Jeffrey A. Tucker

26. 3. 2024

Komentář

Něco způsobuje obrovský nárůst srdečních chorob a já jsem si docela jistý, že to není půst. Řekněte to ale mezinárodnímu tisku, který se nedávno rozhodl, že vinu za bídné zdraví hodí na hladovky, a toto tvrzení navíc zakládá na falešné vědě.

Každé velké náboženství má tradici půstu. Rozhodně se v dějinách postili křesťané, a to nejen aby vzdali symbolickou poctu utrpení Krista na poušti a poté na kříži. On je to také vynikající způsob, jak obnovit biologické fungování těla a mysli. Slouží k tomu, abychom se soustředili na to, co je skutečně důležité. Je to očista, fyzická i duchovní.

Stejně tak to platí u ramadánu v islámu. Od křesťanství se liší, ale sdílí stejného ducha. V judaismu máme Jom Kipur a Tiš’a be-av . Hinduismus nabádá své stoupence, aby se během roku často postili, a totéž platí o buddhismu a džinismu.

Pomineme-li náboženství, hladovění je v sekulární kultuře stále běžnější. Z nějakého důvodu se letos ujal Suchý leden, k velkému užitku mnohých. Přerušovaný půst se dnes také stal normou pro řadu lidí. Model je jednoduchý: 18 hodin po večeři nejíst, což v praxi znamená jednoduše vynechat snídani.

Jeden můj kamarád absolvoval nedávno šokující 6denní půst pouze s vodou a čajem se solí a octem. To mě inspirovalo k 3denní verzi a musím říct, že mi to přineslo jeden z nejvíce fyzicky povzbuzujících zážitků mého dospělého života. Úplně to změnilo můj pohled na jídlo, pití, cvičení a tak dále. Jsem nadšený, že jsem to dokázal.

Jak se blížíme k tomu, co křesťané nazývají Svatý týden před Velikonocemi, titulky z celého světa najednou křičí, že půst je spojen s 91procentním nárůstem srdečních chorob (všimněte si falešné přesnosti!), které vedou k úmrtí. Toto tvrzení lze shrnout krátkým refrénem: vynechejte snídani a zemřete. Každému, kdo za poslední čtyři roky „následoval vědu“, se může takovým absurdním tvrzením jen posměšně zasmát. Přesto se tyto bludy opakovaly v titulcích po celém světě.

Ale stejně si člověk klade otázku: kolik lidí to bude brát vážně? Hlavním titulkem na Googlu je právě to, že půst vede k srdečním chorobám a smrti. Média to právě teď rozkřikují po celém světě. Opravdu, celá věc je k neuvěření. Je to v podstatě útok nejen na náboženské praktiky po celém světě během tohoto pro křesťany posvátného týdne, ale také útok na vědu a zdraví. Je to ve všech směrech naprosto falešné.

Proč? Zkrácená verze: studie uvádí korelaci, nikoli kauzalitu, z údajů o populaci, u níž existuje pravděpodobnost, že její hlášení nebudou správná (pouze dva dny neověřeného chování) a zdravotním předsudkem o studované skupině (mohou existovat jiné důvody, proč lidé nejedli, ne jen záměrný půst). Studie se ani nedotazovala, co přesně ti údajní hladovkující jedli, když se konečně dostali k tomu, jídlo zhltali. Stručně řečeno, tato studie je zcela bezcenná, a přesto se dostala do celého světa.

Matthew Herper vysvětluje více:

„Vědci v tomto případě použili jako výchozí bod skutečně užitečný výzkumný nástroj, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), průzkum zadávaný 5 000 lidem ročně o jejich stravě a stravovacích návycích… Lidé, kteří se rozhodnou držet dietu nebo ti, kteří drží hladovku, se mohou zásadně lišit od těch, kteří ji nedrží, a to způsoby, které nemůžeme změřit. Lidé možná drží časově omezené diety, protože se obávají o své zdraví. Možná, že lidé, kteří drží takové diety, mají těla, která fungují jinak než ti, kteří nemohou hladovět tak dlouho. Možná, ať už z jakéhokoli důvodu, lidé, kteří drželi dietu, byli jiní než ti, kteří ji nedrželi, jednoduše úplnou náhodou.“

Nebo možná lidé uvedení jako občasní hladovkující měli kocovinu z propité noci a prospali snídani. Další možností jsou kuřáci: kolik z nich dává přednost kávě a doutníku před vejci a cereáliemi?

