po., 25. březen 2024 16:52

Pogačar vládne cyklistickému světu! Spurterským finišem v poslední etapě potvrdil výhru v závodu Kolem Katalánska

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Slovinský cyklista Tadej Pogačar ukázal svou výtečnou formu, kdy suverénně ovládl sedmi etapový závod Kolem Katalánska a po triumfech na Paříž-Roubaix a Tirreno-Adriatico si připsal svoje třetí vítězství v nejdůležitějších týdenních etapových závodech.

Závod začal 18.3. kopcovitou první etapou, ve které dvacetipětiletý Slovinec bojoval hned o vítězství, ale nakonec skončil druhý ve finiši s Australanem Nickem Schultzem. Pogačara to asi zdravě namíchlo a hned v druhé horské etapě ukázal svou třídu a dojel si pro suverénní vítězství s náskokem více než minuty. ,,Den začal s nádherným počasím, užil jsem si to, ale závěrečný kopec byl extrémní a byla velká zima. Nádherné vítězství se zeleným dresem na konci,” komentoval své vítězství Pogačar na sociálních sítích.

Ve třetí horské etapě opět dokázal zvítězit o 48 sekund před domácím Mikelem Landou a už téměř nikdo nepochyboval, že Tadej si jde pro celkové prvenství v závodě. ,,Další skvělá práce celého týmu a skvělý den závodění. Užívám si to,” řekl Pogačar po etapě. Následovaly dvě rovinatější etapy, které typologicky Pogačarovi seděly méně a možná šetřil síly na finálový víkend, ale ze svého náskoku neztratil ani vteřinu. Závod Kolem Katalánska pokračoval šestou horskou etapou, kdy závodník tymu UAE Emirates znovu vyhrál s náskokem 57 vteřin a před poslední etapou se jenom řešilo, kolik dresů pro nejlepší závodníky v jednotlivých kategoriích odnese. 

V poslední etapě závodníci jeli poklidný závod a od začátku bylo jasné, že se etapa rozhodne až na cílové pásce ve spurtu. Zde Pogačar ukázal svou neuvěřitelnou všestrannost, když bezkonkurenčně přespurtoval i čistokrevné sprintery. Díky tomuhle vítězství se oblékl do všech tří možných dresů, které mohl vyhrát a to pro celkového lídra závodu, lídra bodovací soutěže i nejlepšího vrchaře.

Závod celkově vyhrál s náskokem 3:41 minuty před druhým Mikelem Landou a třetím Bernalem. ,,Sbohem Barcelono! Úžasný týden plný vzpomínek. Velké poděkování všem, co tohle umožnili. Je čas si odpočinout a pokračovat za dalšími cíli v sezoně,” napsal na svém Instagramu Pogačar.Dvojnásobný vítěz Tour de France pojal závod Kolem Katalánska jako přípravu na premiérový start na květnovém Giro d'Italia, kde jeho cíle rozhodně nebudou menší než nyní v Katalánsku. 

Pogačar také oznámil, že chce vyhrát všech sedm nejdůležitějších týdenních etapových závodů. Zatím kromě Katalánska vyhrál Paříž-Nice a Tirreno-Adriatico.„Chci si je všechny odškrtnout. Ale vzhledem k závodnímu kalendáři to bude trochu trvat,“ dodal Tadej Pogačar. V budoucnu chce zaútočit na výhry v závodech Kolem Švýcarska, Kolem Romandie, Kolem Baskicka a Critérium du Dauphiné. 

Zobrazeno 186 krát
Naposledy upraveno: út., 26. březen 2024 08:30
Pro psaní komentářů se přihlaste