Právě čtete

Jak zachránit nepovedeného velikonočního beránka

3292  
Sdílet: 

Jak zachránit nepovedeného velikonočního beránka

Taky se vám občas nepovede upéct velikonočního beránka k vaší vysněné dokonalosti? Vyklopíte ho z formy a máte chuť brečet nebo se smát? Nic si z toho nedělejte, myslím, že taková situace se minimálně jednou za život stane každému z nás. Já si s tím už nedělám starosti, protože vím, že většinou ještě můžu beránka zachránit.

26. 3. 2024 4 min. čtení Meg v kuchyni
Jak zachránit nepovedeného velikonočního beránka

Když se mi beránek při vyklápění rozlomí, nebo jen dokonale nevyklopí, vzniknou na něm místa, která potřebují ideálně něčím zakrýt. A co mu tak sluší nejvíc? V podstatě jakýkoliv oblíbený krém! Nanáším ho špachtlí nebo zdobicí špičkou, beránka také občas zdobím jedlými třpytkami či ozdobným cukrovým posypem. Z těch mají největší radost děti, takže pokud se vaše ratolesti chtějí zapojit v kuchyni, připravte krém, kupte barevné zdobení a udělejte jim tvořivou chvilku.

Na ozdobu beránka můžete samozřejmě použít vaše oblíbené krémy nebo třeba i čokoládovou polevu. Ta ale případné nerovnosti povrchu stejně zvýrazní, proto je lepší použít na zakrytí vrstvu krému. Přináším vám tedy recept na naše dva v současnosti nejoblíbenější krémy a také na to, jak je případně obměnit a získat tak další možnosti.

Čokoládový krém neboli ganache

Máte rádi čokoládu, stejně jako já? Tento krém je jednoduchý na přípravu a udělá radost všem milovníkům čokolády. Potřebujete k němu jen dvě základní suroviny a trochu času.

Ingredience:

  • 400 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%

Postup:

  1. Čokoládu v peckách nasypte do mísy, pokud máte tabulkovou, nasekejte ji na menší kousky.
  2. Smetanu zahřejte k bodu varu a pak ji nalijte na čokoládu. Nechte je spolu 1–2 minuty odstát, aby měla smetana čas nahřát čokoládu.
  3. Krém rozmíchejte pomocí metličky nebo stěrky do hladka a nechte v chladu za občasného promíchání přibližně hodinu zhoustnout.
  4. Vezměte si paletový nebo kulatý nůž a krém naneste na beránka. Udělejte v krému ozdobné vlnky a nechte ztuhnout. Krém také můžete nanést na beránka stěrkou a vlnky v něm udělat rubovou stranou lžíce.
  5. Pokud chcete, můžete ještě beránka dozdobit jedlým třpytivým sprejem. Vypadá na čokoládovém krému lépe než barevná cukrová zdobení.

Tipy:

  • Pokud milujete čokoládu i kávu, můžete smetanu přivést k varu s mletými zrnky a nechat je chvíli louhovat. Pak smetanu přeceďte do odměrky a dolijte další smetanu do 250 ml. Znovu ohřejte a použijte. Budete mít čokoládovo-kávový krém.
  • Pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, můžete použít i mléčnou, jen jí použijte více, 500–600 g. Mléčná čokoláda má menší množství kakaového másla a krém by byl hodně měkký. Proto je potřeba množství mléčné čokolády navýšit.

Kávový švýcarský krém

Pokud se váš den, stejně jako můj, neobjede bez několika šálků kávy, mohl by vám udělat radost tento švýcarský bílkovo-máslový krém. Jestli chcete, aby krém mohly ochutnat i děti, použijte kávu bez kofeinu, případně krém můžete ochutit i jinak, viz tipy na konci receptu.

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 220 g změklého másla
  • 30–40 ml studené silné kávy

Postup:

Rozbalit

Sbalit

  1. Bílky s cukrem dejte do kovové mísy (ideálně od robotu) a za pomalého míchání je ohřejte nad parou. Bílky se prohřejí a cukr se rozpustí, můžete vyzkoušet, že mezi prsty už v bílcích žádný cukr neucítíte.
  2. Mísu odstavte z tepla a bílky začněte pomalu šlehat. Postupně zvyšte otáčky, aby se sníh vyšlehal do měkkých špiček.
  3. Snižte otáčky a ke sněhu po kostičkách postupně přihazujte máslo. Jakmile ho všechno přidáte, sníh může vypadat jako sražený, ale nebojte se a zvyšte otáčky. Sníh s máslem se po chvíli vyšlehá do hladkého krému.
  4. Do krému po lžících zapracujte silnou kávu a prošlehejte. Výsledkem je hladký, našlehaný kávový krém.
  5. Krém přendejte do sáčku s řezanou zdobicí špičkou a na beránka ho naneste v malých růžičkách.

Tip

Kromě kávy můžete na ochucení krému použít třeba i vanilku, karamel nebo ovocné pyré. Vždy ho přidávejte do krému po troškách, abyste odhadli konzistenci a krém příliš nezřídl.

Co dělat v případě, že je beránek téměř nepoužitelný?

Pokud se vám beránek při vyklopení roztrhnul tak, že už nejde poskládat dohromady, ničeho se nebojte. Jestli je korpus dobře dopečený, natrhejte ho na kousky.

Pak si vezměte zajímavé skleničky, můžou to být sklenice na nožce, na koktejly nebo klidně na whisky, a vložte do nich kousky korpusu. Na ty nakapejte silnou kávu. Pak na ně navrstvěte oblíbený krém – můžete použít jeden ze zmíněných receptů nebo třeba vyšlehejte mascarpone se smetanou a trochou moučkového cukru a vanilky. Do cukrářského sáčku dejte (řezanou) zdobicí špičku a krém pomocí ní na korpus naneste. Pokud je sklenice vyšší, opakujte vrstvy korpusu a krému. Na ozdobu použijte čerstvé ovoce a drobečky korpusu a z nepovedeného beránka je rázem luxusní dezert!

Oslavte jaro u rozkvetlého stolu

Oslavte jaro u rozkvetlého stolu

Pořiďte si doplňky do domácnosti v pastelových barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články