Češi podceňují prevenci. Předešli by přitom mnohým nemocem i úmrtím

To, že prevence je lepší než léčba, netvrdí jen odborníci, ale také výsledky zprávy Evropské komise z roku 2021. Ty říkají, že Česká republika má jednu z nejvyšších mír úmrtnosti z příčin, kterým lze předcházet a které lze léčit.

Skoro polovina všech úmrtí v roce 2019 lze připsat na dietní rizika, užívání tabáku a spotřebu alkoholu. Způsobuje to fakt, že Česká republika jako země vynakládá nedostatek prostředků na prevenci v Evropské unii, jakož i samotné chování Čechů. Ti preventivní prohlídky často ignorují a o své zdraví pečují, až když něco začne bolet.

Velká část zdravotních problémů či dokonce až úmrtí by nenastala, pokud by pacienti dostali včasnou zdravotní péči, případně by byla odhalena v rámci prevence. Česká republika je ve statistikách odvratitelných úmrtí v rámci Evropy ve spodní polovici, přestože víme, co konkrétně dělat, abychom snížili počet těchto úmrtí.

Máme nárok na preventivní prohlídky, ale často je ignorujeme

Téměř polovinu všech úmrtí v České republice lze připsat behaviorálním příčinám, kterým lze předcházet. Samotná dietní rizika (nezdravá strava), požívaní alkoholu a užívaní tabáku přispěla k téměř polovině všech úmrtí v roku 2019. Podle statistik je na vzestupu také míra obezity dospělých a dospívajících a problémem způsobujícím úmrtí.

Češi přitom mají nárok na preventivní prohlídky u různých specialistů ze zákona. Další získávají jako benefit například od své pojišťovny. Jedním z příkladů je i bezplatné vyšetření zraku u optometristy, které dokáže odhalit vznikající či pokročilé problémy se zrakem. Zrak je přitom jedním z nejdůležitějších smyslů, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. Přesto však mnoho lidí podceňuje péči o své oči a zanedbává preventivní vyšetření.

Více než třetina Čechů používá nesprávné brýle

Prevence problémů se zrakem je klíčová z několika důvodů. V první řadě, mnohé oční choroby a problémy se zrakem, jako například katarakta, glaukom nebo degenerace sítnice, mají tendenci postupovat pomalu a bez výrazných příznaků ve svých počátečních stádiích. „To znamená, že mnoho lidí si nevšimne problémů se zrakem, dokud se nevyvinou do pokročilých stadií, kdy je léčba obtížnější a může být již pozdě na obnovení zraku,“ upozorňuje Martin Slaný, odborný garant a oční optik ze sítě FOKUS Optik.

Současná doba je zároveň typická tím, že nás nutí nadměrně dívat na střední a blízkou vzdálenost. Samozřejmě, díváme se na televizi, obrazovky počítačů a mobilů dennodenně se pohybujeme v interiérech. Naše oko přitom snáze ostří na dálku. Na blízko to zvládá jen kratší dobu. Náš zrak ale dostává zabrat i v kombinaci s dalšími nástrahami.

To vše výrazně ovlivňuje náš zrak a je třeba to řešit. V roce 2020 byla například myopie (krátkozrakost) v celosvětové populaci zastoupena počtem 31,5 % osob. Až třetina obyvatelstva tedy nevidí dobře do dálky. Předpovědi uvádějí, že v roce 2050 to bude až 50 %. „Prevence je klíčem k zachování zdraví očí a zraku a je důležité si uvědomit, že i malé úsilí v prevenci může mít velký vliv na celkové zdraví vašich očí. Z našich dlouhodobých měření víme, že až třetina lidí používá brýle s nesprávnou korekcí či dokonce žádnou, přestože by ji potřebovaly. To v praxi znamená, že si oči ještě více namáhají a přispívají tak k postupnému zhoršení svého vidění,“ dodává Martin Slaný.

Prevence jako základ

Na většinu problémů spojených s očima existuje řešení. V případě začínajících či pokročilých zdravotních problémů je třeba se obrátit na svého optometristu, který umí pomoci s konzultací, případně poskytnutím nebo předáním informace, jehož zdravotního specialistu navštívit. Na mnohé problémy pak existuje korekce v podobě vhodných brýlí či čoček, které dokážou problémy se zrakem eliminovat.

 

Nela Kleinová

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.