Eliška Balzerová si není jistá datem narození: Za vším stojí komunisté

Slavná herečka Eliška Balzerová stárne s grácií, však by jí mnozí tipovali mnohem nižší věk. Sama navíc přiznala, že se kolem jejího data narození dělaly velké tajnosti. „Babička požádala doktora, aby změnil datum narození,“ svěřila se v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Reklama

Oblíbená česká herečka, kterou na obrazovkách vídáme již od mládí, má poměrně pohnutou rodinnou minulost. A vše začalo jejím narozením. Ačkoliv má rodačka ze Vsetína v rodném listě napsané datum 25. května 1949, ve skutečnosti není pravé! A jak se zdá, sama o tom dlouhé roky nevěděla.

7 pádů Honzy Dědka: Eliška Balzerová

Video: FTV Prima

„Narodila jsem se doma ve Vsetíně o půlnoci, tehdy se rodily děti doma. K porodu přišla jen porodní bába a rodný list pak přišel podepsat pan doktor,“ líčí okolnosti svého narození v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Její rodina však nebyla spokojena s datem, které by jí mělo doprovázet celý život. Byla by totiž spojována s komunisty, což se jim nezdálo, tedy především babičce, která tuhle číselnou šlamastyku zavinila.

„Babička se za ním tak nenápadně připlížila a požádala ho, jestli by tam nemohl napsat pětadvacátého května. On se divil, chtěl napsat šestadvacátého, ale babička říkala – prosím vás, oni mají první rok komunisté sjezd, ona by to celej život musela slavit s nima!“ A tak se stalo, že si Eliška Balzerová celé roky ubírala jeden den.

Nakonec celý její život byl plný zajímavých okolností. Půvabná tvář, humor i zjevný talent jí zajistili nespočet rolí ve filmech i divadelních představeních. Stala se respektovanou herečkou, která je obsazována dodnes. Zejména divadlo se stalo její vášní.

Do povědomí diváků se dostala především díky seriálu Nemocnice na kraji města, kde hrála doktorku Alžbětu Čeňkovou, která je pro mnohé nezapomenutelná. Objevila se pak v následných pokračováních. Přiznala však, že jí nebylo zcela příjemné, že byla spojována pouze s touto rolí. „Zpočátku mě to pořádně rozčilovalo. Později jsem se s tím musela smířit. Pochopila jsem, že Čeňková je moje osudová role a díky ní mě všichni znají,“ řekla Eliška Balzerová slovenskému webu Plus 7 dní.

Často si ji rovněž spojujeme s populární komedií S tebou mě baví svět. „Dále se objevila ve filmech Inženýrská odysea, Vrchní, prchni!, Bambinot, Pěsti ve tmě, Perfektní manžel, Městem chodí Mikuláš, Arrowsmith, Černá karta, Ženy v pokušení, V peřině, Teorie tygra, Tátova volha, Srdce na dlani, Poslední aristokratka či následné pokračování Aristokratka ve Varu,“ uvádí ČSFD.

Ačkoliv ji v mládí následovaly zástupy mužů, od roku 1974 je šťastně provdána za filmového producenta Jana Balzera, který je o devět let starší. Jak sama přiznává, nejdůležitější je oddělovat soukromý život od toho profesního. Ať už na poli vztahů nebo vlastních názorů a přesvědčení.

„Herectví a soukromí se musí striktně oddělovat. Kdyby to herec takto bral, tak by se mohl každý večer zastřelit nebo oběsit. Tudíž žádná z těch rolí mi tak nevstoupila do života, že bych ji chtěla žít. Naopak, já té dané roli přenáším něco ze sebe,“ svěřila se Ústeckému deníku.

Autor: Pavla Krejčí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama