím počítat. Toto plemeno nenechávejte dlouho samotné, jinak bude nešťastné. Potřebuje zahrnovat láskou a péčí, jinak si o ni prostě hlasitě řekne. Nečekejte od něj žádné hlídání, lov nebo aport. Trocha dovádění a hraní s páníčkem mopsovi stačí.

Nenáročný na péči

Toto plemeno má krátkou srst, takže nevyžaduje mnoho péče. Jedinou nevýhodou jsou jeho sklony k nadváze. Jednak není zrovna nejaktivnější pes, jednak miluje dobré jídlo a nemyslete si, že by si nedopřál, když má tu možnost. Je to plemeno vhodné do bytu, protože nevyžaduje velký prostor ani velkou aktivitu. Říká se o nich, že prospí až 14 hodin denně.

Neštěkají a nemají rádi střídání teplot

Mopsové údajně moc neštěkají, protože se jim při tom hůře dýchá. Je to dáno jejich zvláštním obličejem se zkráceným nosem. V horku hodně trpí a jistě by jim prospělo v létě koupání v bazénu. Jenže kvůli jejich špatnému dýchání, krátkému nosu a krátkým nohám jsou neplavci, a výrazné ochlazování těchto pejsků se také nedoporučuje. Jsou citliví jak na horko, tak i na chlad.

Kolik stojí mops?

Mopse seženete od 13 tisíc bez průkazu původu, což není zrovna dobré, protože tak nevíte, zda kupujete pejska bez zdravotních problémů z dobrého chovu. Je lepší si připlatit a najít si spolehlivou chovatelskou stanici. Počítejte s cenou od 17 do 30 tisíc. Vyplatí se připlatit za pejska, který vám vydrží mnoho let zdravý a nebudete muset hned od útlého věku řešit veterinu.

Zdroj: DailyPaws