Ale pochopte toto: ve skutečnosti zatím nemůžeme udělat podrobnou kritiku studie a víte proč? Protože ještě nevyšla! Jediné, co máme, je hloupá tisková zpráva. Věřte tomu nebo ne, světová média vytrubovala závěry na základě této jedné tiskovky. Představili ji na akci American Heart Association. Neobjevilo se to dokonce ani v žádném odborném časopise, tím méně v recenzovaném, tedy ne že by se jednalo o záruku kvality.

Prozatím tato studie není nic jiného než závěr z datové masáže. Každý, kdo se pohybuje v akademické sféře, ví, o jaký podfuk tu jde. Jde o to, jak si obohatit životopis a získat publikační úspěchy kvůli povýšení a získání funkce. Každý, kdo je součástí této hry, ji zná. Masírujete soubory dat, dokud vám nevyplivnou kýžené výsledky, i když nemají nic společného s věrohodnou pravdou.

Ale vidí to průměrní lidé tak, jak to je? Těžko říct. Vzhledem k návalu pozornosti médií je možné, že lidé okamžitě od půstu upustili a začali se znovu cpát, čímž se jen zhoršuje problém obezity, která se v západním světě blíží zdravotnímu problému číslo jedna.

Jak praví jeden můj přítel, proč se „věda“ tak věnuje tomu, aby nás učinila buď nemocnějšími, nebo nás zabila? To je dobrá otázka.

Po čtyřech letech pozorování, jak falešná věda pohltila celý svět se stovkami tisíc podvržených studií následovaných směšnými titulky, které všechny prosazují nějakou agendu, která ničí životy lidí, jsem konečně vymyslel systém založený na pravidlech pro odhalování podvodných výzkumů

Pravidlo první: pokud se jedná o tiskovou zprávu bez úplného a zevrubného uvedení všech dat a metod a existuje možný střet zájmů, odmítněte ji.

Pravidlo druhé: pokud se opírá výhradně o korelaci a nepokouší se o věrohodné kauzální závěry, odmítněte ji.

Pravidlo třetí: pokud studie neuvede na pravou míru zjevnou zaujatost, která by mohla poskytnout zcela jiné vysvětlení převládajícího trendu, odmítněte ji.

Podle těchto tří pravidel lze všechny studie, až na hrstku výjimek, zmačkat a hodit do odpadkového koše. Pozoruhodným faktem je, že ve skutečnosti máme (nebo jsme měli) odborný časopis, který provádí kumulativní studie pouze té nejvyšší vědecké kvality. Není to dokonalé, ale posune nás to poměrně daleko k perfekci. Jmenuje se Cochrane Review.

Silně a po mnoho let uváděl převládající vědu, která tvrdila, že lockdowny nepomáhají při kontrole šíření infekcí dýchacích cest. Skutečná věda byla zcela ignorována, stejně jako svět byl a je zaplaven falešnou vědou.

No a teď zvažte tvrzení o údajné klimatické nouzi v tomto kontextu. Jsou stejně pravdivá jako návrhy (vyslovené zcela vážně), že sluneční záření škodí zdraví, že jíst vejce a maso je nebezpečné a že půst je špatný pro srdce.

Je pravděpodobné, že svému tělu učiníte větší laskavost, když budete následovat náboženskou tradici, která je zakořeněna v široké škále skutečných lidských zkušeností, než tyto náboženské falešné studie, které mají za úkol objevit nějakou novou pravdu, která odporuje každé lidské intuici. Další možnou cestou k pravdě o dietách je uzdravit se a pak naslouchat svému tělu. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je – ano, uhodli jste – půst.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet stanoviska Epoch Times. Článek byl původně vydán americkou redakcí Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."