Mravenci spolupracují při přesunu těžkých břemen. Tlupu řídí vůdčí mravenec, který velí zvedačům

Přidat na Seznam.cz

To, že mravenci dovedou přesouvat objekty, které několikanásobně překračují jejich vlastní hmotnost, ví snad každý. Málokdo ale někdy uvažoval nad tím, jak spolupráce mravenců při společném úsilí vlastně funguje. Výzkumy naznačují, že celé partě velí vůdčí mravenec, který dává povely stejně důležitým zvedačům.

Ani mravenci se neobejdou bez kompetentního řízení

Velký tým mravenců vykonává těžkou práci, ale chybí jim řízení, zatímco malý počet „zvědů“ zasahuje a na krátkou dobu řídí. Podle odborníků tedy mají mravenci téměř matematicky dokonalou rovnováhu mezi individualismem a konformitou. Rozdělení rolí je pak velmi dobře vidět na připojeném video záznamu.

Vůdčí mravenec má hlavní slovo v tom, co se bude dít

Skupina je nastavena tak, aby byla maximálně citlivá na vůdčí mravence, kteří hrají v přesunu břemen zásadní roli. Tento vůdce, který přichází, se nemusí představovat, nemusí být silnější než ostatní – musí jen táhnout správným směrem. A ostatní jej budou následovat. Jedinou komunikací v systému jsou síly, které mravenci cítí prostřednictvím objektu, se kterým se pohybuje. Zatímco tedy počet mravenců v týmu určuje, jak rychle se pamlsek dopraví, navigaci zajišťují vůdčí „zvědové“.

Mravenčí systém společné přepravy objektů funguje nejlépe pro předměty o velikosti asi 1 cm, tedy zhruba tolik, kolik dokážou protlačit vchodem do mraveniště.

Hemžení mravenců není náhodné

Pokud jste mravence při této činnosti někdy pozorovali, nejspíš jste si všimli, že někteří se průběžně odpojují od skupiny, běží jinam a pak se zase vrací. Může jít opět o zvědy, kteří prozkoumávají terén a skupině říkají, kudy se má pohybovat, aby s minimálním úsilím bezpečně dopravila kořist do bezpečí.

Zdroj: BBC