Srážka s nepojištěným vozidlem. Jak chránit své zájmy a minimalizovat finanční rizika?

Srážka s dalším vozidlem je vždy nepříjemná. Ale co když se ke všem těm nepříjemnostem spojeným s nehodou ukáže, že viník nehody nemá povinné ručení? Jak v takovém případě postupovat?

Povinné ručení je zkrátka povinné, bez toho byste ze zákona neměli vůbec vyjíždět s daným vozidlem na silnici vyjíždět. Slouží k pokrytí škod, které můžete způsobit při případné nehodě. Pokud ovšem druhý řidič povinné ručení přesto nemá, může to být problém.

Jak ideálně postupovat při každé nehodě?

Prvním krokem je zůstat v klidu. Snažte se s druhým řidičem mluvit klidně, neobviňovat ho, a ani mu nevyhrožovat, i když nemá pojištění. Pro snazší domluvu je určitě lepší, když se vyvarujete konfliktů. Ideální je také mít ve vždy ve voze formulář pro záznam o dopravní nehodě, potom je celý proces vyšetřování a proplacení pojišťovnou mnohem jednodušší.

„V případě, že škoda na vozidlech přesah 100 000 Kč, dojde k újmě na zdraví či poškození majetku třetí osoby, je nutné zavolat Policii ČR. Policejní záznam bude důležitým důkazem nehody pro pojišťovnu. Určitě si také zapište kontaktní údaje: jméno, adresu a telefonní číslo druhého řidiče. Tyto informace vám pomohou při nároku na náhradu škody. Jakmile je situace pod kontrolou, kontaktujte svou pojišťovnu. Poskytnou vám informace o tom, jak postupovat dál,“ doporučuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Jak ideálně postupovat, když se vám stane nehoda s řidičem, který povinné pojištění nemá?

Naštěstí u nás existuje Garanční fond zřízený Českou kanceláří pojistitelů, do kterého odvádí platby pojišťovny. Ty čerpají zejména z příspěvků, který jsou součástí platby povinného ručení. Garanční fond může poskytnout za škody způsobené nepojištěnými vozy náhradu. To znamená, že i když viník nehody nemá povinné ručení, stále máte možnost získat finanční kompenzaci za způsobené škody.

„Česká kancelář pojistitelů provede likvidaci škody a úhradu stejně, jako by tak učinila pojišťovna v případě pojištěného vozidla. Pokud bude nepojištěným vozidlem způsobena škoda, kterou bude muset Česká kancelář poškozenému uhradit, bude ji na viníkovi nehody vymáhat,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz a dodává: “Pokud zjistíte, že druhý řidič povinné ručení nemá, je ideální zavolat Policii ČR i pokud je škoda nižší než 100 000 Kč.”

Komplikace mohou nastat ve chvíli, kdy je nehoda způsobena vozidlem, kdy viník ujede a zůstane neznámý. V takovém případě Česká kancelář pojistitelů uhradí jen újmu na zdraví, nikoliv na vozidle. Je tedy ideální si v tomto případě co nejdříve pořídit fotografie.

Rady na závěr

Důležité je znát svá práva a vědět, jak na to. Abyste minimalizovali rizika a byli na svých cestách v klidu, je důležité mít pojištění v pořádku a vědět, jak postupovat v případě nehody. Na webu Kalkulator.cz najdete snadný a rychlý způsob, jak získat přehled a srovnání povinného ručení. Stačí pár minut a můžete si prohlédnout nabídky od různých pojišťoven. Není to žádná věda, a přesto vám to může ušetřit spoustu peněz.

 

Nela Kleinová

Foto: Andrew Poplavsky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.